De bloemenwinkel van De Groot is gevestigd in een monumentaal pand aan de Haarstraat. De gevel ziet er middeleeuws uit, maar de winkel zelf is modern ingericht. Schijnwerpers weerkaatsen hun licht via de witte muren naar de groepen planten en bloemen die her en der in de winkel staan. Aan het plafond hangt een meterslange mat van schors.

"Ik zag die stukken schors ergens liggen en direct had ik het idee om het ze gebruiken om de wintersfeer in mijn winkel te verhogen. Creativiteit is een eerste vereiste voor dit vak", zegt De Groot.

Creatief is Elise in ieder geval wel. "Een test op school wees dat uit. Hoe ik dan aan mijn interesse voor het vak bloemist kom? Ik heb het woord eens ergens horen vallen, maar ik zou niet meer weten waar."

De 42-jarige De Groot wist al vroeg dat hij bloemist wilde worden. "Ik zat op de land- en tuinbouwschool hier in Gorinchem en daar kon je in het laatste jaar voor de specialisatie bloemsierkunst kiezen. Als 15-jarige jongen heb ik toen bij vier verschillende bloemisten in Gorinchem stage gelopen."

Na de middelbare school volgde een driejarige opleiding tot bloemist in Breda. "Een van mijn stages deed ik in Amerika. Daar heb ik zeven bedrijven gezien. Van een eenmansbedrijf in Los Angeles tot een bloemist met 75 man in dienst. Wij vinden bloemen heel gewoon, maar daar is het een exclusief product."

De afgestudeerde bloemist moest eerst in militaire dienst, waarna hij een jaar in een bloemenzaak in Nieuw-Vennep werkte. "Dat vond ik maar niets; ik wilde eigen baas zijn. Dus ging ik zes jaar lang bloemen venten in de Alblasserwaard."

In 1987 begon De Groot met zijn eerste winkel in Hoogblokland. "Die heb ik na acht jaar overgedaan aan een medewerker. Ik ben toen verdergegaan in Gorinchem-Oost. Daar heb ik een bloemenwinkel naast een winkelcentrum. Het werd daar allemaal te krap. Vandaar dat ik twee jaar geleden deze winkel in de binnenstad ben begonnen."

Volgens De Groot is er een duidelijk verschil tussen zijn twee winkels. "In de bloemenwereld zijn er drie klassen. "Klasse 1 is de marktverkoop. De winkel in Gorinchem-Oost is van klasse 2. Daar komen mensen snel een bosje bloemen kopen. De winkel hier is van de hoogste klasse. We maken veel bestellingen voor bedrijven. Daarnaast komen mensen hier voor een persoonlijk advies. Welk bloemstuk of welke plant past het beste op dat ene plekje in mijn huis?"

Vooral het persoonlijke contact ervaart de bloemist als verrijkend. "Zo ben ik gisteren bij mensen thuis geweest. Zij hadden hun hele huis ingericht, maar misten een stukje sfeer. Een paar potten met planten op de juiste plaats, een schaal met kaarsen en een leuk schilderij kunnen daar verandering in brengen. We heten niet voor niets sfeerbloemisten."

Ook Elise vindt het omgaan met mensen interessant. "Als je een leuk boeket hebt gemaakt en je ziet dat mensen er blij mee zijn, dan word je zelf ook vrolijk."

De vmbo''er deed deze ervaring op tijdens een snuffelstage bij bloemenwinkel De Korenschoof in Nieuwpoort. De Groot: "Die zaak ken ik wel. Ik kom de eigenaar wel eens tegen op de veiling. De bloemenbranche is wat dat betreft maar een klein wereldje."

Drie keer per week gaat de Gorinchemmer naar de veiling in Aalsmeer. "Ik moet dan om halfvijf uit bed om voor zessen bij de veiling te zijn. Om zes uur gaat de klok draaien. Ik probeer tot een uur of negen de juiste bloemen en planten in te kopen. Voordat ik die in de auto heb, ben al gauw weer een paar uur verder. In Gorinchem moet ik beide winkels voorzien van bloemen met bijbehorende prijslijsten. Dan zit mijn dagtaak er zo ongeveer wel op."

De andere dagen gebruikt De Groot vooral voor het adviseren van klanten en het begeleiden van zijn werknemers. "Ik heb nu vier leerlingen in dienst. Twee volgen de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Zij gaan een dag naar school en werken de rest van de week hier. De andere twee gaan vier dagen naar school en doen de beroepsopleidende leerweg (bol)."

Elise wil de bbl-opleiding gaan volgen aan het Wellantcollege in Houten. "Voor die vier dagen werken ben ik al volop aan het solliciteren." De Groot: "Wat mij betreft, stuur je hier ook maar een sollicitatiebrief heen. Dan beschouwen we dit gesprek maar als een sollicitatiegesprek."


Opleiding

  • Vooropleiding: vmbo
  • Opleiding tot bloemist: mbo vakbekwaam medewerker bloemen- en tuincentrumbranche via beroepsbegeleidende leerweg (bbl) of beroepsopleidende leerweg (bol)
  • Scholen met deze mbo-opleiding: tien vestigingen van het Wellantcollege en verschillende agrarische opleidingencentra (aoc)
  • Meer informatie: www.wellant.nl