Je hebt een opleiding gedaan waar je veel kanten mee op kunt. Wat voor functie zoek je precies?

„Ik ben op zoek naar een functie als promovendus op het gebied van leefstijl, eetgedrag of gezondheid óf een functie als gezondheidsbevorderaar of epidemioloog bij een GGD. Ook veel andere functies in het vakgebied spreken me aan.”

Waarom koos je voor de studie voeding en gezondheid?

„Omdat het vakgebied best breed is. En ook vanwege mijn interesses in onderwerpen zoals leefstijl, slaapproblemen, stress, beweging en valpreventie bij ouderen. Die thema’s komen allemaal samen in mijn passie om iets wezenlijks bij te dragen aan gezondheidsbevordering of de volksgezondheid.”

Waar komt je interesse voor volksgezondheid vandaan?

„Ik vond biologie en gedrag altijd al boeiend en voeding heeft ook mijn interesse. Als klein meisje bestudeerde ik al de etiketten op potjes en zakjes om te weten wat er in mijn voeding zat. Het fascineerde me om na te gaan wat we eten en waarom, én of dat gedrag te beïnvloeden is. Alleen kennis overdragen is niet genoeg om ander gedrag te bewerkstelligen. Ook de omgeving zal moeten veranderen zodat mensen andere keuzes gaan maken. Denk bijvoorbeeld aan de schappen bij de kassa in de supermarkt. Als je daar geen chocolade neerlegt maar fruit, zet je mensen ertoe aan om gezonder te eten. Nou, zoiets onderzoeken en uitdenken vind ik heel interessant.”

Je bent sinds juli op zoek naar een baan. Zijn er vanwege de coronacrisis niet juist veel vacatures?

„Er komen regelmatig interessante vacatures voorbij, maar veel werkgevers selecteren kandidaten op werkervaring en die heb ik nog niet. Ik heb inmiddels zo’n 25 brieven verstuurd en heb voor een functie binnen de GGD en eentje bij het VUmc vervolggesprekken gehad. Uiteindelijk ging iemand met meerdere jaren ervaring me voor. Juist door de crisis hebben GGD’en weinig tijd om nieuwe medewerkers in te werken. Daarnaast geeft niet elke gemeente financiële compensatie om nieuw personeel aan te kunnen nemen. Best jammer, want er is werk genoeg.”

Waar zou je het liefste willen werken?

„Qua plaats maakt het me niet zo veel uit; ik ben bereid om voor mijn werk te verhuizen. Het liefst vind ik een geschikte baan bij een GGD, maar ik zie mezelf ook wel bij een organisatie werken waar onderzoek wordt gedaan. Denk aan een universiteit, het RIVM, kennisorganisatie Nivel of het Trimbos-instituut.”

Hoe omschrijf je jezelf?

„Ik ben ambitieus en gedreven. Als ik ergens aan begin, ga ik er helemaal voor. Daarnaast ben ik een perfectionist en ik ben me ervan bewust dat dit een valkuil kan zijn; ik kan verzanden in details. Tijdens mijn studie heb ik daar al behoorlijk mee leren afrekenen.”

Wat zijn sterke punten van je?

„Mijn passie voor het thema volksgezondheid is heel groot. Ik heb een kritische en analytische blik en werk gestructureerd. Verder kan ik goed luisteren en maak ik vlot contact.”

Wat vind je belangrijk in je werk?

„Ik vind het fijn en heb het nodig om intellectueel te worden uitgedaagd. En dat er aanspraak wordt gedaan op mijn onderzoekende geest.”

Stel je voor dat er geen vacatures voor jouw droombaan zijn, waar zou je dan eventueel aan de slag willen?

Dat weet ik nog niet. Ik moet daar wel serieus over na gaan denken. De concurrentie op de arbeidsmarkt is nu groter, omdat door de coronacrisis meer mensen hun baan zijn kwijtgeraakt. Ik had twee sollicitaties bij het RIVM lopen, op de ene functie solliciteerden tachtig mensen en op de andere honderd. Ik heb me trouwens in meerdere steden aangemeld om mee te helpen met bron- en contactonderzoek, maar vaak hoorde ik niks meer. Ik blijf intussen solliciteren naar functies waarvoor ik ben opgeleid. En gelukkig hoef ik niet thuis te zitten, want ik kan zo veel werken in mijn bijbaan als ik wil.”

Welke rol speelt het geloof in je toekomstige baan?

„Het geloof is voor mij van wezenlijk belang. Vermoedelijk speelt het in mijn werkomgeving geen aanwijsbare rol, maar ik wil wel uitkomen voor mijn principes. In een sollicitatiegesprek werd mij pas gevraagd hoe ik aankijk tegen weekendwerk. Ik heb toen aangegeven dat de zondag voor mij een rustdag is. Het mooie was dat ze daar heel positief op reageerden.”

Ben je een teamplayer of een einzelgänger?

„Ik ben erg zelfstandig; ik vind het prettig om te werken aan eigen taken, maar ik waardeer het ook om ervaren collega’s om me heen te hebben die ik advies kan vragen.”

Reis je liever met de auto, met de fiets of het ov?

„Ik heb geen auto en gebruik graag de fiets. Tijdens mijn studie in Wageningen ben ik daarom ook op kamers gegaan. Ik ga er nu niet vanuit dat ik een baan op fietsafstand vind, dus verhuizen is een optie.”


Weet jij een goede werkplek voor Gerlinde? Mail dan naar info@puntuit.nl