Je stelt een belangrijke, maar ook een moeilijke vraag, waarover de meningen onder christelijke psychologen verdeeld zijn.

Allereerst: wat betekent mindfulness? Mindfulness betekent: doelbewust aandacht geven aan alles wat je waarneemt op dit moment, zonder daarover te oordelen. Mindfulness ontwikkel je door inzichtsmeditatie. Enerzijds is het een techniek/vaardigheid en anderzijds een houding die je aanleert. De vaardigheid is het kunnen afstemmen op de ervaring van het moment, door er niet op te reageren en de ervaring te laten zoals ze is. De houding kenmerkt zich door: niet oordelen, acceptatie, loslaten, een frisse blik, vertrouwen en geduld.

Mindfulness blijkt heel effectief te zijn bij het verminderen van stressklachten, depressieve klachten, angstproblemen, burn-out en pijn. De wortels van mindfulness liggen in het boeddhisme. In tegenstelling tot het christendom gaat het boeddhisme ervan uit dat de mens geen ziel en ‘zelf’ heeft. Hierdoor wordt de gerichtheid op God en de rol die Hij speelt in ons persoonlijk leven, buiten beschouwing gelaten.

Christelijke psychologen staan dan ook aarzelend of afwijzend tegenover mindfulness. Ik las in een onderzoek van mevrouw Luiten-van de Vliert (2011) dat een christelijke psycholoog over mindfulness zegt: „De boeddhistische aspecten binnen mindfulness zijn als een wolf in schaapskleren. (…) Het lijkt onschuldig, maar dat is het niet, het gaat veel verder dan eenvoudig je aandacht op iets richten.” Een andere christelijke psycholoog: „Mindfulness gaat ervan uit dat je je kracht en het goede in jezelf moet vinden. (…) Dit staat op gespannen voet met mijn christelijke geloofsovertuiging, waarbij het onder andere gaat om je kwetsbaarheid als mens en God als de bron van alle kracht en goeds.”

Echter, de toegenomen aandacht voor mindfulness, ook onder christenen, laat zien dat er ook onder christenen behoefte bestaat aan manieren om bewuster te leven en niet meegesleept te worden in de waan van de dag. Daarom zijn er psychologen (Van Aalderen e.a., 2013) die adviseren om een christelijke aandachtstraining te ontwikkelen, waarmee christenen kunnen leren om zich niet onnodig „zorgen te maken over de dag van morgen” (Mattheüs 6:34). Kijk op cvppp.nl voor een overzicht van christelijke psychologen.

Voor elke behandeling, en dus ook voor deze, geldt dat belangrijk is dat we ons vertrouwen niet op de behandeling zelf stellen, maar op de Heere. Vraag Hem of Hij Zijn zegen wil verbinden aan een behandeling!


Zit jij met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.