Het baart bestuursvoorzitter Berna van der Zouwen zorgen dat het rustig blijft op de chats en aan de telefoon. „Ik verwacht dat de situatie voor misbruikte jongeren in deze omstandigheden moeilijker is”, zegt ze. „Omdat jongeren de hele dag thuis zitten is er meer gelegenheid voor misbruik. Ook hebben ze geen uitvlucht meer uit de misbruiksituatie, omdat ze niet meer naar school hoeven.”

Angst weerhoudt jongeren ervan om anoniem contact te leggen met de christelijke hulpverleners, gist Van der Zouwen: „Het kan zijn dat ouders, omdat ze vaker thuis zijn, nu meer controle hebben op het gebruik van telefoons en sociale media, zodat jongeren zich niet vrij voelen om met ons te appen. Ook missen jongeren van derden de aanmoediging om hun probleem te bespreken.”

De Kindertelefoon meldde vorige week 40 procent meer gesprekken te voeren vanwege het coronavirus. Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling sprak de verwachting uit dat onveilige thuissituaties vanwege de viruscrisis toenemen. Het Reformatorisch Meldpunt doet daarom een oproep aan jongeren die hulp nodig hebben. „Laat van je horen. Je staat er niet alleen voor. Neem anoniem contact met ons op.”