Mark Brandwijk (24)

Gevolgde opleiding(en): Hbo Communicatie, privé orgel- en pianostudie, MDO (Meerjarige Dirigenten Opleiding)

Beroep(en): Medewerker Marketing & Communicatie bij Verheij Integrale Groenzorg, daarnaast musicus (organist, pianist, dirigent en componist

„Tijdens mijn middelbareschooltijd was ik al aardig druk bezig met allerlei dingen in de muziek. Hier lag en ligt ook echt mijn passie. Maar na mijn middelbareschooltijd trok het vooruitzicht van het conservatorium, dat ik destijds omschreef als „elke dag zes uur alleen in een kamertje pianospelen”, mij niet echt.

Ik moet onder de mensen zijn en ik vind samenwerken met anderen erg waardevol. Daarnaast was ik ook op zoek naar een opleiding die ik kon combineren met mijn muzikale bestaan en die op termijn zou zorgen voor een basisinkomen. De hbo-opleiding Communicatie bleek daar erg geschikt voor. Daarnaast verwachtte ik op de opleiding handvatten te krijgen die mij kunnen helpen bij de promotie van mijn activiteiten in de muziek.

Nadat ik een open dag van Communicatie bezocht had, was ik er al snel uit: dit moest het worden. Het was het begin van een heel leerzame periode. Het ene moment zit ik volop in het bedrijfsleven, het andere moment mag ik prachtige muziek maken en echt iets voor mensen betekenen. Maar stiekem kriebelt het nu weleens om tóch nog naar het conservatorium te gaan.

Het is belangrijk om bij het kiezen je hart te volgen, maar je mag ook je verstand gebruiken. Waar word je enthousiast van en waar heb je later echt iets aan? Daarnaast geloof ik ook dat zulke keuzes geleid worden door God. Hij zorgt er ook voor dat je ergens enthousiast over raakt en dat de ene deur open- en de andere deur dichtgaat.”

Irmgard Sprakel (23)

Gevolgde opleiding(en): Leraar Voortgezet Onderwijs (LVO) Engels

Beroep(en): drie maanden als docent Engels gewerkt op het Van Lodenstein College. Daarna acht maanden thuis gezeten. Sinds augustus webshopbeheerder en marketingmedewerker bij Steenbergen Schoenen in Rijssen.

Fun fact: „Toen ik de deur uitstapte bij Steenbergen Schoenen, nadat ik hoorde dat ik aangenomen was, maakte ik een sprongetje. Dat blijken al mijn collega’s gezien te hebben.”

„Docent Engels was mijn droombaan. De studie LVO Engels ging moeizaam, maar ik besloot toch door te zetten. Eenmaal voor de klas ging het mis. Na drie moeizame maanden stortte ik in en zat ik huilend bij een collega. De teamleider adviseerde me om thuis na te denken over wat ik wilde. Binnen twee dagen was ik eruit, al voelde de keuze om te stoppen met lesgeven als falen.

Achteraf was het een goede keus. Ik sliep nauwelijks drie uur per nacht, was oververmoeid en overprikkeld. Acht maanden zat ik thuis, tegen een burn-out aan. Na die periode van rust en gesprekken met een psycholoog besloot ik weer te solliciteren.

Nu beheer ik de webshop en doe ik de marketing voor Steenbergen Schoenen in Rijssen. Ik help de hele dag klanten, daar geniet ik van. Ook fotografeer ik graag, dat doe ik nu voor de webshop. En gezien het systeem waar ik mee werk, komt mijn Engels goed van pas. Ik heb moeten leren om weer te genieten van mijn werk en heb meer zelfvertrouwen gekregen.

Ik adviseer mensen die zichzelf aan het verliezen zijn om een afweging te maken. Hoe realistisch is het om te blijven doen wat je doet? Mijn ouders hielden me voor: er is er maar Eén die je kan helpen de goede keuze te maken.”

Mirjam Schippers (25)

Gevolgde opleiding(en): Tweedegraadslerarenopleiding Engels, LOI-cursus creatief schrijven

Beroep(en): Auteur en docent (al heb ik nu een tijdelijke pauze wat betreft het docentschap)

Fun fact: Heeft echt niet te veel boeken, maar gewoon een nieuwe boekenkast nodig

„Ik heb schrijven altijd heel erg leuk gevonden; op de basisschool schreef ik al veel verhaaltjes en dit bleef ik doen. In de vijfde of zesde klas kreeg ik een opdracht om te schrijven over verliefd-zijn op een niet-christen. De positieve feedback van mijn docent heeft mij aangezet tot het schrijven van mijn eerste boek.

Toen ik het manuscript in 2014 opstuurde naar uitgeverij De Banier en die enthousiast reageerde, was dat een soort bevestiging van mijn keuze om te schrijven. Iedere positieve reactie op mijn boeken bevestigde in dat opzicht mijn roeping als schrijfster. Zeker de afgelopen maanden is dat duidelijk geworden. Dan kreeg ik weer een opdracht, dan weer een uitnodiging voor een presentatie. Het werd steeds zekerder dat dit is wat ik moet doen en dat ik hiervoor op aarde ben. Ik geloof dat God mij dit talent heeft gegeven om jongeren iets mee te geven over die dingen die écht belangrijk zijn in het leven.

Het mooie aan schrijven vind ik dat je zelf een heel verhaal rondom een personage kunt verzinnen en het van alles kunt laten meemaken. Ik leer zelf van mijn verhalen en ik vind het heel mooi om terug te horen dat andere mensen er ook wat van geleerd hebben; dat geeft mij veel voldoening.

Voor degenen die ook een opleiding, studie of beroep moeten kiezen, heb ik de volgende tips: kijk naar de talenten die God je heeft gegeven, hoe kun je met die gaven Hem en anderen dienen? Bespreek het ook met familieleden en vrienden, zij kennen jou goed en weten wat bij jou past.”