Subthema 'Columnisten : Lidia'

Een toontje lager

Een toontje lager of een toontje hoger? Op hartslagtempo of toch iets langzamer? Ritmisch of niet? Je kunt het allemaal tegenkomen bij het zingen in de Nederlandse kerken. Ook binnen kerkverbanden kan het variëren. Maar wat is nu de juiste manier, het juiste tempo? Laten we eens teruggaan naar Calvijn en zijn tijd.

Lees meer

Eigenzinnig: Tegengesteld

Ergens in het midden van Nederland, in een middelmatig dorp, werd vandaag een kind geboren. Het was een meisje. De ouders hadden lang naar dit kind uitgezien en er waren daarom veel voorbereidingen getroffen. Zo was er een leuke kinderkamer ingericht met een schattige wieg daarin, geboortekaartjes waren uitgezocht en beschuiten en muisjes waren ingeslagen. Het kind en de moeder zijn tot nog toe gelukkig gezond, wat bovendien door de kraamverzorgster en de verloskundige goed in de gaten gehouden wordt.

Lees meer

Column: Divers

Terwijl ik op iemand sta te wachten in de stationshal van station Utrecht Centraal, verbaas ik me. En gaande weg stijgt die verbazing. Want als er ergens diversiteit te bespeuren is, is het wel daar. Van klein kind tot ouderwetse opa, van zakenman tot hippie, van korte broek tot lange rok, van sober tot uitermate excentriek; het is er allemaal te vinden.

Lees meer

Column: Vroeger

Vroeger was alles beter. Er was bijvoorbeeld geen telefoon, dus onderbrekingen van gesprekken of andere bezigheden waren niet aan de orde van de dag.

Lees meer

Krabbig

Weleens in aanraking gekomen met een krab? Dit tienpotige dier leeft meestal in de zee, maar sommige soorten worden meer op het land aangetroffen. In bepaalde gebieden is het een rage om ze te vangen met een net en ze in een emmer te deponeren, om ze later weer terug te gooien in de zee. Je kunt ze ook ongewild tegenkomen als je in de zee aan het zwemmen bent en ze aan je been krabben of erin bijten. Of als ze op je bord geserveerd liggen in bijvoorbeeld krabsalade.

Lees meer

Eigenzinnig: Doorzetten

Soms heb je dat: je hebt ergens helemaal geen zin in of je hebt ergens totaal geen inspiratie voor. Je wilt eigenlijk niets anders dan lui in je stoel blijven liggen omdat de zon zo heerlijk schijnt, maar tegelijkertijd voel je je schuldig omdat je nog zo veel moet doen. Je moet een werkstuk schrijven, maar je kunt gewoon geen complete zin bedenken, laat staan een goedlopend verhaal.

Lees meer

Onder water

Zwemmen is gezond. Het is goed voor je spieren, je conditie en je gewicht. En wanneer je je als een vis in het water voelt en geen water je te diep is, is het ook nog eens leuk om te doen. Je bent dan niet bang je aan koud water te branden en ook komt het water je niet tot de lippen; je kunt zonder moeite je hoofd boven water houden. Maar dit geldt niet voor iedereen. Voor sommigen is het water wel te diep en anderen hebben nooit zwemmen geleerd of doen dat pas op latere leeftijd (ondergetekende inbegrepen).

Lees meer

De koning te rijk

Willem-Alexander Claus George Ferdinand Prins van Oranje, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg: je zult het maar zijn. En dat zijn nog niet al zijn titels, want vanaf 30 april is hij behalve koning der Nederlanden ook nog markies van Veere en Vlissingen, graaf van Katzen­elnbogen, Vianden, Diez, Spiegelberg, Buren, Leerdam en Culemborg, burggraaf van Antwerpen en nog veel meer. Wanneer je er meer van wilt weten verwijs ik je graag naar wikipedia.nl.

Lees meer

Column: Plofbofkip

Om het nog even te hebben over de plofkip (oftewel bofkip): deze kip zal vast blij zijn met de huidige ontwikkelingen rond haar bestaan. Voortaan misschien geen last meer van pijnlijke poten en een zeer beperkt leefgebied: de ”kip van morgen”.

Lees meer

De eerste column van Lidia: Gegroet

Hoi, goedenavond, sziasztok! Groeten bestaan er in vele vormen, maten en talen. Ze worden ook door veel mensen gebezigd, op allerlei manieren. Een groet aan de koningin, aan je beste vriend(in) of aan de eenzame krantjesventer op het station; verschil zal er zijn. Maar ook karakterverschillen, weersomstandigheden en wellicht ook kerkverbanden kunnen invloed uitoefenen op een groet.

Lees meer