Aantal nieuwe coronabesmettingen bijna verdubbeld

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Er gelden tal van beperkingen om een nieuwe opleving tegen te gaan. Veel EU-landen hebben de grenzen weer geopend voor inwoners van andere Europese landen.

Liveblog laatste update 20.33 uur 4 augustus 2020
20.33 uur 4 augustus 2020

Aandeel jongeren met coronavirus groeit

Jonge mensen die nachtclubs en stranden bezoeken, zorgen wereldwijd voor een stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) analyseerde 6 miljoen infecties tussen 24 februari en 12 juli. Daaruit bleek dat het aandeel van besmette mensen in de leeftijd van 15 tot en met 24 jaar is gestegen van 4,5 naar 15 procent.

Naast de Verenigde Staten, die in totaal 4,8 miljoen besmette gevallen tellen, hebben Europese landen zoals Spanje, Duitsland en Frankrijk, en Aziatische landen zoals Japan, gezegd dat veel van de nieuw besmette mensen jongeren zijn.

In de leeftijdsgroep tussen de 5 en de 14 jaar is het aandeel in de besmettingen toenomen met 0,8 procent tot 4,6 procent. Deskundigen maken zich zorgen dat de heropening van scholen kan leiden tot een verdere toename van het aantal gevallen.

Anthony Fauci, de toonaangevende Amerikaanse expert op het gebied van besmettelijke ziekten, drong er vorige maand bij jongeren op aan om afstand te houden, maskers te dragen en mensenmassa’s te mijden. Hij waarschuwde dat mensen zonder symptomen het virus ook zouden kunnen verspreiden.

Gezondheidsdeskundigen in meerdere landen hebben aangedrongen op soortgelijke maatregelen, aangezien besmette jongeren weinig symptomen vertonen.

„We hebben dit al eerder gezegd en we zullen het nog eens zeggen: jongeren zijn niet onoverwinnelijk”, aldus WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus vorige week nog tijdens een nieuwsbriefing in Genève. „Jonge mensen kunnen besmet zijn, jonge mensen kunnen sterven en jonge mensen kunnen het virus op anderen overdragen.”

18.53 uur 4 augustus 2020

RIVM: geen reisadvies over steden, maar mijd drukke plekken

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benadrukt naar aanleiding van de laatste coronacijfers dat het belangrijk is om drukke plekken te mijden. Van een binnenlands reisadvies is echter geen sprake, verduidelijkt het instituut. Na een interview was de indruk ontstaan dat het RIVM specifiek reizen naar Rotterdam afraadt, maar dat is dus niet het geval.

Epidemioloog Susan van den Hof had op vragen van RTL Nieuws over de situatie in Rotterdam geantwoord: "Ik zou zeggen: ga niet naar Rotterdam als het niet nodig is." De tweede stad van het land telde afgelopen week de meeste besmettingen van het land.

Van den Hof is hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten van het RIVM. Tegenover het ANP verduidelijkt ze dat het "in algemene zin verstandig is" drukke plaatsen te mijden. "Het maakt niet uit of dat het centrum van Amsterdam of Rotterdam is, of een dierentuin als het daar heel druk is. Het advies is: vermijd drukte. En de Kalverstraat en de Koopgoot kunnen heel druk zijn."

De boodschap die het RIVM vooral wil afgeven, is dat de bevolking zich goed aan alle maatregelen moet houden, zoals 1,5 meter afstand houden tot anderen, vaak handen wassen en desinfecteren en thuisblijven met milde klachten.

18.21 uur 4 augustus 2020

Ruim 16.000 coronapatiënten kunnen anderen besmetten

Het aantal coronapatiënten stijgt, en daarmee stijgt ook het aantal patiënten dat anderen met de ziekte kan besmetten. Volgens het coronadashboard van de overheid zijn er momenteel meer dan 16.000 ‘besmettelijke personen’. Het is een schatting, benadrukt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het kunnen er ongeveer 10.000 zijn, maar ook meer dan 20.000.

Half juli, ongeveer twee weken geleden, telde Nederland circa 7000 besmettelijke personen en begin juli waren het er ongeveer 3000.

„Als iemand het coronavirus oploopt, dan is deze persoon een tijd lang besmettelijk voor anderen. Hoelang dit duurt verschilt van persoon tot persoon”, leg het RIVM uit.

18.19 uur 4 augustus 2020

Caravan- en camperverkoop herstelt in rap tempo van coronadip

De caravan- en camperverkoop trekt flink aan, na de tegenvallende verkoopcijfers in de eerste maanden van de corona-uitbraak. Waarschijnlijk profiteert de branche van de vele Nederlanders die dit jaar vanwege de viruspandemie niet op vliegvakantie gaan, maar in plaats daarvan op een camping dichter bij huis willen vertoeven.

In juli pluste de afzet van nieuwe caravans met bijna 50 procent ten opzichte van juli vorig jaar en de registraties van nieuwe kampeerauto’s stegen met 85 procent, meldt autobrancheorganisatie BOVAG. Daarmee is het slechte voorjaar voor de caravans nog niet helemaal goedgemaakt, maar de camperverkoop loopt nu al ver voor op die van recordjaar 2019.

18.18 uur 4 augustus 2020

Kabinet is bezorgd over terugkomende vakantiegangers en studenten

Als premier Rutte en minister De Jonge aanstaande donderdag een persconferentie geven, hoeven we geen nieuwe, grote landelijke maatregelen tegen de verspreiding van het virus te verwachten. Volgens ingewijden is het kabinet wel bezorgd over de stijgende besmettingen, maar is er geen reden voor paniek, meldt de NOS.

