Stickers op de grond attenderen de leerlingen en leraren erop dat er anderhalve meter afstand gehouden moet worden. Op tafels staat desinfectiemiddel om de handen bij binnenkomst te reinigen. Daarnaast een rol papier om de handen droog te maken. Het laat zien dat nog niet alles is zoals in het oude normaal.

Op de vraag of de leerlingen op de hoogte zijn van de coronamaatregelen geven ze een duidelijk ”ja”. Of ze zich er aan houden is vraag twee. „We proberen het wel. Maar als het niet lukt, dan zitten we er ook niet mee.”

De scholieren hoeven tot elkaar geen afstand te houden. Wel ten opzichte van hun docent. En dat is in de praktijk best lastig. Even iets uitleggen bij je tafeltje als je bezig bent met een opdracht, gaat niet. De docent die iets wil aanwijzen in je boek, is nog lastiger.

Afstand houden is vooral in de pauze lastig, merken docenten. Trappenhuizen stromen vol met leerlingen en die houden weinig rekening met de docent die langskomt.

Op het moment dat er geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden, is het advies om als docent een mondkapje op te doen. „Voor het veiligheidsgevoel van de leerling is het belangrijk dat een docent dat doet”, legt directeur Pieter Kleinjan uit. „Als hij te dichtbij komt tenminste. Het is de keuze aan de docent of die dat wil. Bij praktische vakken is die afstand haast niet te doen. Wij hebben ervoor gekozen om de docent dan een mondkapje op te laten doen.” Of het de leerlingen lukt om afstand te houden? „Het is eigenlijk te druk om die afstandsregel vol te houden, maar ik zie dat ze hun best doen.”

Wat vind jij ervan? Houd je het nieuws bij? Wat vind je belangrijk? De komende tijd bezoekt Caroline de reformatorische middelbare scholen om leerlingen met prangende vragen te bestoken over actuele onderwerpen. Komende vrijdag zie je de eerste aflevering van Caroline Vlogt - ”Back to School”. Om 16.00 uur staat hij online op het YouTube-kanaal van Puntuit.