Je draagt een zware last met je mee. Zowel voor je vriendin als voor jou is het moeilijk dat ze zich vaak somber en verdrietig voelt. Je wilt graag troosten, maar alles wat je doet lijkt tekort te schieten. Of je steun helpt maar voor even.

Jongeren die worstelen met zelfdoding hebben het gevoel dat hun toekomst zwart en uitzichtloos is. Ze voelen zich wanhopig en machteloos en hebben veel pijn vanbinnen. Zelfdoding lijkt voor hen de enige manier om deze innerlijke pijn niet meer te voelen en hun kwellende gedachten stop te zetten. Jongeren die zichzelf van het leven willen beroven, ervaren het leven als ondraaglijk en hebben het gevoel dat doorleven erger is dan sterven. Meestal hebben ze ook een negatief zelfbeeld.

Door aan te geven dat ze zichzelf van het leven wil beroven, maakt je vriendin jou duidelijk hoe wanhopig ze zich voelt. Het is belangrijk om dit signaal serieus te nemen! Het is namelijk een mythe om te denken dat iemand die over zelfdoding spreekt, dit niet gaat doen. Jongeren die een poging tot zelfdoding doen, hebben er van tevoren soms één of meerdere keren over gesproken.

Eigenlijk vraagt je vriendin iets onmogelijks van jou, namelijk om hier niet met anderen over spreken. Vergelijk dit met iemand die jou vertelt dat ze kanker heeft, maar zegt dat de dokter het niet mag weten.

We zijn nooit verantwoordelijk voor de daden van een ander, dus ook niet als iemand zich van het leven berooft. Maar je hebt wel de verantwoordelijkheid om het beste voor de ander te zoeken. Bovendien: deze last van geheimhouding is veel te zwaar voor jou om te dragen. Dit ‘geheim’ met volwassenen delen betekent dus niet dat je klikt; nee, hiermee heb je juist het behoud van je vriendin op het oog.

Het is onjuist om te denken dat jongeren die zichzelf van het leven willen beroven niet tegen te houden zijn. Goede begeleiding en hulpverlening kunnen hen helpen om anders tegen het leven en hun problemen aan te kijken. Iemand die zich voor lange periode depressief voelt, kan ook medicatie nodig hebben. Vergelijk het met suikerziekte, waarvoor je insuline gebruikt. Zo kun je ook een stofje in je hersenen missen waardoor je anders voelt en denkt. Medicatie kan dit op orde brengen.

Medicatie alleen is nooit genoeg. Je vriendin heeft in ieder geval hulp nodig om het leven weer in het juiste perspectief te gaan zien. Bedenk hierbij wel dat depressieve gevoelens niet van de ene op de andere dag overgaan; dat gaat met kleine stapjes. Daar mag en moet je ook voor bidden. Vraag de Heere of Hij de hulpverlening wil zegenen.


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.