Economie31 mei 2001

VNO-NCW ziet geen vermindering van financiële lasten

Sociale partners komen
met diverse pijnpunten

Van onze redactie economie
DEN HAAG – Een uitgangspunt voor de discussie in de Sociaal-Economische Raad, zo zien werkgevers- en werknemersorganisaties het rapport van de commissie-Donner. Pijnpunten voor de sociale partners zijn de keuring, de last die bij de werkgevers komt te liggen en de positie van gedeeltelijk arbeidsongeschikten.

De werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt dat Donner de ondernemers met een onredelijk grote verantwoordelijkheid opzadelt. Het voorstel van Donner om de verantwoordelijkheid van ondernemers voor mogelijk arbeidsongeschikte werknemers te verlengen van een tot twee jaar, baart haar grote zorgen. „De ondernemer moet deze voor hem dure verantwoordelijkheid dragen, ongeacht de oorzaak van ziekte en arbeidsongeschiktheid.”

VNO-NCW denkt dat de financiële lasten, ondanks de afschaffing van de huidige boetes, voor de ondernemers gemiddeld niet zullen dalen. De werkgeversorganisatie betwijfelt of de plannen voldoende prikkels hebben voor werknemers om aan hun herstel mee te werken. Zo laat Donner regelingen die de WAO aanvullen tot 100 procent van het loon vrijwel onbesproken.

De kritiek van de FNV spitst zich toe op de positie van gedeeltelijke arbeidsongeschikten en de hoogte van de uitkering voor mensen die volledig zijn afgekeurd. Donner wil af van de uitkering voor arbeidsongeschikten en stelt daarvoor volgens bestuurslid Jongerius veel te weinig tegenover.

Geen baangarantie
„Een groot deel van de gedeeltelijk arbeidsongeschikten werkt omdat zij terug kunnen vallen op een uitkering. Dat is de kracht van het oude systeem. Donner geeft deze mensen geen baangarantie en wel een lagere uitkering”, zegt Jongerius.

De FNV vindt dat werkgevers er makkelijk van afkomen. „Zij moeten zich inspannen voor de reïntegratie van de zieke werknemer. Doen ze dit niet goed, dan zijn er weinig sancties. Zeker ook omdat de huidige boete die werkgevers krijgen als er werknemers de WAO instromen, komt te vervallen”, aldus Jongerius.

Het CNV herkent in de voorstellen van Donner veel van wat het vorig jaar zelf heeft voorgesteld als wijzigingen in de WAO. Donner en de christelijke vakcentrale verschillen als het om de hoogte van de uitkering voor de echte WAO-gevallen gaat. Donner wil hun 70 procent van het laatstverdiende loon geven. Het CNV stelt 75 procent voor.

Het dichten door Donner van het WAO-gat noemt de vakcentrale „een wassen neus omdat in de meeste gevallen dit gat al gedicht is.” Het schrappen van de ontslagbescherming voor werknemers kan ook niet op instemming van het CNV rekenen. „Hierbij dreigt het gevaar dat werknemers rechtstreeks in de bijstand belanden.”

Aanzuigende werking
De RMU vreest dat de nieuwe WAO een aanzuigende werking zal hebben, omdat het veel aantrekkelijker wordt om volledig arbeidsongeschikt te zijn. De reformatorische vakorganisatie meent dat het belangrijk is dat er een duidelijk criterium komt op grond waarvan iemand gedeeltelijk arbeidsongeschikt of geheel arbeidsongeschikt wordt.

Het is volgens de RMU niet reëel om te veronderstellen dat een ondernemer in het midden- en kleinbedrijf een aangepaste werkplek kan vinden voor een gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer.