Waar gaat jullie profielwerkstuk over?

Lisa: "Ons profielwerkstuk gaat over de mentale ontwikkeling tijdens de puberteit. Als puber maak je een enorme ontwikkeling door. Je verandert uiterlijk, maar ook van binnen gebeurt er erg veel. Je maakt keuzes die bepalend voor je toekomst kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan je opleiding, beroep, vriendschappen, levensvragen waar je mee zit en ga zo maar door. Maar, hoe ga je hier mee om? Dat proberen wij in dit werkstuk duidelijk te maken."

Waarom kozen jullie voor dit onderwerp? Hebben jullie zelf iets met het onderwerp?

Marleen: "We vonden het eerst best lastig om een goed, origineel onderwerp te bedenken. Daarom zijn we met onze begeleider rond de tafel gaan zitten en uiteindelijk kwam daaruit dat dit onderwerp goed bij ons aansloot. Ten eerste natuurlijk omdat we zelf midden in de puberteit zitten, maar ook omdat we wilden weten wat er mentaal met je gebeurt tijdens de puberteit. Naast ‘het puberbrein’ hebben we ook geschreven over de opvoeding tot de puberteit. Dit sprak ons erg aan, omdat wij misschien na de havo pedagogiek willen gaan studeren."

Waarom is jouw PWS interessant voor anderen? Wat maakt jouw onderwerp zo bijzonder?

Marleen: "Ik geloof dat ons pws voor zowel pubers als ouders belangrijk is. Als puber krijg je duidelijkheid en inzicht over je denken en doen. Pubers krijgen in de puberteit vragen zoals 'waarom reageer ik soms zo chagrijnig?' of 'mijn ouders geloven wel in God, maar hoe denk ik er eigenlijk over?' Wij kunnen als pubers meedenken en weten hoe het is om vragen te krijgen over je identiteit en je omgeving. Ook voor ouders is ons werkstuk interessant, want je krijgt een duidelijk overzicht van welke soorten opvoedingsstijlen er zijn en we geven tips over opvoeden. Ons doel is dat we juist aan de ouders willen laten zien dat de puberteit niet alleen maar een stadium van het losmaken is, maar ook een periode waarin de relatie van kinderen tot hun ouders kan groeien."

Ontdekte je iets leuks/grappigs/verrassends?

Marleen: "Het verrassende was dat je jezelf steeds beter gaat begrijpen als puber. Als mijn leraar me voor de zoveelste keer gefrustreerd aankeek omdat ik weer iets vergeten was, dacht ik bij mezelf: 'Ben ik nou echt zo’n chaot?' Nu snap ik dat het te maken heeft met je brein die in de puberteit je hersendelen aan het klaarstomen is voor later. Daarom lijkt het alsof pubers ineens hun verstand een tijdje verloren zijn. Ook weten we nu bijvoorbeeld dat het niet verstandig is om alcohol tijdens de puberteit te drinken, omdat dat de ontwikkeling in je hersenen verstoort."

Ben je tegen problemen aangelopen bij het maken van je PWS?

Lisa: "Ten eerste waren wij ontzettend gemotiveerd omdat wij het onderwerp puberteit super interessant vinden. Wel was het aan het begin een beetje lastig om de deelvragen goed aan te passen aan de hoofdvraag. Wij zijn hierbij erg goed geholpen door onze begeleidende docent, dhr. R. Duiker. Verder zijn wij gelukkig geen problemen tegen gekomen. Onze samenwerking verliep ontzettend soepel. Dat komt omdat we al 15 jaar vriendinnen zijn. We kennen elkaar door en door en weten wat we aan elkaar hebben. Hierdoor vulden we elkaar aan waar nodig was."

Wat was het leukste wat je hebt gedaan/meegemaakt?

Lisa: "Wij vonden het praktisch component, een magazine over dit onderwerp maken, het leukste om te doen. We hebben ons in dit magazine gericht op ouders van pubers. Hierin hebben wij informatie gegeven over o.a. de ontwikkeling in het puberbrein, verschillende opvoedingsstijlen en een aantal tips voor ouders tijdens het opvoeden. Ook hebben wij beiden een verhaal geschreven met als onderwerpen: 'tienermoeders' en 'alcohol in de puberteit'."

Wat is jouw gouden tip voor jongeren die hun profielwerkstuk nog moeten maken?

Marleen: "Haha, hmmm je hebt al snel te maken met van die clichés: 'kies een leuk onderwerp' en 'begin op tijd.' Wat ik echt een belangrijk punt vind is de communicatie tussen jou en de ander. Als je met iemand samen gaat werken waar je het eigenlijk niet mee ziet zitten, zie je al snel dat je samenwerking spaak loopt. Lisa en ik overlegden veel op school, spraken af in onze vrije tijd of appten even naar elkaar als er iets onduidelijk was. Daarom raad ik je echt aan iemand te kiezen waarmee je goed kan samenwerken, waartegen je eerlijk en kritisch kan zijn maar waarbij er ook ruimte is voor ontspanning en gezelligheid."