Honderden reacties op één vacature. Het klinkt absurd, maar Elisa van Dam (22) uit Amsterdam heeft dit al een aantal keren meegemaakt. Ze merkte dat het momenteel een loodzware opgave is om een passende job te vinden. Twee maanden geleden vertelde ze in het Reformatorisch Dagblad over haar zoektocht naar een baan. Ook Jan-Willem Schneider (29) uit Hendrik-Ido-Ambacht deelde toen zijn verhaal. Hij had al dertig keer gesolliciteerd, maar tot dan toe steeds zonder succes. 

De verhalen van Elisa en Jan-Willem zijn niet uniek. Door de coronacrisis zijn veel jongeren werkloos en werkzoekend geworden. Afgelopen mei waren er 139.000 minder werkenden tussen de 15 en 25 jaar dan aan het begin van de coronacrisis.

WW-uitkering

Bij het UWV, een overheidsinstelling die werkloosheidsuitkeringen regelt, merkten ze ook een grote toename van het aantal werkloze jongeren. Eind mei verstrekte het UWV 31.100 uitkeringen aan mensen tot 25 jaar. Eind februari waren dat er nog 10.800. In de maanden juni en juli bleef het aantal jongeren met een WW-uitkering ongeveer gelijk.

Uit cijfers die het CBS donderdag naar buiten bracht, blijkt dat het aantal WW-uitkeringen onder jongeren weer gedaald is. Maar dat hoeft niet per se
te betekenen dat meer jongeren een baan hebben. Vaak heeft iemand on-
der de 25 slechts drie maanden recht
op een uitkering; die periode kan inmiddels voor velen verlopen zijn. Daarnaast vervalt het recht op een werkloosheidsuitkering als je aan een studie begint. Dat het nieuwe cursusjaar gestart is, kan het lagere aantal WW-uitkeringen dus ook verklaren.

De meeste jongeren kunnen na hun studie nog geen WW-uitkering krijgen, omdat ze nog geen echte baan hebben gehad. Deze afgestudeerde groep kan bij de gemeente een bijstandsuitkering aanvragen. Volgens Divosa hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis vooral veel jongeren zo’n uitkering aangevraagd. In de maanden april, mei en juni waren dat er 55 procent meer dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Ter vergelijking: voor oudere leeftijdsgroepen was de stijging tussen de 19 en 32 procent.

Wat is Divosa?

Voor sommige vormen van zorg en ondersteuning kunnen Nederlanders terecht bij hun gemeente. Denk bijvoorbeeld aan een bijstandsuitkering, hulp bij schulden, jeugdzorg of inburgering. Elke gemeente heeft een organisatie(onderdeel) dat dit soort zaken in het 'sociaal domein' voor inwoners uitvoert. Aan het hoofd van zo’n organisatie staan vaak directeuren. Divosa is de vereniging van die directeuren in het gemeentelijk sociaal domein.

 

Tijdelijk contract

Rob Witjes van het UWV kan goed verklaren waarom de werkloosheid het laatste halfjaar juist onder jongeren zo is toegenomen. „Jongeren zijn vaak de eerste groep die bij een krimp van de werkgelegenheid hun baan verliezen. Dit komt omdat zij meestal een tijdelijk contract hebben.” Maar volgens Witjes is er geen reden om somber te zijn. Volgens hem profiteren jongeren ook als eerste als er weer meer banen komen.

Puntuit helpt jou aan 't werk

Speur jij net als duizenden andere jongeren naar werk? Puntuit wil je helpen bij die zoektocht.

Heb jij net een mbo-, hbo- of wo-diploma op zak? Of had je een baan, maar ben je die door de coronacrisis kwijtgeraakt? Of ben je nog bezig met je opleiding en zoek je een bijpassende werkplek? Puntuit schiet te hulp.

Hoe? De redactie haalt jou op de Puntuitpagina voor het voetlicht. Een redacteur komt je interviewen over je hobby’s, opleiding, bijbaantjes, sterke kanten, en eventuele zwakke kanten. Het interview komt samen met een sprankelende foto op de Puntuitpagina.

Het Reformatorisch Dagblad heeft een bereik van bijna 200.000 lezers. Tussen al die abonnees zitten veel ondernemers. Dus als jij in een interview vertelt dat je op zoek bent naar een baan, staat dat gelijk aan misschien wel honderden sollicitatiebrieven.

Meedoen? Dat kan als je tussen de 15 en 25 jaar bent. Stuur dan voor 1 oktober een mailtje naar info@puntuit.nl. Zet daarin:
1. Je naam.

2. Je leeftijd.

3. Je adres.

4. Je telefoonnummer.

5. Welke opleiding(en) je hebt afgerond. 

6. Naar wat voor baan je op zoek bent.

Als er te veel aanmeldingen zijn, geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt.