Economie | 31 mei 2001 |
Politiek wil snel aan |
![]() |
Ook het kabinet is er voor om haast te maken met de verwerking van de voorstellen. Weliswaar moet eerst de SER nog advies uitbrengen over de bevindingen van de commissie-Donner, maar SER-voorzitter Wijffels heeft al aangegeven dat hij dit keer extra spoed wil betrachten. Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken verwacht daarom al in het najaar het standpunt van het kabinet aan de Kamer te kunnen aanbieden.
Hoogervorst noemde de creatie van de WAO in 1967 gisteren een van de minst doordachte momenten uit de wordingsgeschiedenis van onze verzorgingsstaat.
De staatssecretaris is met name ingenomen met Donners suggestie om de WAO-keuringen flexibeler te maken. De bewindsman heeft al een eigen wetsvoorstel liggen om de keuring met zo'n halfjaar uit te stellen als blijkt dat de werkgever en de werknemer zich niet voldoende hebben ingespannen om vervangende arbeid voor de zieke te vinden.
Vervroegde keuring
In het wetsvoorstel van Hoogervorst zou ook een vervroegde keuring opgenomen kunnen worden. Volgens de commissie-Donner zou dat in bepaalde gevallen wenselijk kunnen zijn, namelijk wanneer al heel snel vaststaat dat een werknemer volledig en definitief arbeidsongeschikt is. De staatssecretaris voelt daar echter vooralsnog niet voor.
Veel fracties onderschrijven de 'knip' die Donner aanbrengt in de WAO-wetgeving. De ChristenUnie daarentegen is sceptisch over het voorstel om de WAO uitsluitend open te stellen voor volledig arbeidsongeschikten. Dat zal een aanzuigende werking hebben, vreest fractievoorzitter Van Dijke. Als we gedeeltelijk arbeidsongeschikten uit de WAO houden, maken we ze daarmee nog niet arbeidsgeschikt. Zo'n ingreep heeft een cosmetisch karakter.
Ook SGP-leider Van der Vlies sluit een nieuwe aanzuigende werking niet uit. Bovendien ben ik bang dat je, als je zo'n duidelijke cesuur aanbrengt, arbeidsongeschiktheid toch weer geheel in de medische sfeer trekt. Terwijl we toch bezig waren de zaak te ontmedicaliseren. Bij een scherpe scheiding tussen echt en onecht zal de druk op de keuringsartsen weer toenemen om mensen toch maar af te keuren.
Inkomensbescherming
Veel partijen hebben moeite met het voorstel van Donner om gedeeltelijk arbeidsongeschikten de bijstand in te sturen. Ze pleiten voor enige vorm van inkomensbescherming voor deze groep. De bijstand is het laatste vangnet, aldus PvdA-kamerlid Smits. Het is niet logisch om iemand tot de bijstand te veroordelen als hij net twee jaar lang zijn best heeft gedaan om werk te vinden en daar niet in is geslaagd.
Ook de verhoging van de WAO-uitkeringen is nog een heet hangijzer bij de bespreking van het Donner-plan. De VVD is tegen een verhoging tot 70 procent. De fractie vindt dat eerst het effect van alle maatregelen zichtbaar moet zijn in de vorm van een duidelijke vermindering van de WAO-instroom. De overige fracties willen bekijken of de uitkering voor volledig arbeidsongeschikten verder omhoog kan tot misschien wel 75 of 80 procent.
Misbruik van WAO blijft mogelijk
Bloesje open en hup: goedgekeurd
Eerdere berichtgeving: Instroom in WAO kan zeker halveren
![]() |