Weet je waar ik naar verlang? Dat de Heere jouw examentijd gebruikt om je te laten ontdekken wie Hij is. En wie jij bent. Dat heb je nodig. Dat heb ik ook nodig. Ik ga proberen uit te leggen wat ik bedoel.

Je kent misschien deze uitdrukking wel: „God is best, maar we houden Hem voor het lest.” Had je allemaal achten op je lijst, dan zou je minder vaak bidden dan nu. Maar nu het spannend wordt, bid je. En als je je diploma krijgt en vakantiewerk gaat doen, verslapt je gebed dan weer?
Wat zijn onze gebeden vaak volledig op onszelf gericht. Hoe vaak zijn ze verlanglijstjes, met de datum erbij dat ik mijn verlangens graag vervuld zie. Is dat wel een gebed?

Het is dus terecht dat je je afvraagt of we dan eerlijk zijn. Denk eens aan het volmaakte gebed dat de Heere Jezus heeft gegeven. Dat begint helemaal niet met de verlangens voor onszelf. „Uw Naam worde geheiligd, Uw Koninkrijk kome, Uw wil geschiede gelijk in de hemel, alzo ook op de aarde.” Als je voor je examens bidt, vergeet je dan dit niet?

Ontdekken wie je bent, dat schreef ik. Dat wens ik jou, en alle andere examenkandidaten, van harte toe. Dat heb ik ook nodig. We zijn mensen. We zijn geschapen om tot eer van God te leven, maar van nature draait mijn leven om mijn eigen ik. Dat is onze ellende! We noemen dat wel onze geestelijke doodstaat. We hebben ontdekking nodig dat ons leven niet is zoals het moet zijn. Er ontbreekt alles aan. Want Gods eer ontbreekt.

Daarom wens ik je toe dat Zijn eer in je examentijd je grootste zorg wordt. Dan blijf je hard werken, dan mag je echt blij zijn als je het diploma haalt. Ik wens je succes met een vervolgopleiding of met je werk. Maar echt gelukkig kunnen de tijdelijke dingen je dan niet meer maken. We moeten met God verzoend worden. Nog meer dan een diploma heb je een Borg nodig.

Denk maar na: als de Heere Zijn heilige examen gaat afnemen in mijn leven, hoe kan ik dan voor God bestaan? En dat examen komt. Die datum staat, met eerbied gesproken, al in Gods agenda. Sterven is God ontmoeten. Vergeet dat niet. Laat er een drang in je leven zijn om met God verzoend te worden.

Dat kan nog, omdat Christus op deze aarde wilde komen. Hij bad vaak. Dan zocht Hij de eer van Zijn Vader. Deze Christus wilde Zichzelf overgeven in de dood, om schuldigen zalig te maken. Rust niet voordat je die zaligheid hebt gevonden. Dan krijg je een biddend leven.


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.