Wel denken de meest betrokken ministers wel na over gerichte maatregelen om eventuele brandhaarden snel de kop in te drukken. Zo wordt overwogen een speciale teststraat op Schiphol in te richten voor reizigers die uit vakantielanden komen met veel besmettingen. Mensen die terugkomen uit die oranje gebieden krijgen het dringende advies twee weken in thuisquarantaine te gaan. Volgens politiek verslaggever Xander van der Wulp kijkt het kabinet naar mogelijkheden om ervoor te zorgen dat die mensen dat ook daadwerkelijk doen.

17.37 uur 4 augustus 2020

Parijs wil mondkapje ook in winkelstraat en wachtrij verplichten

In de Franse hoofdstad Parijs wordt het dragen van een mondkapje verplicht in winkelstraten en wachtrijen, bijvoorbeeld voor instanties, attracties en musea. De bij toeristen geliefde metropool wil daarmee een tweede golf coronabesmettingen in de kiem smoren.

De burgemeester van de stad diende een verzoek in bij het regionaal bestuur om de mondkapjesplicht uit te breiden. Het dragen van een mondmasker moet tevens gaan gelden op de populaire oevers van rivier de Seine, in parken en tuinen en bij voedselmarkten in de openlucht. Mondkapjes moesten onder meer al in het openbaar vervoer, musea en supermarkten.

16.44 uur 4 augustus 2020

‘Meeste coronapatiënten opgenomen in Amsterdam en Rotterdam’

Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis ligt is dinsdag niet veranderd. Het zijn er 109, precies evenveel als op maandag. Ruim de helft ligt in een ziekenhuis in de zorgregio’s rond Amsterdam en Rotterdam, meldt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „Dit komt overeen met de regionale verschillen in het aantal nieuwe besmettingen.”\

Het aantal coronapatiënten op een intensive care daalde van 27 naar 26, het aantal patiënten op een verpleegafdeling steeg van 82 naar 83. Dit is hoger dan in de afgelopen weken.
Op de intensive cares liggen ook 564 mensen met andere aandoeningen, 25 meer dan op maandag. In totaal behandelen ic-afdelingen 590 mensen. Dit aantal schommelt al twee maanden rond de 600.

14.55 uur 4 augustus 2020

‘Frankrijk kan elk moment controle over cornavirus verliezen’

Frankrijk kan „op elk moment” de controle over de verspreiding van het coronavirus verliezen. Daarvoor waarschuwt de Franse wetenschappelijke raad van de regering dinsdag, nu volgens officiële cijfers het aantal patiënten met Covid-19 op de intensive care sinds april weer is gestegen.

In een advies aan de regering in Parijs waarschuwt de raad ervoor „dat het virus recentelijk actiever circuleert, doordat er bijvoorbeeld minder afstand wordt genomen en andere maatregelen minder worden toegepast”, sinds Frankrijk in mei uit een twee maanden durende strenge lockdown was gekomen. „De balans is kwetsbaar en we kunnen op elk moment van koers veranderen naar een minder gecontroleerd scenario zoals in Spanje.”

De raad waarschuwt voor een mogelijke „hervatting van de circulatie van het virus op een hoog niveau” in de herfst. Volgens de raad ligt het behouden van de controle over het virus in handen van de burgers. Zij moeten de anti-infectiemaatregelen naleven, zoals veilig afstand houden, regelmatig handen wassen en het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes.

De gezondheidsautoriteiten meldden maandag dat het aantal mensen op de intensive care sinds vrijdag met dertien was gestegen tot 384. Ook werden 29 sterfgevallen gemeld, waarmee het totaal aantal doden op 30.294 staat.

Het land registreerde vorige week duizenden bevestigde nieuwe infecties, wat sommige steden of regio’s er toe aanzette om lokaal beperkingen op te leggen.

14.45 uur 4 augustus 2020

Ook in buurlanden ligt de ’R’ onder een vergrootglas

Nu veel Europese landen het aantal coronabesmettingen weer flink zien stijgen, wordt ook steeds vaker gesproken over een mogelijke ‘tweede golf’ van de epidemie. Daarom wordt ook in buurlanden van Nederland nauwlettend gekeken naar het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus om zich heen grijpt.

Het reproductiegetal wordt vaak simpelweg de ’R’ of ’R0’ genoemd. Een R-waarde van 1 betekent dat een besmet persoon gemiddeld één ander infecteert. Als de ’R’ hoger ligt, neemt de epidemie in hevigheid toe. In Nederland is het reproductiegetal gedaald naar 1,20, maakte het RIVM dinsdag bekend.

Het getal ligt in omliggende landen volgens recente cijfers ook boven de 1. Het Belgische instituut Sciensano stelt dat het reproductiegetal in de periode 26 juli tot 1 augustus naar schatting 1,082 bedroeg. Media in Duitsland berichten dinsdag dat de R-waarde daar momenteel op ongeveer 1,09 uitkomt.

Dat reproductiegetal geeft niet altijd een volledig beeld van de situatie in een land. De Britse overheid maakte eind juli melding van een R-waarde van 0,8 tot 0,9, maar erkende ook dat die cijfers volgens experts mogelijk te optimistisch waren.

In Frankrijk is eind vorige maand een reproductiegetal gemeld van 1,3, maar binnen landen kan sprake zijn van grote regionale verschillen. In het onder toeristen populaire Bretagne steeg de R-waarde tussen 10 en 14 juli van 0,92 naar 2,62. In de Spaanse kuststad Barcelona steeg de ’R’ onlangs naar 3, om vervolgens weer te dalen.

