Knielen. Vroeger was dat, denk ik, gewoner dan tegenwoordig. Ik heb meerdere ouderen verdrietig horen vertellen dat hun knieën zo stijf waren dat ze nu niet meer konden knielen. En veel jongeren doen het niet, terwijl hun knieën nog wél kunnen buigen. Als kind deed je het misschien nog wel, en nu niet meer. Is dat erg?

In de Bijbel staat nergens verplicht voorgeschreven hoe je moet bidden. In feite mag je ook in élke houding bidden, net zoals je in elke houding mag ademen. Je moet nu eenmaal áltijd ademen, en áltijd bidden (ken je daar iets van?). Maar een aantal keren per dag reserveer je er tijd voor. Wat is dan passend?

We zien in de Bijbel drie houdingen: staan, knielen en liggen (niet lui onder de dekens, maar plat op de grond). Over knielen lezen we het vaakst. De indringendste gebeden zijn knielend uitgesproken: het gebed van Salomo (1 Koningen 8), Daniël (Daniël 6 en 9), Ezra (Ezra 9), Paulus (Handelingen 20 en Efeze 3) en in het bijzonder onze Zaligmaker Jezus Christus (Lukas 22). Dat is ook een aansporing voor ons! Ik ben blij dat je iedere dag bidt, maar ik hoop toch dat je ook de moeite neemt om voor je bed te knielen.

Waarom dan? Wie knielt komt letterlijk laag bij de grond terecht, die wordt klein voor God. Dat is een houding die goed past bij een ziel die zich diep afhankelijk weet en zich voor God verootmoedigt. Meer dan eens had ik onder aan de kansel de neiging om door de knieën te gaan in plaats van rechtop te blijven staan – omdat ik me zo ongeschikt voelde om echt te preken en wist hoe gewillig God was om het te geven.

Maar als je het vanbinnen zó niet voelt? Dan kan het knielen juist een aansporing zijn. Ook dat is wel mijn ervaring. Als ik ’s morgens vroeg knielde naast het bed, dan werd ik door mijn houding herinnerd aan de noodzaak om hartelijk voor God te buigen. Zoals deze biddag een oproep is, zo is het knielen dat ook. Om ons iedere dag voor God te verootmoedigen. Dan kan het niet bij het buigen van je knieën blijven. Het gáát om het buigen van het hart. De gewoonte is nuttig, maar die innerlijke houding is echt nodig.


Zit jij met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.