Ruimte is er genoeg in het grote gebouw van All Care in Veenendaal. Het grootste gedeelte is in gebruik bij de zeven werknemers van het bedrijf. een klein deel wordt verhuurd. Dat het bedrijf zich een solide eigen gebouw kan veroorloven, zegt genoeg over hoe het in de markt staat, meent Jacco van de Scheur. "Een goed teken."

Van de Scheur (29) is exportmanager bij All Care, een bedrijf dat zeepdispensers produceert, de bakjes met zeep die meestal naast de kraan van een toilet hangen. Geen slechte handel, want het bedrijf loopt nu bijna tien jaar en het assortiment is inmiddels fors uitgebreid, onder andere met een eigen productlijn. Aan een grote wand in het bedrijf hangen alle artikelen die worden verkocht: toiletrolhouders, handdoekhouders, automatische luchtverfrissers en prullenbakken.

Dure producten, zegt Van de Scheur. "Omdat ze nogal stevig zijn. Het is hoge kwaliteit. Wij leveren ook aan bijvoorbeeld ziekenhuizen. Dan moet het niet na een jaar al kapotgaan."

Dankzij Jacco van de Scheur hangen de dispensers ook in diverse landen in Europa, tot aan IJsland toe. Hij verzorgt de export voor het bedrijf, waarbij hij ook zoekt naar nieuwe landen om de producten aan de man te brengen.

Andere koers

Het werk in de dispensers was niet Jacco''s eerste keus. "Jarenlang wilde ik dierenarts worden, maar daarvoor had ik niet het juiste vakkenpakket. Om dezelfde reden viel meteorologie af."

Het reizen met vrienden opende zijn ogen voor een andere richting, commercieel en internationaal gericht. "Ik heb in mijn studententijd veel landen bezocht: we hebben door Afrika getrokken, Indonesië aangedaan en ook Scandinavië bezocht."

Het contract bij ABN AMRO, waar hij eerst werkte, werd dan ook opgezegd toen hij de kans kreeg om de exportmarkt voor All Care uit te bouwen. "Ik ging van een bedrijf met enkele duizenden werknemers naar een team van zeven. Het verschil? In een team werken is gezelliger en het bindt samen. Als klein team beslis je over de hele strategie van het bedrijf. De lijntjes zijn kort. Als er onderhandeld wordt met nieuwe klanten, maak ik de agenda."

Bij de bank was dat anders. "Dat was een enorme organisatie, met een erg hiërarchische opbouw. Het positieve daar waren weer de riante bedrijfsregelingen. Daarbij heb ik er erg veel geleerd; het was een goede tijd."

Het grootste voordeel van zijn huidige baan ziet Van de Scheur echter in de vrijheid van zijn functie. "Ik mag zelf kijken waar ik de groeimarkten zie. Als ik goede argumenten heb om de markt in bijvoorbeeld IJsland uit te bouwen, dan mag dat. Die vrijheid heb ik."

Talen

Jacco''s vooropleiding begon na het vwo op het Van Lodensteincollege bij de heao in Zwolle. Daar deed hij internationale marketing en management (IMM). "Erg leerzaam", vindt hij zelf van die periode. Maar het smaakte naar meer: "Ik wilde me verder verdiepen."

De Vrije Universiteit volgde, met een gemengde studie bedrijfseconomie en algemene economie. Hij kreeg de kans een halfjaar aan de Universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika te studeren. "Daar had ik eindelijk de kans om mijn talen onder de knie te krijgen. Erg belangrijk in dit werk."

Met de talen zit het inmiddels wel goed, aldus Jacco. Hij reist meerdere malen per jaar naar de landen waarmee All Care zaken doet. Het werk in het buitenland bestaat voor Jacco voornamelijk uit het zoeken van groothandels, en hen proberen over te halen All Care-producten te verkopen. "Maar als de landen ver weg zijn, zoeken we liever een importeur. Die kent de markt beter."

De spanning van het internationale zakendoen geeft het werk extra charme, vindt Jacco. "Het is een snel veranderende omgeving. Je kunt prachtige strategieën uitdenken, maar er kan zo iets veranderen dat roet in het eten gooit."

Dan is het tijd om weer in het vliegtuig te stappen, naar IJsland, Denemarken of Spanje. Lastig, die hectiek? Jacco: "Integendeel. Dit is juist wat ik altijd wilde."


Opleiding

-Opleidingseisen: Niet specifiek. Een heao-studie internationale marketing en management (IMM) is handig, waar je met een havodiploma terecht kunt. Voor de universitaire opleiding algemene of bedrijfseconomie is een vwo-diploma of een propedeuse hbo nodig.

-Duur: Heao: vier jaar. De universitaire opleiding economie bestaat uit een bacheloropleiding van drie jaar en een masteropleiding van een of twee jaar.

-Inhoud heao: opleiding en stages binnen vier jaar. Inhoud universitaire studie: De eerste twee jaar van de opleiding zijn inleidend. In het derde jaar kies je voor bepaalde vakken in de richting van je belangstelling. Aan de meeste universiteiten bestaat de mogelijkheid om stage te lopen als je de masteropleiding doet.