14.29 uur 4 augustus 2020

Aantal groepsuitbraken corona stijgt van 133 naar 242

Het aantal lokale uitbraken van het coronavirus is gestegen naar 242. Vorige week waren het er 133 en de week daarvoor 96. Bij zo’n cluster kunnen minstens drie gevallen met elkaar in verband worden gebracht.

De kleinste groepsuitbraak bestaat uit drie mensen, maar er zit ook een groep van 37 patiënten tussen. In iets meer dan de helft van die brandhaarden zijn mensen thuis ziek geworden. „De meeste andere besmettingen zijn het gevolg van contact met overige familie, vrienden, feestjes, op het werk of door andere vrijetijdsbesteding zoals horeca of sportclubs”, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

14.20 uur 4 augustus 2020

Aantal nieuwe coronabesmettingen bijna verdubbeld

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is afgelopen week bijna verdubbeld ten opzichte van een week eerder. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg 2588 meldingen binnen over nieuwe vastgestelde besmettingen. Het aantal positief geteste Nederlanders ligt daarmee 95 procent hoger dan een week eerder, toen het RIVM 1329 besmettingen registreerde.

Het aantal sterfgevallen is nog wel laag: zes coronapatiënten zijn overleden volgens de officiële cijfers. Ziekenhuizen namen afgelopen week 44 nieuwe patiënten op die het virus hebben opgelopen, 21 meer dan de week daarvoor.

De stijging van het aantal besmettingen bedroeg in de rapportage van vorige week 35 procent ten opzichte van de week daarvoor, toen de GGD’en in het land 534 mensen positief testten.

Vooral in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant stijgt het aantal vastgestelde besmettingen. Specifieke haarden zijn Rotterdam, Amsterdam, West-Brabant en Den Haag en omstreken.

Het aantal testen bij de GGD is tegelijkertijd flink afgenomen. Tussen 27 juli en 2 augustus lieten ruim 100.000 mensen zich testen, zo’n 10.000 minder dan een week eerder. Uit die testen kwam steeds vaker een positief resultaat: 2,3 procent van de geteste personen bleek het virus bij zich te dragen. In de vorige weekcijfers was dit nog maar 1,1 procent.

Twintigers zijn oververtegenwoordigd in de cijfers: een kwart van de positief geteste mensen is tussen de 20 en 29 jaar. Zij lopen een relatief klein risico’s om met Covid-19 in het ziekenhuis te belanden, maar kunnen anderen besmetten voor wie het coronavirus gevaarlijker is.

14.19 uur 4 augustus 2020

Reproductiegetal coronavirus zakt van 1,40 naar 1,20

Het zogenoemde reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is gedaald naar 1,20. Vorige week stond dit op 1,40 en de week ervoor was het 1,29.

Hoewel het getal gedaald is, ligt de onderste grens ervan nog steeds boven de 1 en dat betekent dat het virus zich nog steeds verspreidt.

Bij een reproductiegetal van 1,2 zorgen 100 coronapatiënten ervoor dat 120 anderen de ziekte oplopen, en die besmetten op hun beurt 144 mensen. Als het reproductiegetal boven de 1 is, breidt het virus zich uit. Is het getal lager dan 1, dooft de uitbraak langzaam uit. In februari en maart, toen het virus in Nederland opdook en in korte tijd veel mensen ziek werden, lag het reproductiegetal rond de 2.

Met name in Noord-Brabant werden in korte tijd duizenden mensen ziek. Op 16 maart zakte het reproductiegetal tot onder de 1. Op die dag begonnen mensen met thuiswerken, bleven scholieren thuis en sloten restaurants, cafés en sportverenigingen hun deuren.

13.54 uur 4 augustus 2020

Donderdag persconferentie Rutte en De Jonge over corona

Donderdag houden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) om 19.00 uur ’ een persconferentie over de huidige stand van zaken omtrent corona in Nederland. De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat ze de „algemene situatie zullen duiden, inzoomen op de situatie in bepaalde regio’s en zo nodig aanvullende, regionaal ondersteunende maatregelen aankondigen.” Lees verder:
ANP-415386731Donderdag persconferentie Rutte en De Jonge over corona

10.45 uur 4 augustus 2020

Vaker corona vastgesteld bij mensen na vliegreis

Het aantal passagiers dat naar Schiphol is gereisd en naderhand besmet bleek te zijn met het coronavirus is van 38 op 17 juli gestegen tot 76. Lees verder:
ANP-419790219_webVaker corona vastgesteld bij mensen na vliegreis

09.36 uur 4 augustus 2020

Corona dwarsboomt reis door Frankrijk

Willem (68) en Berny (62) Hamoen uit Houten ruilden door de coronacrisis een rondreis door Frankrijk in voor twee weken kamperen op een Nederlandse camping. Lees verder:
2020-08-04-BIN1-bij-hamoenserie04-5-FC_webCorona dwarsboomt reis door Frankrijk

08.40 uur 4 augustus 2020

De coronacrisis zorgt voor een verschuiving in de kantorenmarkt

Door de coronacrisis willen bedrijven niet meer langdurig vastzitten aan één groot kantoorpand. Ze zoeken daarom veel vaker naar kleinere panden die ze ook snel weer kunnen opzeggen. Lees verder:
tiomothy-swope-zwe--GYIZtc-unsplashDe coronacrisis zorgt voor een verschuiving in de kantorenmarkt

