Je vraag gaat over een twistpunt waarover men kennelijk nooit uitgepraat raakt. En vrijwel altijd als het in de kerkgeschiedenis spannend begint te worden, zie je mensen op dít punt elkaars tegenstanders worden. Dan staat Augustinus tegenover Pelagius, Luther tegenover Erasmus en Gomarus tegenover Arminius. En al wordt het Bijbelse standpunt nóg zo duidelijk uitgelegd, er komt toch weer een moment dat iemand –met de Bijbel in de hand– zegt: „Geloven is volgens mij helemaal geen zaak van welbehagen, maar heel simpel van kiezen. Kies voor Jezus!” Dat iemand dat met Johannes 3 in de hand beweert, vind ik trouwens onbegrijpelijk. Juist daar gaat het eerst en vooral over de wedergeboorte. Gewerkt door Gods Geest, Die vrij is als de wind…

Wat kun je nu inbrengen tegen iemand die het zogenaamd ‘simpel’ wil houden? Ik noem drie dingen:

1. Het ”Kies voor Jezus”-evangelie is niet Bijbels. Lees de preken van de apostelen in bijvoorbeeld Handelingen. Er is geen apostel te vinden die ooit heeft gezegd: „Kies voor Jezus!” Dat komt doordat er ook geen apostel is geweest die heeft geloofd in de vrije wil van de hoorders. Nee, hoe komt het dat Paulus’ prediking in Filippi bij Lydia doel treft? Omdat de Heere haar hart opende (Hand. 16:14). En hoe komt het dat veel heidenen in Antiochië het Woord met blijdschap aannemen? „Er geloofden zovelen als er geordineerd waren tot het eeuwige leven” (Hand. 13:48).

2. De boodschap dat het geloof Gods gave is, is tot eer van Hem. Dit is een punt waaraan je alle leringen en beweringen op geestelijke gebied kunt toetsen. En dwaalleer valt dan onvermijdelijk door de mand. Want dat doet altijd iets af aan Gods eer en geeft ons mensen het gevoel dat we toch nog iets in te brengen hebben. Het Evangelie van vrije genade verheerlijkt God op het hoogst én vernedert ons mensen op het diepst. Maar ja, wie wil er nu vernederd worden? Toch is het Gods Woord: „Zo is het dan niet desgenen die wil, noch desgenen die loopt, maar des ontfermenden Gods (Rom. 9:16). En dat is tot eer van God. Zalig worden is niet mijn werk, maar Zijn werk.

3. Wees blij dat de zaligheid niet van jouw vrije wil afhangt. Het lijkt simpel om te zeggen: „Kies maar, wees verstandig, neem je verantwoordelijkheid.” Anders wordt het als je tot de ontdekking komt wat het betekent „dood te zijn in de misdaden en de zonden” (Ef. 2:1). Een dode moet niet kiezen, die moet levend gemaakt worden. En het wonder van het Evangelie is nu: dat kan en dat wil God voor Zijn rekening nemen. Over vrije wil gesproken!

Eenzijdig, vrijmachtig en almachtig overwint Hij de harten van dode zondaren, maakt levend én werkt het geloof in de Heere Jezus. Dat doet God door Zijn Heilige Geest. En de Geest maakt gebruik van de prediking. Daarom: kom met verwachting en in afhankelijkheid onder het Woord. Pleit op de belofte van de Geest, Die wil ”toe-eigenen” wat jij niet voor het grijpen hebt. Vraag maar: „Laat mijn ziel leven, en zij zal U loven.”


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.