"We hadden gisteren bruidswerk", legt Gera van den Dikkenberg (29) uit terwijl ze met een armzwaai wat blad van tafel veegt.

Zo''n acht jaar geleden begon de Veenendaalse als bloemiste bij Bloemsierkunst Van de Meent in Ederveen, waar ze nog steeds werkt. Ondertussen volgde ze in Houten de opleiding voor bloemist.

Door de jarenlange ervaring weet Van den Dikkenberg van de hoed en de rand. Ze doet bestellingen voor de veiling, stelt boeketten, bloemstukken en kransen samen, etaleert en richt de winkel in.

Nadat de boeketten gemaakt zijn, zet Gera een rij waxinelichtjes neer en steekt die aan. Met een paar brandende exemplaren loopt Gera door de winkel. Hier en daar plant ze een kaarsje in een houder.

"Wat ik het mooiste vind aan dit werk", vertelt ze, "is dat ik met mensen bezig ben en tegelijk met levend materiaal." Met dat laatste bedoelt ze de anthuriums, hyacinten, orchideeën en gerbera''s die om haar heen staan.

"Een plantje verkopen doe je niet zomaar", zegt Gera. "Vaak hebben klanten een specifieke wens." Zo ook de klant die ze even later helpt. De vrouw wil een plant waar op een bepaalde manier een hartvorm aan is verbonden; de persoon aan wie ze het wil geven heeft het woord "hart" in haar achternaam.

Nadat de vrouw een plant en een pot heeft uitgekozen, volgt een zoektocht door de winkel naar een geschikt hart. "Dit misschien?" Gera houdt een rieten exemplaar omhoog. "Ik kan er een lint aanknopen en dat samen met de plant inpakken." Het is niet helemaal wat de klant op het oog heeft; de plant en het hart moeten een eenheid vormen. Gera stelt voor een klein hart op een stokje in de plant te steken. Of twee stalen hartjes met een touwtje aan de bloempot te hangen. De klant knikt tevreden bij het laatste idee. Precies wat ze bedoelde.

Terwijl de klant wegloopt, pakt Gera materiaal voor een bestelling die moet worden gemaakt. Met hedera, kaarsen en twee kaneelstokken gaat ze aan de slag. Een kunstwerk waar een ander een halfuur voor moet worstelen, heeft Gera in een handomdraai klaar.

Alle planten in de winkel staan op plastic schotels waar water in wordt gegoten. Gera zet een zojuist binnengekomen partij kerststerren op schotel. "Door de planten op te tillen voel ik hoe zwaar ze zijn en weet ik hoeveel water ik moet geven."

Groen gevoel heet dat. En dat is wat je nodig hebt voor een baan als bloemiste. Sommige meiden die in de bloemenzaak komen werken hebben een te rooskleurig beeld van het vak, meent Gera. Ze vergeten dat je altijd met ruwe handen en kloofjes in je vingers loopt. Dat er moet worden opgeruimd en geschrobd. "Je moet echt helemaal gek zijn van dit werk. Een bloemist heeft liefde voor de natuur nodig en moet die liefde kunnen overdragen op klanten. Anders is er niks aan. Maar als je creatief bent en van groen houdt, is alles leuk. Zelfs schoonmaken."

Opleiding

  • De mbo-opleiding tot bloemist sluit aan op het vmbo.
  • Tijdens de eerste twee basisjaren gaat een leerling een dag per week naar school en werkt hij vier dagen in een bloemisterij.
  • Het derde jaar biedt de mogelijkheid om zelfstandig ondernemer te worden.
  • Het laatste jaar is een verdiepingscursus waarin kunstzinnige vorming centraal staat.