08.38 uur 4 augustus 2020

Werkgever mag coronatest niet eisen

Wie deze zomer op vakantie is geweest, had het coronavirus als reisgenoot. Reisadviezen verschoten bijna dagelijks van geel naar oranje. Kun je nog gezond naar je werk? Bedrijven kunnen hun personeel onderwerpen aan een commerciële coronatest. Lees verder:
ANP-419556977Werkgever mag coronatest niet eisen

06.59 uur 4 augustus 2020

VN-diplomaten: pandemie verergert conflicten wereldwijd

De coronapandemie zorgt ervoor dat de humanitaire situatie in conflictgebieden over de hele wereld verder verslechtert, waarschuwen diplomaten en experts van de Verenigde Naties. Het geweld zal volgens hen verder oplaaien door de economische gevolgen van de wereldwijde uitbraak van het nieuwe coornavirus.
Lees verder:
benjamin-rascoe-Mz9u5k2qJCI-unsplashVN-diplomaten: pandemie verergert conflicten wereldwijd

06.54 uur 4 augustus 2020

Meer dan 5 miljoen coronabesmettingen in Latijns-Amerika

Het aantal coronabesmettingen in Latijns-Amerika is boven de 5 miljoen uit gestegen, melden persbureaus Reuters en AFP naar aanleiding van eigen tellingen. Hoewel het nieuwe coronavirus zich aanvankelijk relatief langzaam verspreidde in Zuid-Amerika, Midden-Amerika en het Caribisch gebied, grijpt het de laatste maanden snel om zich heen in de arme, dichtbevolkte steden op het continent.
Het aantal besmettingen oversteeg de 5 miljoen toen Colombia in de nacht van maandag op dinsdag meer dan tienduizend nieuwe gevallen meldde. Ook Mexico meldt de afgelopen dagen relatief hoge aantallen nieuwe besmettingen. Het Midden-Amerikaanse land kwam vrijdag op de derde plaats van de lijst van landen met het meeste coronadoden te staan. Dat zijn er volgens de gegevens van Johns Hopkins University 47.746.
Brazilië geldt al langere tijd als een van de hardst getroffen landen. Met meer dan 2,7 miljoen besmettingen telt het land na de Verenigde Staten het hoogste aantal vastgestelde coronagevallen. Brazilië heeft met 94.104 ook het hoogste dodental na de VS.
Het longvirus grijpt ook in regeringskringen om zich heen. Nadat onlangs de Braziliaanse president Jair Bolsonaro positief testte, blijkt dinsdag ook diens stafchef te zijn besmet. Bolivia meldt dat de minister van Energie en Mijnbouw als tiende lid van de regering het coronavirus heeft opgelopen.

06.53 uur 4 augustus 2020

Staten VS met veel coronagevallen moeten lockdown overwegen

De meest gezaghebbende Amerikaanse functionaris en expert op het gebied van infectieziekten, dokter Anthony Fauci, zegt dat staten in de Verenigde Staten die met veel nieuwe coronagevallen te maken hebben, verregaande lockdown-maatregelen moeten overwegen. Fauci benadrukte de noodzaak om een laag aantal nieuwe besmettingen te realiseren voor het begin van het griepseizoen in het najaar.

Lees verder:
Staten VS met veel coronagevallen moeten lockdown overwegen. Beeld UnsplashStaten VS met veel coronagevallen moeten lockdown overwegen

06.43 uur 4 augustus 2020

Meer dan 2000 nieuwe coronagevallen voorzien

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt dinsdag weer bekend hoeveel nieuwe gevallen van het coronavirus in de afgelopen week zijn gemeld. Dat worden er waarschijnlijk ongeveer 2300, op basis van de dagelijkse updates van het instituut en het coronadashboard van de overheid. Lees verder:
Meer dan 2000 nieuwe coronagevallen voorzien

06.40 uur 4 augustus 2020

Meeste ambtenaren in september naar kantoor

Per 1 september gaan veruit de meeste ambtenaren na een periode van veel thuiswerken weer meer naar kantoor. Ze komen niet allemaal tegelijk naar het werk. Gemeenten, waterschappen en provincies hebben vanwege de coronacrisis doorgaans afspraken gemaakt over het maximale aantal ambtenaren dat er samen mag zijn, meldt vakblad Binnenlands Bestuur op basis van een onlineonderzoek.
De meeste werkplekken zijn inmiddels coronaproof, maar lang niet alle ambtenaren voelen zich er volgens het vakblad veilig genoeg. Het onderzoek is gehouden van 14 tot 27 juli. Uit 121 gemeenten deden 197 ambtenaren mee die zich bezighouden met personeelsbeleid.
Sommige gemeenten verwachten 1 oktober te kunnen aangeven wanneer er een einde komt aan het thuiswerken. Tot die tijd zal er deels thuis en deels op kantoor worden gewerkt. De gemeente Apeldoorn zei al eerder de ambtenaren voor het nieuwe jaar niet meer op kantoor te verwachten. Onder meer Kerkrade, Leiden, Heerenveen, Maassluis, Nijmegen, Nissewaard en Noordwijk volgden dit voorbeeld.

