PREDIKANTEN MET BUITENGEWONE OPDRACHTEN
Zielzorg in de diepte
Jarenlang konden kerk en geloof in de psychiatrie op bitter weinig waardering rekenen. Bij mensen uit de psychoanalytische school van Sigmund Freud merkt ds. T. M. C. Bos die aversie af en toe nog wel, maar bij jongere hulpverleners treft hij vaak een opener houding aan.
Boodschap voor bajesbewoners
Gedetineerden. Dat woord zal justitiepredikant F. Stevens niet gauw in de mond nemen als hij het heeft over de bewoners van de penitentiaire inrichting in Zwolle. „ Voor mij zijn ze mannen en vrouwen of jongens en meisjes. Voor die benaming vecht ik ook.”
Een herder tussen zwervende zeelui
„Mensen hebben nogal eens een verkeerd idee van een koopvaardijpastor. Ze denken dat je thuis zit te wachten op een telefoontje om direct ergens aan boord te komen.” Drs. B. van Dijken heeft een enerverende baan als koopvaardijpredikant in Rotterdam.
Bij de kwetsbaarheid van het leven
Dagelijks spreekt hij mensen die zojuist van de dokter hebben gehoord: „Mevrouw, meneer, we kunnen niets meer voor u doen.” Om de twee dagen staat hij aan een sterfbed. „Een ziekenhuispredikant leeft aan de zelfkant van het leven”, zegt ds. L. van Wingerden.
De legotrein op het kerkelijk erf
Als ambulant predikant in Zuid-Limburg denkt de 63-jarige ds. C. J. G. Keijzer wel eens terug aan zijn legotrein. „Altijd heb ik gemeenten gezocht in een opbouwfase. Ik ben ongeschikt om op een goedlopende winkel te passen.”
Pastoraat en preken in gebarentaal
Een dovenpastor is een predikant die een bepaalde taal kent. Met deze ene zin omschrijft ds. J. W. Boerma het bijzondere van zijn werk. Hij 'spreekt' gebarentaal. „Je bent geen dovenpredikant vanwege het probleem doofheid.”
Dominee tussen cockpit en raketten
Het domein van ds. W. H. Louwerse ligt in Leeuwarden. Hij is Nederlands gereformeerd predikant en -volgens het jaarboekje- „afgestaan voor de krijgsmacht”. De 48-jarige is dominee in een wereld van wat vaak beschouwd wordt als de glamour en glitter van de luchtmacht. „Maar we weten hier ook van de gebrokenheid van het bestaan”.
Zorgen voor de nestgeur van thuis
Ds. E. E. Slofstra is als christelijk gereformeerd predikant vrijgesteld voor zijn werk in de gezondheidszorg. Rond het middaguur is de werkplek van de 55-jarige dominee als het ware de zoete inval voor de bewoners. Ze raken hun verhaal kwijt.
Praatpaal voor theologiestudenten
Studenten blijken het op prijs te stellen als de kerk aan haar aanstaande predikanten ook eens vraagt: Hoe gaat het met jouzelf? Na langdurig aandringen van hun kant is hij er gekomen: de academiepastor. Per 1 november vorig jaar benoemde de hervormde synode dr. P. van den Heuvel.
Voor mensen in ballingschap
Het is een zegen dat er verpleeghuizen zijn. Ds. H. Brandsen komt tot die conclusie als hij naar de bewoners van ”Sonnevanck” in Harderwijk en hun familie kijkt. De predikant is geestelijk verzorger van het verpleeghuis.
Een taaie klus in een oude stadswijk
Ds. H. IJzerman is ervan overtuigd dat de grote problematiek in de oude stadswijk allereerst meeleven met de bewoners vraagt. Ds. IJzerman is een van de vrijgestelde predikanten ten behoeve van de oude stadswijken in Rotterdam.
Getuigen tussen de gangboorden
De dagelijkse stank van dieselolie komt hem bekend voor. Preken doet hij in een achterafzaaltje in een Duitse havenstad. Zijn schoenen trekt hij al automatisch uit voor hij de kajuit in gaat. Ds. H. van der Ham is christelijk gereformeerd predikant voor varenden.
Samenzang met tabla en dholak
Aartsvijanden zijn ze, Pakistan en India. Maar aan de Linker Rottekade in Rotterdam zitten christenen uit beide landen op zondag broederlijk naast elkaar. Het is een samenkomst van de Hindostaanse wijk van de plaatselijke gereformeerde kerk (vrijgemaakt). Ds. A. S. van der Lugt is er predikant.
Flinke jongens met een klein hart
„Je bent er op het marineschip voor iedereen.” Vlootpredikant drs. J. G. Majoor kent de wereld van de marine van binnenuit. Een uitdagende werkkring vindt hij het. Het geeft hem de ruimte die hij als gemeentepredikant niet zou hebben.
De zwijgzaamheid doorbroken
Geen plaats voor je verhaal. Een dominee die vraagt: „Je hebt toch geen mensen doodgeschoten?” Dichtklappen. Zwijgzaamheid, jarenlang. Hiermee ziet ds. A. Altena zich geconfronteerd in zijn pastoraat onder militaire oorlogsslachtoffers.