Begin juli werd op NPO een documentaire uitgezonden waarin oud-Dutchbatters hun verhaal deden. „Wij hebben deze documentaire met veel interesse gevolgd en de verhalen van de veteranen raakte ons. Op de middelbare school is Srebrenica wat ons betreft een onderbelicht thema, we wisten er maar nauwelijks iets vanaf. Omdat jongeren hier maar weinig vanaf weten, wilden we er wat mee.”

In twee podcastafleveringen vertellen de Heeren van Coen het verhaal van oud-dutchbatter Johan de Jonge. „We volgen zijn verhaal vanaf het moment dat Dutchbat uitgezonden werd tot de nasleep van de missie in Nederland. Het open verhaal van Johan deed ons beseffen op wat voor machteloze missie Dutchbat gestuurd is”.

Nu 25 jaar werden zo’n achtduizend Bosnische moslims door Servische strijders vermoord in en rond Srebrenica. Duizenden jongens en mannen lieten het leven. Hun nabestaanden leven tot op de dag van vandaag geregeld in armoede. Sommigen wonen in vluchtelingenkampen.

„Deze genocide herdenken is mooi, maar niet genoeg”, vinden de studenten. „Wij willen concreet wat doen voor de mensen in dat gebied. Johan vertelde ons over zijn stichting Building a Bosnian Dream. Na diverse hulpacties in Srebrenica al op touw gezet te hebben probeert hij nu geld op te halen voor de renovatie van een sportveld voor de jeugd. Kinderen spelen daar nu op een vervallen veldje. Voor de renovatie van het sportveld is ongeveer €10.000 euro nodig. Via crowdfunding hopen wij een deel van dit bedrag op te halen. Hoe mooi zou het zijn als Bosnische en Servische kinderen straks samen kunnen sporten en zo het verleden vergeten?”