06.39 uur 4 augustus 2020

Campagne moet studenten doordringen van coronagevaar

In Rotterdam begint dinsdag een campagne om studenten te wijzen op de coronamaatregelen en het belang van een test bij klachten die duiden op de ziekte. Burgemeester Ahmed Aboutaleb is bij de aftrap aanwezig. Er zijn steeds meer besmettingen onder studenten in Rotterdam.
Aboutaleb heeft recent ook al een brief gestuurd aan alle studenten van de hogescholen en de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waarin hij met klem vraagt om hun verantwoordelijkheid te nemen. Ook GGD Rotterdam-Rijnmond is bezorgd.
Zo’n vijftig studenten gaan de komende weken de stad in en universiteit, hogescholen en horeca langs om studenten te wijzen op de regels en het belang van testen bij verschijnselen.”Niet lullen, maar testen!” is het credo, meldt de gemeente.
De campagne wordt omstreeks het middaguur op het grote plein voor het Centraal Station ingeluid. Er worden onder meer folders uitgedeeld met hengels, om op ludieke wijze anderhalve meter afstand te houden.
De campagne zal ook online worden gevoerd en is bedacht en wordt uitgevoerd door studenten zelf.

06.37 uur 4 augustus 2020

Aruba voert strenge coronamaatregelen in na toename besmettingen

Op Aruba zijn vijf nieuwe besmettingen met corona geregistreerd. Dat heeft minister-president Evelyn Wever-Croes maandagavond (lokale tijd) bekendgemaakt. Het gaat om lokale besmettingen.
Volgens Wever-Croes heeft de bevolking zich de afgelopen twee weken niet goed aan de corona-regels gehouden. En dit is volgens haar het resultaat.
De regering voert per direct verschillende maatregelen in om verdere verspreiding te voorkomen. De overheid dringt er op aan dat iedereen een mondkapje draagt op plaatsen waar het niet mogelijk is meer dan 1,5 meter afstand te houden. Zoals bijvoorbeeld winkels, supermarkten en op kantoor.
Verdere zijn er strengere regels voor het beoefenen van sport, het bezoeken van restaurants en bars. Ook wordt een samenscholingsverbod afgekondigd. In publieke ruimtes mogen niet meer dan vier mensen bij elkaar staan of zitten.
Sinds Aruba op 1 juli zijn luchtgrenzen weer opende voor bezoekers uit Nederland, Canada en een groot deel van het Caribisch gebied, zijn er al meer dan tienduizend passagiers, onder wie 7000 toeristen geland. Sinds 10 juli zijn Amerikanen ook welkom. Mensen die naar Aruba willen reizen moeten voor vertrek een coronatest doen, of een test ondergaan bij aankomst.
Op de luchthaven zijn inmiddels bijna 3000 mensen getest op corona. In totaal zijn er 14 actieve besmettingen geregistreerd op het eiland.

22.35 uur 3 augustus 2020

Einde liveblog

De redactie sluit dit liveblog.

22.34 uur 3 augustus 2020

Italiaans onderzoek wijst op grotere verspreiding coronavirus

Bijna anderhalf miljoen Italianen, oftewel 2,5 procent van de bevolking, hebben antistoffen aangemaakt tegen het coronavirus. Dat is zes keer zoveel als het officiële aantal besmettingsgevallen, nu 248.229. Dat hebben het bureau voor statistisch onderzoek Istat en het ministerie van Volksgezondheid maandag bekendgemaakt. Ze baseerden zich op serologische tests van 64.660 personen die daarvoor bloed hebben afgestaan.

De onderzoekers constateerden grote regionale verschillen. In Lombardije, waar de epidemie in februari uitbrak, testte 7,5 procent van de bevolking positief op antilichamen tegen het nieuwe coronavirus. Op Sicilië was dat slechts 0,3 procent.

In de rapportage staat verder dat 30 procent van de mensen van wie het immuunsysteem in actie was gekomen geen ziekteverschijnselen had. Dat zegt iets over het aanzienlijke risico van verspreiding van het virus door mensen die zelf niet weten dat ze besmet zijn.

21.41 uur 3 augustus 2020

Meer passagiers met corona op Schiphol en Eindhoven Airport

Het aantal passagiers dat naar Schiphol is gereisd en besmet bleek te zijn met het coronavirus is van 38 op 17 juli gestegen tot 76. Het gaat om de periode van 1 juni tot 30 juli. De GGD Kennemerland meldt dit na berichtgeving door Het Parool.

Volgens een woordvoerster betekent dat niet dat de besmette personen het virus al bij zich droegen toen ze in het vliegtuig zaten. De mensen zaten misschien nog in hun incubatieperiode of hebben het na de vlucht opgelopen. Schiphol controleert dit, om zo contactonderzoek te kunnen doen naar andere mensen die dezelfde vlucht hebben genomen.

Op Rotterdam The Hague Airport is de afgelopen weken een enkeling besmet teruggekomen. Dat meldt een woordvoerder van de GGD Rotterdam-Rijnmond. „De vakantie is hier nog maar net begonnen, dus we verwachten de komende weken wel een stijging.”

De GGD’s hanteren als maatstaf dat een besmet persoon maximaal twee dagen voor de test met het vliegtuig heeft gereisd. De coronapatiënten zijn daarna in quarantaine gegaan en de GGD’s hebben mensen benaderd die dicht bij de positief geteste persoon zaten.

Maandag werd ook bekend dat het aantal besmette passagiers op Eindhoven Airport de afgelopen twee weken bijna is verviervoudigd. Sinds begin juni kwamen er 26 passagiers met corona aan op het vliegveld. Twee weken geleden ging het nog om zeven passagiers die het virus onder de leden hadden.

Met welke vluchten de besmette mensen het land binnenkwamen, is niet bekendgemaakt.

