Het is moeilijk om als jongere een opleiding en een beroep te kiezen, denkt Saman. Vooral als je een verkeerd beeld hebt van zo’n beroep. Daarom gaf hij vorig jaar op het Calvijn College in Goes een gastles aan jongeren. „Het is de moeite waard om een ambacht te overwegen. Pas hoorde ik iemand voorspellen dat we handwerk straks alleen nog maar in het museum of op een braderie kunnen vinden.” En zo ver mag het nooit komen. „Ook handwerk is een goddelijk beroep. Werken met je hoofd, hart en handen blijft heel belangrijk. Niet iedereen kan heel de dag achter de computer zitten.”

Saman denkt even na, gaat dan verder: „Ik denk zeker dat ons werk in de toekomst ook aantrekkelijk kan zijn voor jonge mensen. Als je creatief bent, zijn er altijd mogelijkheden. Als je schilder of behanger wilt worden, moet je er helemaal voor gaan. De kantjes eraf lopen kan niet in ons beroep.”

Voldoening

Wat maakte het beroep van schilder en behanger aantrekkelijk voor Saman? Hij lacht. „Ik zette me nooit zo in op de mulo. Mijn moeder vond op een gegeven moment dat ik wel al te veel vrije tijd had genomen, en dat ik mijn vakantie daarom goed kon gebruiken om het huis op te schilderen. Dat heb ik gedaan, en het beviel prima.” Na die bewuste vakantie ging Saman naar de lts, om met dit ambacht verder te gaan. In april 1972 richtte hij het bedrijf Saman Schilders op.

„Vroeger hadden we een slogan op onze busjes staan: Beschermen en verfraaien. Met dat doel heb ik al die jaren geschilderd en behangen. Mensen investeren in vastgoed, en wij vinden het belangrijk dat alles goed onderhouden wordt. Daar bewijs je klanten echt een dienst mee. En het is mooi werk, want het is niet onverschillig hoe alles eruitziet. Het verfraaien geeft nog steeds voldoening.”

Behangboeken

Er is in veertig jaar tijd veel veranderd, merkt de schilder. „Eerst hadden we tientallen rollen behang in de winkel liggen. Daar konden de mensen dan uit kiezen. Nu is dat allemaal verdwenen, en liggen er meer dan veertig behangbóéken.” Inmiddels heeft Saman zes mensen in dienst. Ook zijn zoon, die het bedrijf op termijn zal overnemen. „Maar ik heb nu zelf nog genoeg te doen hoor, ik blijf altijd bezig. Met de winkel, de administratie, de telefoon en de acquisitie.”

Het project waar Saman met de meeste tevredenheid op terugkijkt, is het werk dat hij deed voor zorggroep Ter Weel. Daarbij werd zijn bedrijf genomineerd voor een nationale schildersprijs. „Het was een behoorlijke klus voor ons kleine bedrijf om het hele complex aan te pakken. Die nominatie was mooi.” En het schilders­bedrijf kwam ook nog eens als beste uit de bus. „Ja, dat was heel wat. Ik was niet alleen blij voor onszelf, maar ook voor de klant, voor de zorgstichting. Die heeft voor ons gekozen. Het is fijn voor de klant als dan blijkt dat we kwaliteit leveren.”

België

Hoeveel last heeft Samans bedrijf van concurrentie? „Ik moet zeggen dat die wel steeds meer gegroeid is, zeker sinds de komst van internet. Er zijn mensen die nergens geld in willen stoppen. En we zitten hier vlak bij de grens; schilders uit België kunnen goedkoper werken dan wij.”

Het is Samans streven niet om ervoor te zorgen dat de prijzen gelijk getrokken kunnen worden. „Daar heb ik drie redenen voor: we kunnen het niet, we willen het niet en we mogen het niet. Als wij voor hun tarieven willen werken, kunnen we geen kwaliteit leveren. Dan moeten we voor een zesje gaan, terwijl we naar een acht streven.”

Saman maakt duidelijk dat de service van kleine schildersbedrijven opweegt tegen de hogere prijs. „Daardoor hebben we nog steeds een trouw klantenbestand. Je ziet veel mensen terugkomen, na een jaar of zes. 
Dan willen ze alles weer opnieuw gedaan hebben. Ja, er zijn er ook die wegblijven. Of die zelf verf bestellen via internet, en zo aan de slag gaan. We hebben de winkel een paar jaar geleden nog een facelift gegeven, maar toch blijft de verkoop terug­lopen.”

Toch wil de schilder hier niet over klagen. „Jeremia verwoordt dat zo treffend: „Wat klaagt dan een levend mens?” Klagen mogen we maar over één ding. Verder moeten we dankbaar zijn met wat we hebben. En dat is veel.”


Opleidingen

  • Wie schilder wil worden, kan een speciale opleiding volgen. Dat kan op verschillende niveaus:
    – assistentschilder (mbo niveau 1)
    – schilder (mbo niveau 2)
    – gezelschilder (mbo niveau 3)
    – specialist of manager (mbo niveau 4)
  • Het behangen is, evenals glas­zetten, onderdeel van de schilders­opleiding.
  • Ga naar www.schildersopleiding.nl voor een overzicht van opleidingsbedrijven.