De tweede feestdagen zijn door mensen ingesteld. Het is een heel oude gewoonte, en de gereformeerde kerk is daar lang niet altijd blij mee geweest. Veel predikanten wilden liever dat de kerk alleen de eerste dag van de week als bijzondere dag zou aanhouden. Op de synode van Dordrecht in 1574 werd dat zelfs beslist: alleen de zondag is kerkelijke feestdag; stoppen dus met bijvoorbeeld de kerstdagen.

Maar al op de synode van 1578 –weer in Dordrecht– kwam men erop terug. De overheid erkende nu eenmaal deze feestdagen en de mensen hadden dus vrij. Als de kerk deze dagen negeerde, ging het volk zich bezighouden met wereldse ijdelheid, eten, drinken en allerlei volksspelen, of misschien ging het volk dan wel naar de Roomse mis, aldus ds. Cornelis Poudroyen in zijn catechisatieboekje. Dus kon men maar beter kerkdiensten houden op deze dagen: met Kerst, tweede paas- en pinksterdag, en Hemelvaartsdag. Zo staat het in de acta van de synode in 1618-1619. Later werd besloten ook diensten te houden op Goede Vrijdag en nieuwjaarsdag.

Toen wij jaren geleden in Gorinchem kwamen wonen en ons aansloten bij de gereformeerde gemeente was er op tweede Paasdag en tweede Pinksterdag geen kerkdienst. Dat was een gewoonte die ongetwijfeld te maken had met de Paasmarkt en de Pinkstermarkt die hier worden gehouden. Zo zie je hoe een traditie lang kan voortleven.

In een aantal gemeenten worden sinds enkele jaren op Goede Vrijdag twee kerkdiensten belegd. In Urk is het de gewoonte om op Hemelvaartsdag zowel ’s morgens als ’s middags een kerkdienst te houden. We mogen elkaar in deze dingen vrij laten.

Dat geldt ook voor tweede feestdagen. Het is een goede gewoonte om op deze dagen kerkdiensten te beleggen. En ik hoop dat je je plaats niet leeg laat als er in jouw gemeente dienst is, op zondag niet, maar ook niet doordeweeks. Dat je ernaar verlangt om Gods Woord te horen. Tegelijk is het niet verkeerd om op tweede feestdagen de rest van de dag te zien als vrije tijd waarin je verantwoord kunt genieten en je ontspannen.


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.