21.10 uur 3 augustus 2020

938 nieuwe corona-gevallen in VK

Het Britse ministerie van Volksgezondheid heeft maandag 938 nieuwe corona-gevallen gemeld, het op een na hoogste dagtotaal sinds half juni. Het totaal aantal besmettingen kwam daarmee op 305.623. De meest recente piek was op 29 juli, toen er 995 infecties bijkwamen.

beeld AFP

Er overleden de afgelopen 24 uur in het Verenigde Koninkrijk negen Covid-19-patiënten. Inmiddels zijn 46.210 Britten aan de ziekte bezweken.

20.32 uur 3 augustus 2020

Transavia krijgt 42 aanmeldingen voor vrijwillige vertrekregeling

Transavia heeft 42 aanmeldingen binnengekregen van werknemers die vrijwillig willen vertrekken bij de luchtvaartmaatschappij. Binnenkort worden die aanvragen beoordeeld, bevestigt een woordvoerster na berichtgeving door NU.nl. De afgelopen tijd werd al duidelijk dat de luchtvaartsector zwaar getroffen is door de coronacrisis en dat Transavia en moederbedrijf KLM moeten reorganiseren.

In totaal gaan KLM, Transavia en andere KLM-dochters met ongeveer 5000 medewerkers minder door, werd onlangs bekend. KLM opende eerder zelf ook een vrijwillige vertrekregeling. Daar meldden ruim 2400 medewerkers zich voor aan. Ook werden tijdelijke contracten niet verlengd en moesten uitzendkrachten vertrekken. Komende tijd moeten er bij KLM nog zo’n 1500 mensen ontslagen worden.

Wat de ingrepen precies voor Transavia betekenen is nog onduidelijk. Bij de budgetmaatschappij werken nu ongeveer 2600 mensen. Volgens de zegsvrouw is het nog te vroeg om over het verdwijnen van arbeidsplaatsen te spreken. „Transavia heeft als doel om zo snel mogelijk weer een winstgevend bedrijf te worden en werkt op dit moment aan een herstructureringsplan om dit doel te bereiken. Wel is het zo dat we maanden niet hebben gevlogen en ook de komende tijd minder vluchten zullen uitvoeren. We zullen dus stevig op de kosten moeten besparen”, geeft ze aan. „We verkennen nu de mogelijkheden om richting de toekomst nog scherper naar de kosten te kijken en kijken ook naar de grootte van de organisatie.”

20.05 uur 3 augustus 2020

Studentenvereniging Amsterdam stopt kennismaking wegens corona

De Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. heeft de kennismakingsperiode stopgezet vanwege vier coronabesmettingen bij leden en aspirant-leden. De besmettingen zijn niet tijdens de introductie opgelopen, volgens de vereniging.

Het bestuur van de studentenvereniging roept alle mensen die hebben deelgenomen aan activiteiten op om veertien dagen in quarantaine te gaan. A.S.C./A.V.S.V. heeft in samenspraak met de GGD besloten om de kennismakingsperiode voortijdig te beëindigen.

De onderwijsinstellingen VU, UvA en HvA en de burgemeester zijn op de hoogte gesteld van de besmettingen en de genomen maatregelen.
A.S.C./A.V.S.V. is met 2700 actieve leden een van de grootste studentenverenigingen van Amsterdam.

18.31 uur 3 augustus 2020

Asscher vangt bot met verzoek om vervroegd coronadebat

De Tweede Kamer komt deze week niet vervroegd terug van zomerreces voor een debat over het coronabeleid van het kabinet. De coalitiepartijen houden dat tegen, zegt PvdA-leider Lodewijk Asscher in het radioprogramma Nieuws en Co op NPO Radio1.

„De coalitie heeft, nog voordat mijn aanvraag officieel behandeld was, laten weten dat ze dat debat niet willen”, aldus Asscher. Hij vindt dat „heel onverstandig” en roept de regeringspartijen op desnoods in commissieverband toch een vergadering te beleggen.

Volgende week staat wel een commissiedebat gepland over de ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus. Asscher vindt dat evenwel te lang duren, gezien de toegenomen snelheid waarmee het virus de laatste weken om zich heen grijpt.

De PvdA-leider vindt dat het kabinet te weinig regie neemt, onder meer waar het gaat om het gebruik van mondkapjes. Gemeenten zijn hun eigen beleid gaan bepalen met een „onoverzichtelijke lappendeken aan regels” tot gevolg. De richtlijnen voor vakantiegangers die terugkeren uit risicogebieden vindt hij bovendien veel te vrijblijvend.

17.28 uur 3 augustus 2020

Voor het eerst geen coronadoden in Portugal sinds half maart

In Portugal is de afgelopen 24 uur niemand overleden aan de gevolgen van besmetting met het coronavirus. Dat is voor het eerst sinds half maart, toen de lockdown van kracht werd in het land. Ook het aantal nieuwe infectiegevallen (106) was het laagst in drie maanden.

„Het was heel moeilijk de laatste tijd. We zijn blij dat dit nu is gebeurd”, zei de minister van Volksgezondheid António Sales. „Ik wil deze hoopvolle boodschap graag afgeven bij de Portugezen, maar vraag hun ook ons te helpen deze aantallen te handhaven”.

In Portugal zijn tot dusver 51.569 coronabesmettingen geregistreerd. Met name enkele buitenwijken van Lissabon gelden nog als geïsoleerd risicogebied. In totaal zijn 1738 personen overleden aan Covid-19.

