Hoewel er geen echte tarantula –een griezelige spinnensoort– te zien is, bouwen Sander Teune, Reinier van Dort en Tommy Rook in het lab van het Continium in Kerkrade zelf zo’n beest. Met behulp van een batterij, elektriciteitsdraadjes, een propeller en wat lampjes.

Het drietal hoort samen met Robert van Dalfsen en Gerjon Marcus bij de winnaars van de ontwerpwedstrijd ”Stad van de toekomst” van Puntuit en het Continium. Vorige week reisden de leerlingen uit de 2 havo/vwo-klas van de Pieter Zandt scholengemeenschap af naar het Discovery Center in Kerkrade.

Nog ver voordat de Tarantiniums klaar zijn, klinkt een schorre toeter. Robert legt de laatste hand aan een deurmatalarm. „Ik ging voor dit gadget. Het is leuk en handig. Hier kan ik mijn broertjes en zusjes mee vermaken.”

Gerjon zit naast Robert. Hij maakt een propeller die op een klein zonnepaneeltje werkt. „Wij zijn met onze toekomstige stad met duurzaamheid bezig geweest. Dus deze opdracht was wel toepasselijk.”

Jasper Smelt, docent techniek van de leerlingen, kijkt toe. Hij vertelt: „Het project van Puntuit was erg leuk; ik genoot er zelf ook van toen ik de jongens zo bezig zag.”

Als iedereen de gadgets af heeft, dwalen de vijf winnaars door de Explore Zone en de Uitvindfabriek van het Continium. Er valt genoeg te doen en te zien. Robert probeert sneller te pompen dan een menselijk hart. Hij verliest. Tommy perst lucht samen en schiet daarna een raket tot het plafond. Met behulp van een computer verouderen ze een foto van zichzelf. Sander als senior. „Die ziet er echt goed uit”, vindt Reinier.

Even verderop ontlokken ze een robot een praatje, een lach, een proest en nog veel meer. Een complexe knikkerbaan trekt bekijks en biedt minutenlang kijkplezier. Verleidelijk voor de jongens is een racespelletje op Playstation. Ook dat moet uitgeprobeerd.

Na een uitgebreide lunch gaan de jongens door naar de Wijk van Morgen, die vlak bij Kerkrade wordt gebouwd. Ze krijgen te horen hoe wonen in de toekomst eruit zou kunnen zien. In ”Knik naar de zon”, een bijzonder zuinig gebouw, dat bij de eerste verdieping geknakt lijkt te zijn, krijgen ze een rondleiding. Naast het bouwwerk verrijzen twee andere –nóg duurzamere– woningen: ”Eco/nnect” en ”Flexhouse”. Het meest ambitieuze project moet nog van de grond komen. Aan de bouw van ”Maxergy” zal geen beton en geen metaal te pas komen. Lastig: hoe doe je dat met de fundering, de waterleiding en elektriciteit?

Sander vindt de Wijk van Morgen indrukwekkend. „Als je ziet hoe hier mensen met duurzaamheid bezig zijn!” Hij ziet wel toekomst in de ideeën. „We moeten zorgen dat onze planeet ook leefbaar blijft voor volgende generaties.”

----

Kijk op www.puntuit.nl/toekomst voor eerdere artikelen rond de ontwerpwedstrijd ”Stad van de Toekomst”, zoals het artikel met de winnende inzendingen.