Je stelt een vraag over een gevoelig onderwerp. Er zijn jongeren van jouw leeftijd die regelmatig denken dat ze er beter niet zouden kunnen zijn. In jouw leeftijdsfase hebben jongeren veel te verwerken. Je groeit van kind naar volwassene. Er wordt steeds meer van je verwacht en ondertussen gebeurt er met jezelf ook veel. Je gaat naar een andere school en krijgt misschien andere vrienden en vriendinnen. Je ontwikkelt je van meisje tot vrouw of van jongen tot man. Je krijgt vragen over dingen die je eerst vanzelfsprekend vond omdat je het van huis uit zo gewend was: over de Bijbel en de kerk, over regels in huis en over vrijetijdsbesteding.

Al die veranderingen en vragen kunnen je verward en onzeker maken. Er zijn best veel jongeren die zich in de puberteit somber voelen. Sommigen worden echt depressief, en dan zijn gedachten aan zelfmoord geen uitzondering.

Als je het leven niet meer de moeite waard vindt, heeft dat altijd te maken met gevoelens van eenzaamheid en hopeloosheid en de gedachte dat je niks waard bent. Bij jongeren in de puberteit kunnen hun gevoelens heftig zijn: ze gaan helemaal uit hun dak of zitten diep in de put. Tijdens zo’n dip kunnen bij tegenslagen gedachten aan zelfmoord de kop op steken. Als je toch alles al van de sombere kant bekijkt, kan een uitbrander van een docent, een kapotte fiets of een gestolen portemonnee, aanleiding zijn om te denken dat jouw leven niet de moeite waard is. Zo kijk je door een donkere bril en kun je zelfs denken dat je ook voor God niets waard bent. Maar dat is niet waar. Hoe jij ook over je leven denkt, de Heere heeft jouw leven gewild. Dat geeft je leven waarde.

Daar komt nog bij dat Hij je uitnodigt om in Zijn Zoon te geloven. En wie in Hem gelooft, zal niet verloren gaan, maar eeuwig gelukkig zijn.

Jongeren die er wel eens aan denken om een eind aan hun leven te maken, doen er goed aan een volwassene in vertrouwen te nemen. Ouders, een mentor of een familielid, kunnen misschien helpen om problemen aan te pakken of de weg te wijzen naar hulpverlening. Ze kunnen bidden en bemoedigen door te laten zien dat sombere gedachten soms niet kloppen en dat er naast alle vervelende dingen ook nog lichtpuntjes zijn.

Jij vraagt je af of die belofte ook geldt voor mensen die zelf een einde aan hun leven maken. Een ingrijpende vraag. Vanwege de beperkte ruimte gaan we daar volgende week op in.


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.