Sommige onderdelen wisselen elkaar in een snel tempo af. Tijdens mijn laatste online-les voor de meivakantie wilde ik dit ophelderen bij mijn leerlingen. Toen hoorde ik mezelf zeggen -het begint erop te lijken dat ik mij achter deze woorden verschuil-: ‘Zoals jullie weten –stilte- kent het vak Nederlands verschillende onderdelen.’

Mark Rutte heeft, zij het onbewust, een flinke boost gegeven aan een van die onderdelen. En wel het onderdeel woordenschat. Ik dacht hem een brief te schrijven met mijn dankwoorden daarin, maar hij kan net zo goed mijn blog even lezen ;). In de afgelopen weken heb ik met enige regelmaat een persconferentie bekeken. Woorden als intelligente-lockdown, pandemie, een afstandssamenleving, zoomen en quarantaine werden tot voor kort amper gebruikt, maar deze Covid-19 uitbraak, ook zo’n woord, zorgt voor een nieuwe boost aan onze Nederlandse woordenschat.

U begrijpt het waarschijnlijk wel. Mijn eerste les woordenschat, als mijn leerlingen weer naar school mogen komen, staat al in de steigers. Ik zal mijn les dan openen met de geruststellende woorden: „Het vak Nederlands kent verschillende onderdelen –na een korte pauze- en vandaag staat het onderdeel woordenschat centraal.”