Aan het begin van de corona­periode waren alle gezinsleden van de familie Ten Brinke thuis. Lize Marie: „We deden weinig en zaten meer dan anders op onze telefoon. Maar we wilden graag iets voor een ander doen.” Samen met de rest van het gezin, vader, moeder en vier broertjes, zijn Lize Marie en Marc Floor het project Just A Million gestart. Daarbij willen ze 1 miljoen euro ophalen voor het goede doel. Het geld wordt verdeeld onder Compassion, Bright Fame, Stichting Bootvluchteling en De Voedselbank. Marc Floor: „Ons hoofddoel is om onrecht –geen toegang tot onderwijs, geen goede huisvesting, niet genoeg eten en drinken– te benoemen waar mensen mee te maken hebben. En Nederlanders er bewust van maken dat er onrecht in de wereld is. We doen dat door middel van ons zelfgeschreven lied dat deze maand uitkomt. De tekst houden we graag nog even geheim. Een lied is een manier om jong en oud te bereiken. Via Facebook en Instagram plaatsen we foto’s, video’s en verhalen van de vluchtelingen om te laten zien hoe het leven in een kamp eruitziet.”

 
Documentaire

Op Lesbos hebben Lize Marie en Marc Floor samen met een cameraman een documentaire gemaakt van de verhalen van mensen die daar leven en een video opgenomen voor hun lied. Lize Marie: „Toen we in het vluchtelingenkamp waren, dacht ik: de mensen hebben hier bijna niks. Vanuit hun eigen land zijn ze weggevlucht. En nadat hun kamp afbrandde, moesten ze opnieuw beginnen. Tijdens een regenbui werden de tenten en de straten nat en modderig. Kinderen zaten in de kou buiten. Zo hoor je niet te leven als je kind bent. Dát willen we laten zien via foto’s op onze social media en via de documentaire die we aan het maken zijn.”

Marc Floor: „Je ziet in het kamp Moria de gebrokenheid en de eenzaamheid van de mensen. Ik zag het aan de blikken in hun ogen. Ouderen die huilen, kinderen die gedragen worden door hun vader of moeder. Ze vluchten weg van hun eigen land in de hoop hier een betere plek te vinden.”

Op de laatste dag gingen Lize Marie en Marc Floor naar het nieuwe tentenkamp waar de mensen zijn ondergebracht, nadat het oude kamp in vlammen is opgegaan. Lize Marie: „Vanaf een winkel liep een stoet mensen naar het tentenkamp. We hebben onze auto aan de kant gezet en zijn meegelopen. Onderweg gaven we de kinderen boksen, lachten we met elkaar, vroegen we naar hun naam. Aan de volwassenen vroegen we hoe het is om hier te zijn.” Marc Floor: „De vluchtelingen spreken nauwelijks Engels. Ze roepen vooral: „Camp is not good.” Ze willen weg uit het kamp. En dat is volgens mij het ergste; dat je niet die vrijheid hebt om te doen wat je zou willen doen.”

Ruilspel

Beide leerlingen van het Christelijk Lyceum Apeldoorn zijn per dag zo’n anderhalf uur bezig met het project. Er gaat tijd zitten in het bedenken van nieuwe ideeën om zo veel mogelijk geld in te zamelen. Want die 1 miljoen euro willen ze halen. Wat kan de lezer van dit artikel doen om te helpen? Lize Marie: „Je kunt geld via de website doneren of meedoen aan het ruilspel. Bij het ruilspel zijn we met een theezakje begonnen en nu, na een paar keer ruilen, hebben we een houtkachel.” Lize Marie en Marc Floor hebben een coronaproof variant bedacht. Broer en zus hoeven niet langs de deur, er gaan geen producten van hand tot hand, alles verloopt online. Marc Floor: „We plaatsen een foto op Instagram en vragen wie er een product heeft waarmee hij of zij wil ruilen. De ruilers worden vervolgens onderling met elkaar in contact gebracht.” Lize Marie: „Aan het einde van het jaar hopen we dat het eindproduct een grote waarde heeft. Dat geld storten we bij het bedrag dat we tot nu toe hebben opgehaald.”


>>justamillion.nl voor meer informatie. De ver­halen van Lize Marie en Marc Floor zijn te volgen via Instagram en Facebook @justamillion.nl.