Je stelt een openhartige vraag. In de puberteit verandert je lichaam. Je krijgt bijvoorbeeld schaamhaar, je borsten groeien en je raakt voor het eerst ongesteld. Dat is onderdeel van je ontwikkeling. Hierbij hoort ook dat je je voor het eerst bewust wordt van je seksuele gevoelens. Maar het ervaren van seksuele gevoelens is nog iets heel anders dan het hebben van seksuele gemeenschap.

We leven helaas in een samenleving waarin seks op vrijwel alle hoeken van de straat aan ons wordt opgedrongen. Je ziet het op posters in bushokjes, op internet, in films en in tijdschriften. Het feit dat seksualiteit een gave is die uit het paradijs is overgebleven, raakt steeds meer naar de achtergrond.

Sarina Brons legt in haar boekje ”Let op liefde” uit wat liefde en seksualiteit inhouden. In het Grieks bestaan er drie woorden voor liefde: ”filia”, ”eros” en ”agapè”. Filia betekent genegenheid, eros is liefde met verlangen waarbij hartstocht komt kijken, terwijl agapè een liefde is die zichzelf opoffert. Eros is de liefde die met seksualiteit te maken heeft. Deze liefde is slechts voor één persoon, namelijk degene met wie je door middel van het huwelijk een verbintenis voor het leven bent aangegaan.

Seksualiteit binnen het huwelijk heeft verschillende doelen: elkaar liefhebben, voorplanting, elkaar bevestigen in het man en vrouw zijn, je relatie sterk maken, genieten, je overgeven aan de ander.

Kortom, seksualiteit staat altijd in het teken van trouw en liefde binnen het huwelijk en is gericht op de ander. Het gaat er bij seksualiteit dus om hoe God het bedoeld heeft. Je lichaam is niet van jezelf, maar als het goed is een tempel van de Heilige Geest. „Of weet gij niet dat ulieder lichaam een tempel is van de Heilige Geest, Die in u is, Die gij van God hebt, en dat gij uws zelfs niet zijt? Want gij zijt duur gekocht; zo verheerlijkt dan God in uw lichaam en in uw geest, welke Godes zijn” (1 Kor 6:19 en 20).

Vraag de Heere om hulp bij het op een goede manier omgaan met je seksuele gevoelens. En ook of Hij je wil helpen om deze schat van seksualiteit te bewaren tot je getrouwd bent.


 

Zit jij ook met een vraag? Over het geloof, relaties of een heel ander onderwerp? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.