De Barneveldse coupeuse was al jong druk met kleurpotloden en verf. "Thuis kreeg ik alle ruimte om te tekenen; dat deed ik veel. Mijn moeder stimuleerde me. Toen ze in het ziekenhuis lag, wilde ik haar verrassen. Ik besloot mijn eigen blouse te maken. In het dorp kocht ik de materialen. Zonder patroon knipte ik wat in de stof en zo ontstond mijn eerste zelfgemaakte kledingstuk. Het was een blouse die veel te wijd was, maar die ik nog jaren droeg."

Na de mavo wilde Beijering naar de kunstacademie. "Drie kunstenaars gaven me les in aquarelleren. Ze vonden me geschikt voor de kunstacademie; op hun advies meldde ik me aan. Ik werd afgewezen." Dat was een grote klap voor Beijering. Drie jaar lang raakte ze geen penseel meer aan.

Achteraf is ze blij dat de kunstacademie niet doorging. "Ik sprak eens iemand die aan de academie studeerde. Haar eigen ideeën waren weggevaagd; ze was ''gehersenspoeld'' door de docenten." Nu zou Beijering alleen nog voor de veelheid aan materialen naar de kunstacademie willen. Maar om daar te studeren, nee, dat niet. "Mijn aquarellen beelden de realiteit uit. Toen ik ''solliciteerde'', werden er alleen abstracte schilderingen gemaakt."

De Barneveldse ging werken en volgde in de avonduren lessen aan de Noord-Nederlandse Modevakschool en de modeopleiding Danckaerts. Overdag werkte ze als bedrijfsleider bij een tuincentrum. "Ik had al jong het idee om een eigen atelier te beginnen, maar daarvoor was kapitaal nodig. In 1993 verhuisden mijn man en ik naar deze woning in Barneveld. Toen had ik voldoende ruimte om thuis zelf lessen en cursussen te geven."

In een ruime kamer van het huis krijgen per keer zes cursisten les in aquarelleren, naaien en beren maken. Daarnaast geeft Beijering kerstworkshops en staat ze met haar zelfgemaakte beren op beurzen. In 1994 startte Beijering haar eigen bedrijfje; "Atelier Quality" was een feit.

Wiskundig inzicht

Sinds 1996 verzorgt Beijering in haar huis lessen voor de modevakschoolvereniging Danckaerts. De opleiding is niet in een schoolgebouw te volgen, maar alleen bij docenten thuis. Zij hebben de nodige naaimachines, stoffen en paspoppen in huis. De Danckaerts-opleiding bestaat uit vijf onderdelen: costumière, coupeuse kostuum en mantelvak 1 en 2, lingerie, en jongens- en herenkleding. "Iedereen kan leren naaien, hoewel een aantal eigenschappen gewenst is: nauwkeurigheid en gevoel voor detail en kleur. Ook wiskundig inzicht is belangrijk: maten nemen en patronen tekenen vereisen berekeningen." De lessen duren drie uur en worden wekelijks gegeven.

De opleiding costumière is de basisopleiding van Danckaerts en duurt ongeveer anderhalf jaar. Deelnemers leren patroontekenen en naaien en krijgen het vak textielwarenkennis.

Bij de opleiding coupeuse krijgen cursisten het vak proportieleer, één van de leukste onderdelen volgens Beijering. "Mensen kunnen een scheve schouder hebben. Dat is niet te camoufleren met kleding uit de winkel. Door proportieschetsen te maken, leren deelnemers een menselijk figuur met de juiste verhoudingen te tekenen. Als een lichaamsdeel scheef of te groot is, kan door goed toepassen van proportieleer een passend kledingstuk worden gemaakt.

De lesstof van de coupeuseopleiding gaat dieper in op wat geleerd is op het beginnersniveau. Deelnemers leren moeilijke modellen maken. Op het kostuum moeten bijvoorbeeld revers zitten en de mouwen moeten meer bewerkt zijn." Cursisten kunnen na de opleiding in een modezaak gaan werken of een eigen atelier beginnen. "Sommigen komen terecht bij couturiers."

Na de coupeuseopleiding kunnen cursisten zelf lesgeven namens Danckaerts. Zij volgen dan eerst de eenjarige opleiding lerares. "Dan leer je avondjurken ontwerpen en draperieën in een kledingstuk maken."

Financiën

Beijering doet nog meer, ze maakt beren die in de hele wereld verkocht worden. "Mijn beren zijn te koop in Japan, Australië, Spanje, Oostenrijk en Nieuw-Zeeland." Berenliefhebbers kunnen in Barneveld onder Beijerings leiding hun eigen beer maken. De cursus beslaat vier dagdelen. "Zowel mann en als vrouwen doen mee." Daarnaast geeft ze kinderen les. "Zij mogen tekenen met houtskool, verf en andere materialen."

Om gezondheidsredenen werkt Beijering niet fulltime, dat zou te veel zijn. "Het aquarelleren, naaien, lesgeven en beren maken bij elkaar maken mijn werk leuk. Als ik alleen beren zou maken, zou ik het saai werk vinden."

Voor de financiën werkt Beijering niet: "Dit werk maakt niet rijk, maar ik blijf het doen omdat ik het zo leuk vind."


Opleiding

  • Danckaerts modevakscholen
  • Speciale vooropleiding is niet vereist, enige ervaring met naaien gewenst.