16.29 uur 3 augustus 2020

Weer bijna 400 coronabesmettingen vastgesteld

Het coronavirus is tussen zondagochtend en maandagochtend bij 372 mensen vastgesteld. Dat is iets meer dan op zondag. Het is de vijfde achtereenvolgende dag dat het aantal nieuwe coronagevallen boven de 300 uitkomt. In de afgelopen zeven dagen waren er meer dan 2300 positieve tests.

De regio Rotterdam-Rijnmond blijft de grootste brandhaard. Het coronavirus werd daar 121 keer vastgesteld. Haaglanden noteerde 51 nieuwe besmettingen, in Amsterdam-Amstelland kwamen vijftig nieuwe coronagevallen aan het licht en in Midden- en West-Brabant kregen 38 mensen te horen dat ze het virus hadden opgelopen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dinsdag hoeveel coronagevallen in de afgelopen week zijn doorgegeven. Vorige week meldde het instituut 1329 nieuwe besmettingen, de week ervoor 987. Bij elkaar kwam dat neer op 2316 coronagevallen in twee weken tijd.

16.13 uur 3 augustus 2020

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt

Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis neemt toe. Het zijn er nu 109, achttien meer dan op zondag en het hoogste aantal sinds 25 juli. Het aantal opgenomen patiënten ligt nog wel binnen „de bandbreedte van de afgelopen weken”, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hij verwacht in de komende tijd „een matige verdere stijging van het aantal ziekenhuisopnames”.

Op de intensive cares liggen momenteel 27 coronapatiënten. Dat is het hoogste aantal sinds 1 juli. Op zondag behandelden ic-afdelingen 21 patiënten. Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen steeg van 70 naar 82.

Op de intensive cares liggen ook 539 mensen met andere aandoeningen. In totaal behandelen intensivisten dus 566 mensen. Dat aantal schommelt al twee maanden rond de 600.

15.39 uur 3 augustus 2020

MSC Cruises stelt coronatest verplicht voor gasten en bemanning

MSC Cruises bereidt zich voor op een mogelijke herstart in de Middellandse Zee deze zomer. De Italiaanse rederij heeft alvast een uitgebreid gezondheids- en veiligheidsprotocol opgesteld om de gasten en bemanning te beschermen. Voordat mensen aan boord gaan moet er onder andere een coronatest worden gedaan.

Ook wordt de temperatuur gemeten en moeten gasten een vragenlijst invullen. Elke gast die positief test, symptomen vertoont of een verhoogde temperatuur heeft, zal geweigerd worden aan boord te komen. Op het cruiseschip wordt extra vaak schoongemaakt, ziektekiemendodende UV-C lichttechnologie gebruikt en sterk geventileerd. Door minder mensen toe te laten op het schip, is er meer ruimte om afstand van elkaar te houden. Op plekken waar dat niet mogelijk is, zoals in liften, moeten gasten een mondkapje dragen.

Ook is er medisch personeel aanwezig en de benodigde apparatuur om mogelijke coronapatiënten te behandelen. Voor verdachte gevallen zijn er speciale ‘corona-hutten’ ingericht, waar mensen in isolatie kunnen gaan.

De autoriteiten van de mediterrane bestemmingen, waaronder Griekenland en Malta, hebben hun havens geopend voor de cruises en het protocol goedgekeurd. MSC Cruises wacht nog op een aantal nodige definitieve goedkeuringen voordat de cruises kunnen beginnen.

15.21 uur 3 augustus 2020

Bedrijf en corona

Een anderhalvemeterlunchroom brengt weinig geld in het laatje. Een hittegolf had de derving van inkomsten voor lunchroom en bakkerij Uniek in Nunspeet echter nog erger kunnen maken. „Nu gaan mensen niet naar het water. Ze kiezen voor een kop koffie of een lunch buiten de deur. Binnen en buiten zijn stoelen bezet.”

2020-08-03-ECO1-Uniek-5-FC_webWisselvallig weer helpt lunchroom

14.23 uur 3 augustus 2020

Vakantiediensten

Niet alle vakantiegangers kunnen dit jaar in het buitenland naar een Nederlandse kerkdienst in een kerk. Reden voor O&S Vakanties om diensten in de openlucht te beleggen. „Predikanten moesten er even aan wennen.”

2020-08-03-KRK1-nieheim-2-FC-V_webKerkdienst in openlucht tijdens vakantie

13.53 uur 3 augustus 2020

Duitsland: coronatest Europese vakantiegangers voor terugkeer

Alle Europese vakantiegangers zouden zich voor terugkeer naar huis verplicht op corona moeten laten testen in hun vakantieland, als dat een risicogebied is. Dat wil Duitsland.

Het is het beste als Europese landen samen gaan regelen dat terugkeerders uit risicogebieden eerst een coronatest doen die negatief moet uitvallen voordat de terugreis kan worden aanvaard, vindt verantwoordelijk minister van Volksgezondheid Spahn. Duitsland zelf wil nog deze week een verplichte test invoeren voor reizigers uit corona-risicogebieden. Die moeten zich voor vertrek of na aankomst in Duitsland laten testen op het longvirus.

11.39 uur 3 augustus 2020

Mondkapjes verplicht in centrum Nice

De gemeente Nice heeft met ingang van maandag 10.00 uur een mondkapjesplicht ingevoerd in de drukste en meest geliefde plekken van de stad. De plicht geldt vooralsnog tot 7 augustus voor iedereen ouder dan tien jaar. Ook de beroemde Promenade des Anglais langs het strand valt eronder. Overtreders kunnen volgens de plaatselijke autoriteiten een boete van 35 euro krijgen.

