We zouden kunnen kijken waar het woord bevinding in de Bijbel voorkomt. Dat is maar op één plek, in Romeinen 5:4. Daar staat dat bevinding ontstaat als een kind van God het moeilijk krijgt. Het geloof wordt sterk en zuiver door die verdrukking. Dat wordt in deze tekst bevinding genoemd. Een ander woord is beproefdheid. 

Deze Bijbeltekst helpt je niet om te begrijpen hoe het woord bevinding in de kerk wordt gebruikt. Daar heeft het meer te maken met ervaring, met ondervinding. Het gaat om de ervaring van het geloof. Als je vraagt waar dat vooral in de Bijbel voorkomt, denk ik aan de psalmen. Juist daar laten de kinderen van God zien hoe zij het leven met de Heere (of juist zonder de Heere, in Psalm 22:3 bijvoorbeeld) in het geloofsleven ervaren. In een van die psalmen staat een mooie beschrijving van bevinding. Psalm 25:14: „De verborgenheid des Heeren is voor hen, die Hem vrezen.” Of zoals het staat in de berijmde psalm: „Gods verborgen omgang.” Bevinding is vertrouwelijke omgang met God.

Ik hoop dat je snapt dat dat niet zomaar een gevoel is. Verdriet is verdriet, maar als dat met geloof gepaard gaat, als het verdriet is binnen de intieme omgang met God, is dat niet te vergelijken met gewoon menselijk verdriet. Blij is blij, maar blij zijn met God en voor God is van een ander kaliber dan blij zijn zonder God. Het heeft een diepere lading. In blij zijn met God zitten verwondering, liefde, dankbaarheid. In verdrietig zijn met God zitten ook liefde, en verlangen, vernedering van jezelf, hoogachting van God. Het is moeilijk in woorden uit te drukken. Ik hoop dat je het begrijpt, omdat je het zelf hebt ervaren. Omdat je die vertrouwelijke omgang met de Heere kent. 

Bevinding is niet hetzelfde als gevoel. Ook niet hetzelfde als gevoel over geestelijke dingen. Je hebt namelijk ook nepbevinding. Dan staat de mens met zijn gevoelens centraal. Het kan heel vroom, bijzonder en indrukwekkend zijn als mensen vertellen wat ze geestelijk hebben beleefd. Maar als de schijnwerpers gericht zijn op hun gevoelens, hun uitreddingen en hun geestelijke ervaringen, is het nep. In ware bevinding staat de Heere centraal. En daarom staat in bevinding het Woord van God centraal. 

Als een kind van God iets mag vertellen van zijn geloofsrelatie met God, kun je jaloers worden. Niet omdat je denkt: wat een bijzondere man of vrouw is dat. Maar omdat je denkt: wat een bijzondere God heeft die man of vrouw. 

 

Stuur jouw vraag naar info@puntuit.nl