Waarom heb je voor de opleiding food commerce and technology gekozen?
„Ik had het vakkenpakket economie en maatschappij en keek daardoor vooral naar economische opleidingen. Maar ik vond geen leuke studie. Op een gegeven moment bekeek ik een lijst met alle studies in Nederland en daar zag ik het kopje voeding staan. Eten leek me interessant. Je eet elke dag, maar welke wereld zit daarachter? Dat wilde ik weten. Als je ziet hoeveel duizenden producten fabrieken leveren en de snelheid waarmee dat gaat: dat is bizar. Daarnaast blijft voedsel altijd bestaan. Je blijft eten nodig hebben. Toen ik de open dag van de opleiding food commerce and technology bezocht, wist ik: dit is het.”

En wat houdt de studie in?
„Je leert van alles over voedselveiligheid en de ontwikkeling van voedingsmiddelen. Binnen de studie kun je kiezen tussen de commerciële en de technologische kant. Ik koos de technologische richting.”

Sinds juni ben je op zoek naar een baan, waardoor heb je die nog niet gevonden?
„Door corona is het moeilijker om een baan in deze sector te vinden. Normaal zijn er genoeg vacatures. Tijdens een crisis wordt er meestal minder geïnvesteerd in productontwikkeling. Dus zijn er minder mensen nodig. En dus zijn er ook nauwelijks vacatures in deze sector. Ik had beter een jaar eerder klaar kunnen zijn met school.”

Hoe zou je jezelf in een paar woorden omschrijven?
„Praktisch, gestructureerd, accuraat, betrouwbaar, creatief. Ik houd ervan om met een planning te werken, en heb doorzettingsvermogen.”

Waaruit blijkt jouw doorzettingsvermogen?
„Op de basisschool gaven ze mij het advies om vmbo-tl te gaan doen. Ik kwam toen in een klas vmbo/havo terecht. Ik heb de havo gedaan. Ook al moest ik er hard aan trekken om het te halen. Ik probeerde goed op te letten en maakte samenvattingen. Zo heb ik in vijf jaar mijn havodiploma gehaald.”

Waar wil je graag werken?
„Als productontwikkelaar in de voedingssector. Of kwaliteitsmedewerker, of sensorisch onderzoeker. In productontwikkeling kan ik mijn creativiteit kwijt. En kwaliteit vind ik interessant, omdat het steeds belangrijker wordt en ik er nog veel over kan en wil leren. Bij sensorisch onderzoek vind ik het leuk om te zien hoe je zintuigen werken. Ik heb hier ook twee extra cursussen voor gevolgd en een diploma van gehaald.”

Met welke producten wil je aan de slag?
„Ik heb een voorkeur voor bakkerijproducten, suikerwaren, agf –dat staat voor aardappels, groente, fruit– of non-alcoholische dranken. Maar ik sta ook zeker open voor andere productgroepen, zoals vlees of zuivel. Als ik maar aan de slag kan, want het is nu het belangrijkst om werkervaring op te doen.”

Wat vind je belangrijk in je werk?
„De combinatie van praktijk en theorie. En dat ik enthousiast word van mijn werk. En het moet uitdagend zijn, maar niet te moeilijk. Verder vind ik het belangrijk dat de sfeer in het bedrijf waar ik werk informeel is, dat collega’s betrokken zijn op elkaar.”

Wanneer is het te moeilijk?
„Als er in mijn functie te veel natuur- of scheikunde bij komt kijken. Ik heb dat op de middelbare school nauwelijks gehad, dus daar heb ik iets meer moeite mee.”

Welke ervaring heb je?
„Ik werk nu ruim vijf jaar bij de Albert Heijn als medewerker verkoopklaar. Dat houdt in dat je de schappen vult, de houdbaarheidsdatum van producten controleert, een schap inricht voor artikelen die in de aanbieding zijn en dat soort dingen. Dit heeft ook deels met mijn opleiding te maken. De supermarkt is namelijk een van de laatste schakels in de keten. Daarnaast heb ik verschillende stages gelopen. Die waren beide gericht op productontwikkeling.”

Ben je een teamplayer of werk je liever zelfstandig?
„Dat eerste. Met een aantal collega’s werken aan een mooi doel; dat maakt werken voor mij leuker.”

Negen tot vijf of ’s avonds langer door­werken?
„Negen tot vijf, maar het hoeft van mij niet zo stipt. Het werk moet af zijn. Als je daarvoor een tijdje moet overwerken, vind ik dat geen probleem.”

Waar werk je liever mee: je hoofd je handen?
„Het liefst de combinatie. Wat dat betreft ben ik een echte hbo’er. Deels in de praktijk bezig en deels met de theorie. Maar als ik moet kiezen, dan werk ik liever een dag met mijn handen dan dat ik een dag achter de pc zit.”

Hoe ziet je lunch eruit? Neem je een gevulde broodtrommel mee of eet je liever in de bedrijfskantine?
„Dat ligt eraan. Het hangt ervan af of er een kantine is en wat gebruikelijk is binnen het bedrijf. Ik vind beide geen probleem in ieder geval.”

Reis je liever met de auto of met de fiets en het ov?
„De voorkeur heeft de auto of de fiets, maar ook het ov vind ik prima.”

Thirza-DGKR_DSF4764.jpg

PERSONALIA

Naam: Thirza van de Ruit
Leeftijd: 21 jaar
Woonplaats: Nieuwerkerk aan den IJssel
Diploma’s: havo op Wartburg College, food commerce and technolgy op Hogeschool Inholland.
Zoekt een baan: fulltime, op maximaal een uur rijden met de auto vanaf Nieuwerkerk aan den IJssel
Hobby’s: bakken, handletteren, schrijven en tekenen in een ”bullet journal”
Rijbewijs: B
Talen: Nederlands, moedertaal – Engels, matig
Bijbaan: medewerker verkoopklaar Albert Heijn
Social media: LinkedIn, Facebook en Instagram (@thirza.v.d.ruit)


Weet u een goede werkplek voor Thirza? Mail dan naar info@puntuit.nl