„Wij sturen vlogjes naar elkaar. De bloopers zijn het leukst”

2021-01-29-ACH20-Rosalie_portret-5-FC.jpg

Elke dag sturen Rosalie van der Schans (13) en haar vriendinnen elkaar een vlog. Ze vertellen daarin wat ze die dag hebben gedaan, laten hun bakkunsten zien en filmen hun gymsessies. Ook al zien ze hun vriendinnen niet op school, zo blijven ze toch op de hoogte van elkaars leven.

In september kwam Rosalie in een nieuwe klas. Samen met een vriendin uit haar dorp, Maartensdijk, zat ze in de klas naast een groepje van drie meiden. En voordat ze het wisten, werd een vriendinnengroepje van vijf geboren. „Het was gelijk gezellig.”

Die gezelligheid in de klas kwam ten einde toen de middelbare scholen op slot gingen. „We zaten in een geschiedenisles, en de docent vertelde ons dat er waarschijnlijk een lockdown aankwam. Dat zagen we niet aankomen, we schoten meteen in de stress”, vertelt Rosalie. Maar toen de eerste schok voorbij was, begon ze met haar vriendinnen plannen te maken om toch contact te houden.

Het eerste idee was een Instagramaccount waarop elk van de meiden dagelijks een foto plaatste met een verslagje van de dag erbij. „Maar we vonden het te veel gedoe om elke dag een verhaal te typen. Toen bedacht ik dat we wel een appgroep konden maken om vlogjes in te plaatsen.” De tweedeklassers lieten zich onder andere inspireren door de Puntuitvlogs, die ze regelmatig bekijken. Rosalie: „We grappen weleens dat we later ook zo’n vlogger willen worden.”

Contact houden via vlogjes vindt Rosalie ideaal. „We videobellen regelmatig, maar er is bijna nooit een moment waarop iedereen kan. Een vlog kun je in je eigen tijd doen. En het blijft leuk om naar te kijken.” De meiden filmen zichzelf als ze naar het bos gaan, als ze gaan logeren bij een vriendin en ook als ze met hun Strava-app rondjes gaan hardlopen, in opdracht van hun gymdocent.

Rosalie ontdekt in de vlogs nieuwe kanten van haar vriendinnen. „Maar op filmpjes ben je wel minder jezelf dan in het echt”, zegt ze. In het begin was Rosalie niet snel tevreden met haar vlog en begon ze regelmatig opnieuw. „Nu denk ik: ik ben niet perfect, dus hoef ik ook geen perfecte video te maken. En bloopers maken het juist het leukst.”

 

„Ik zie mijn vriendinnen nu veel vaker”

2021-01-29-ACH20-Hannie-5-FC.jpg

Hannie Huls (26) en haar vriendinnen hebben in lockdowntijd de online-escaperoom ontdekt. Inmiddels zijn ze er vier avondjes mee bezig geweest, en het verveelt nog niet. De meiden planden een jaar geleden een dagje uit, maar de lockdown gooide roet in het eten. Het uitje werd afgeblazen en de groep ging op zoek naar een alternatief. 

„We hadden eerst het idee om een spelletjesavond te organiseren. Maar toen bedacht een vriendin dat een escaperoom ook leuk zou kunnen zijn”, zegt Hannie. Ze vonden een gratis variant, met als thema de Tweede Wereldoorlog. Het spel bleek voor de meiden genoeg om tot nu toe vier avonden mee te vullen. Elke nieuwe avond gaan ze weer verder waar ze gebleven waren, en nog altijd is het spel niet klaar. „We kletsen ook veel tussendoor”, lacht Hannie. „Maar de escaperoom is ook pittig.”

Hannie wordt „razend enthousiast” van het spel. „Ik hou van het avontuurlijke gevoel.” Liefde voor puzzelen is voor spelers niet overbodig, zegt ze. „Je bent met veel verschillende puzzels tegelijk bezig. Dat vraagt veel doorzettingsvermogen.” Samenwerking is bij een escaperoom essentieel. „De één is goed in rekenen, de ander weet veel over geschiedenis. Je hebt elkaar hard nodig.”

De vriendinnen ontmoetten elkaar op de pabo en gingen samen op stage naar Roemenië. „We zaten vijf weken lang op elkaars lip, zonder elkaar goed te kennen. Het was enorm gezellig, en die vriendschap is niet meer overgegaan”, vertelt Hannie. Elk jaar gaat de groep met elkaar op vakantie. 

Maar tussendoor contact houden met elkaar was altijd ingewikkeld, zegt Hannie. „We wonen ver uit elkaar, een van mijn vriendinnen woont zelfs in Friesland.” Voor coronatijd spraken de meiden twee of drie keer per jaar af. Sinds maart zien ze elkaar veel vaker: de escaperoomsessies zijn ongeveer één keer per anderhalve maand. „Een uurtje escaperoom is veel makkelijker te realiseren dan een hele avond fysiek bij elkaar.”

Dat ze haar vriendinnen nu vaker ziet, vindt Hannie een groot voordeel van videobellen. „De vakanties zijn altijd fantastisch. Dat we nu door het jaar heen vaker bij elkaar zijn, is enorm gezellig.” Toch ziet ze de onlineavonden vooral als een bonus. „Videobellen is geen vervanging voor fysiek contact. Gesprekken gaan in het echt dieper.”

 

Puntuit organiseerde woensdagavond een gezellig evenement. Ruim veertig enthousiaste deelnemers schoven aan in een Teamsvergadering. Ze lieten via polls weten hoe zij hun sociale leven in coronatijd ervaren en praatten er met elkaar over door. De helft bleek er moeite mee te hebben om ideeën te bedenken voor contact met vrienden. Tijdens de meeting werden volop creatieve oplossingen uitgewisseld.