In discussies over kerkverbanden is de verleiding groot om het over uiterlijke verschillen te hebben of op een verstandelijke manier over leerverschillen te praten. Dan kunnen we soms ‘hete hoofden’ hebben, terwijl ons hart ‘koud’ blijft. De duivel kan dit soort discussies ook gebruiken om ons af te leiden van de zaak waar het wezenlijk op aankomt: of we een persoonlijk leven met de Heere kennen. Tegelijkertijd is het wel heel belangrijk je te verdiepen in elkaars kerkverband. Praat hier tijdens je verkering steeds over en laat het niet aankomen op het laatste moment!

Je schrijft dat er weinig leerverschillen tussen jullie kerkverbanden zijn. Naarmate de verschillen groter zijn, wordt het des te moeilijker om een keuze voor een van beide kerkverbanden te maken. In jullie geval lijken de verschillen niet onoverbrugbaar te zijn. Hopelijk zijn jullie het ook over wezenlijke zaken met elkaar eens en gaat de keuze voor een kerkverband over accentverschillen. Daarom is het van extra groot belang om goed te onderzoeken welke motieven je hebt om niet naar een ander kerkverband te willen overstappen. Spelen hier misschien ook andere aspecten mee, bijvoorbeeld cultuurverschillen of het feit dat je hele familie in een andere kerk zit?

Het lijkt mij geen goede oplossing om zondags gescheiden op te trekken. Allereerst voor jullie samen niet. Zo kun je bijvoorbeeld na de kerkdienst minder goed napraten over wat de dienst voor je betekend heeft, omdat de ander niet dezelfde preek gehoord heeft. Nog moeilijker wordt het als jullie een gezin mogen krijgen. Allereerst is het praktisch de vraag hoe je het kerkelijk leven wilt vormgeven als je allebei naar een andere kerk gaat: waar gaan je kinderen naar de zondagsschool, catechisatie en jeugdvereniging bijvoorbeeld?

Bovendien is het voor kinderen heel verwarrend om te merken dat hun ouders het niet met elkaar eens zijn, zelfs als jullie het wel eens zijn over wezenlijke zaken! Vorige week stond in deze krant het voorbeeld van Aleid Schilder, voor wie de keuze van haar ouders om naar een ander kerkverband te gaan er zelfs aan meegewerkt heeft dat ze de kerk heeft verlaten. Het is dus belangrijk om samen als echtpaar en later als gezin bij één gemeente te horen en aan het kerkelijk leven deel te nemen in een gemeente waar de Heere jullie een plaats geeft.

Neem voordat je trouwt een beslissing over waar jullie samen naar de kerk gaan. Praat hierover met elkaar, met jullie ouders en dominee en/of ambtsdragers en leg hun het probleem voor. Wees eerlijk naar jezelf over je motieven. Een motief om niet weg te willen uit je kerkverband omdat je hele familie daar lid is, weegt niet op tegen het belang om als echtpaar één te zijn in belangrijke keuzes. Vraag boven alles om wijsheid van Boven.


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.