Ja, ik heb het over boeken. Voor mij zijn boeken de deur naar een andere wereld. En zo iemand kan zijn geluk niet op als er zo’n twintig boeken voor school gelezen moeten worden.

Tja, zul je denken. Boeken… ik heb er niet zo veel mee. Boeken zijn saai. Daar moet ik zo bij na te denken. Gelukkig dat van dat boek voor Nederlands ook een film bestaat! Kijk ik die wel.

Mijn leraar Duits vertelde eens dat hij op een mondeling vroeg naar het einde van het boek “Im Westen nichts neues”, een boek over een soldaat in de Eerste Wereldoorlog. De kandidaat in kwestie beweerde met een stalen gezicht dat de soldaat aan het einde stierf doordat hij een vogeltje wilde natekenen en daardoor door de vijandige troepen werd neergeschoten. Helaas was dat het einde van de film ja, maar in het boek loopt het iets anders… Tip: lees echt al je boeken voor je mondelinge tentamens… Hoe het afliep met de soldaat? Ja, dat moet je zelf maar lezen.

Een IPad is, zoals eerder gezegd, niet te vergelijken met een echt boek, net zoals dat een film altijd anders is dan het verhaal in het boek. Ik probeer elke dag wel een momentje te plannen waarin ik of verdwijn in de Gouden Eeuw zoals A.Th. van Deursen die beschrijft (voor geschiedenis), of de gedichten van Willem Barnard bestudeer (uiteraard voor Nederlands), of mezelf plotseling vind in de wereld van een Engelse roman die in de negentiende eeuw plaatsheeft.

Maar je moet geen boeken lezen omdat het nou eenmaal ‘moet’. Ik kan me niet voorstellen dat er geen een boek is dat je nog nooit geraakt heeft. Boeken laten ons een andere wereld zien. Soms een wereld die beter is dan de realiteit, soms een wereld waarin we geconfronteerd worden met problemen, verdriet en kapotte relaties. Boeken verrijken je leven, daar ben ik van overtuigd.

Daarom: lees boeken. Weet je niet wat voor boeken je moet lezen? „Een boek is goed als men bang wordt dat het eens uit zal zijn”, aldus Karel Jonckheere