Mijn eerste reactie toen ik je vraag las was: tijd om de Heidelbergse Catechismus er eens op na te slaan. Neem bijvoorbeeld de zondagen 34 en volgende, waar uitgebreid te lezen staat wat het houden van Gods geboden inhoudt. Wat je wel hoort te doen en wat juist niet de bedoeling is. Hoe het liefhebben van God boven alles en je naaste als jezelf in de praktijk werkt. Als Gods Geest je daardoor geen ellendekennis kan schenken…

Maar dat was slechts mijn eerste reactie. Vervolgens dacht ik: al zou je –bijvoorbeeld door het lezen van die Catechismuszondagen– een enorm schuldgevoel krijgen, wat zou dat dan vervolgens opleveren? Zou je dan het gevoel hebben dat je om die reden ‘geschikt’ zou zijn geworden om bekeerd te worden? Een mens is in staat om zelfs van zijn nood nog een deugd te maken.

De Bijbel zegt tot onze waarschuwing dat er mensen geweest zijn die onder een enorm besef van hun schuld gebukt zijn gegaan, maar die daar toch geestelijk niet beter van zijn geworden. Denk maar aan Kaïn (Gen. 4:13) en Judas (Mat. 27:4). Wat erg: wel je zonde zien én erkennen, maar er vervolgens niet mee op de knieën komen en om genade smeken.

Genade: dat is het geheim van zalig worden. En dat is altijd vrije genade. Zo vrij, dat ellendekennis weliswaar door de Heilige Geest gebruikt wordt om je aan de voeten van de Heere Jezus te brengen, maar toch nooit een grond of een voorwaarde is.

Intussen kun je heel persoonlijk ervaren hoe waar het is wat de Zaligmaker Zelf ergens zegt: „Die gezond zijn, hebben den Medicijnmeester niet van node” (Luk. 5:31). Zit je daar echt mee? Laat het ontbreken van je nood dan de nood zijn waarmee je de toevlucht tot Hem neemt! Als je niet tot Christus kunt komen mét een verbroken hart, ga dan tot Hem óm een verbroken hart.

Tenslotte wil ik je een mooi citaat meegeven uit het werk van de puriteinen. Robert Traill schrijft als aanmoediging voor degenen die nog nooit tot de Heere Jezus vluchtte: „Arme zondaar, u bent nooit geschikt voor Christus. Hij is wel zeer geschikt voor u.”


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.