„Eet vanavond ff bij Jeroen, ze eten daar friet.” Ze moet glimlachen om het appje. Zo ontloopt haar zoon mooi de bloemkool waar hij niet van houdt. Na de glimlach denkt ze na. Als de andere kinderen dit voorbeeld volgen? De een zegt dat ze geen spinazie lust, de ander wil elke avond wel een pasta, de derde eet het liefst alleen brood.

Geen voedsel onder de preek, schrijf je. Wat bedoel je daarmee? Ik denk aan een meisje met een droefheid naar God (2 Kor. 7:10), een  jonger naar verzoening met God (Matth. 5:6), een verlangen om voor de Heere te leven (Hand. 9:6). Diep in het hart leeft de vraag: Wie is de Zaligmaker? Hoe kan ik Hem kennen? Als er voor haar geen antwoorden zijn op haar vragen, dan is er geen voedsel onder de preek. Dat is ernstig, heel ernstig.

Ik denk dat dit meisje eerst naar zichzelf wijst. Ging ik biddend naar de kerk? Hoelang liet ik de Heere al wachten? O, dan ben ik geen antwoord waardig. Ze bedenkt zich wel tien keer voordat ze zegt: Er was geen voedsel.

Het kan gebeuren dat de preek schraal is. Tot die conclusie kom je natuurlijk niet in je eentje. Of met wat kritische vrienden. Wees voorzichtig (Jer. 17:9). Als de preek schraal is, is de prediker schraal, zo zei ds. Smijtegelt. Dan is er veel gebed voor de dominee nodig of Hij dicht bij de Heere mag leven. Krijgt de dominee zelf geestelijk voedsel, dan zit er ook voedsel in de preek. Dan deelt hij dat met liefde uit. En dat merk je in de kerk.

„Ze eten daar friet.” Lekker, die friet. Elke avond. En chips. En cola. Toch is je moeder wijzer. Wat lekker smaakt, is niet altijd gezond. Daarom ook de  vraag: Zit je misschien met een bepaalde smaak te luisteren? En als de preek anders smaakt? Misschien is dat juist wel gezond voor je. Of kwam je op een  discussiesite kritiek op de prediking tegen die je meenam naar de kerk? Ik denk dat je dan het voedsel misloopt. Anderen, die met honger kwamen, kregen het juist wel.

Dan maar naar een andere kerk gaan? Misschien is het wel de gemakkelijkste weg. Maar ontloop je dan het probleem niet? En als dan de boodschap van Maria voor jou is: „Hongerigen heeft Hij met goederen vervuld, en rijken heeft Hij ledig weggezonden” (Luk. 1:53)? Dat eerste, ja, dat wens ik je van harte toe, voor het tweede heb ik je niet over.


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.