11.38 uur 3 augustus 2020

‘Ontspannen in natuur maakte coronacrisis draaglijker’

Tijdens de coronacrisis trokken veel mensen de natuur in om te ontspannen en tot zichzelf te komen. In onderzoek dat Motivaction deed in opdracht van Vogelbescherming Nederland geeft 62 procent van de ondervraagde Nederlanders aan dat ze die stressvolle tijd van de intelligente lockdown beter zijn doorgekomen omdat ze konden ‘ontsnappen’ in de natuur. De vogelbescherming roept de overheid daarom op om extra te investeren in groen.

11.16 uur 3 augustus 2020

Minder mensen laten zich testen op corona

Het aantal mensen dat zich heeft laten testen op het coronavirus, is vorige week gedaald. Tussen maandag 27 juli en zondag 2 augustus zijn bijna 102.000 mensen naar een testlocatie van de GGD’en gegaan voor een controle. Dat is 9 procent minder dan de week ervoor.

10.22 uur 3 augustus 2020

Gezondheidsverklaring medewerkers slachterij is ‘fakemaatregel’

Het laten invullen van gezondheidsverklaringen door medewerkers van slachterij Van Rooi Meat in Helmond is een fakemaatregel. Dat zegt John Klijn, bestuurder bij FNV.

„Zo’n verklaring is een wassen neus. Denk je nou echt dat een immigrant die om 05.00 uur in het busje stapt om te gaan werken gaat invullen dat hij ziek is? Hij heeft natuurlijk allang besloten dat hij overal ’ja’ op gaat zeggen. In het ergste geval krijgt hij anders geen geld”, aldus de vakbondsman.

09.27 uur 3 augustus 2020

Veel bedrijven in Melbourne moeten dicht vanwege corona-uitbraak

Veel bedrijven in de Australische deelstaat Victoria moeten vanaf woensdagavond laat voorlopig de deuren sluiten. De autoriteiten hopen met die maatregel verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De nieuwe lockdownregels betekenen volgens omroep ABC dat duizenden ondernemingen in miljoenenstad Melbourne dicht moeten. Het gaat bijvoorbeeld om kappers, fabrieken, callcentra en winkels.

09.21 uur 3 augustus 2020

Provincie Utrecht lanceert druktemonitor voor recreanten

Recreanten en toeristen kunnen bij hun bezoek aan de provincie Utrecht voortaan zien hoe druk het is in de recreatiegebieden, stadscentra en horeca. De provincie heeft daarvoor de website www.druktemonitorutrecht.nl online gezet.

Daarop kunnen bezoekers vooraf controleren hoe druk het ergens is en waar rustige alternatieven beschikbaar zijn.
De Utrechtse gedeputeerde Arne Schaddelee zegt met de druktemonitor te willen bijdragen aan de spreiding van de drukte, „zodat bezoekers veilig kunnen genieten van al het moois dat onze provincie te bieden heeft”. Ook hoopt hij dat toezichthouders hierdoor minder vaak hoeven in te grijpen.

09.20 uur 3 augustus 2020

Verviervoudiging passagiers met corona op Eindhoven Airport

Het aantal besmette passagiers op Eindhoven Airport is de afgelopen twee weken bijna verviervoudigd. Sinds begin juni kwamen er 26 passagiers met corona aan op het vliegveld. Twee weken geleden ging het nog om zeven passagiers die het virus onder de leden hadden. De besmette passagiers zaten verspreid over 21 vluchten, bevestigde de GGD Brabant Zuidoost maandag berichtgeving in het Eindhovens Dagblad.

07.10 uur 3 augustus 2020

Aantal coronagevallen wereldwijd voorbij de 18 miljoen

Het aantal besmettingen met het coronavirus wereldwijd is maandag de 18 miljoen gepasseerd. Het dodental staat inmiddels op bijna 687.000, meldt persbureau AFP na telling van officiële bronnen. Sinds donderdag kwamen er 1 miljoen gevallen bij toen de grens van 17 miljoen werd geslecht.

07.09 uur 3 augustus 2020

Aantal dagelijkse coronabesmettingen België stijgt fors

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft verder toenemen. Vanaf 24 tot en met 30 juli ging het om gemiddeld 490 gevallen per dag, een stijging met 68 procent in vergelijking met een week eerder. Dat blijkt zondag uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

07.09 uur 3 augustus 2020

Miljoenen snelle coronatests in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië komen binnenkort miljoenen snelle coronatests beschikbaar. Dat meldt de Britse regering. Zo’n snelle test moet binnen 90 minuten uitwijzen of iemand besmet is met het coronavirus. Met de test kunnen ook griep en verkoudheid worden aangetoond. „Dat is ook handig voor het geval er in de wintermaanden mogelijk een griepgolf komt, zegt de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock.

07.08 uur 3 augustus 2020

PvdA wil deze week debat over snellere verspreiding coronavirus

PvdA-leider Lodewijk Asscher is „zeer bezorgd” om het snel oplopende aantal besmettingen met het coronavirus. Hij wil dat de Tweede Kamer terugkeert van zomerreces om daar al komende woensdag een debat over te voeren.

Asscher verwijt het kabinet een „gebrekkige regie”. Gemeenten zijn hun eigen beleid gaan bepalen met een „onoverzichtelijke lappendeken aan regels” tot gevolg. De richtlijnen voor vakantiegangers die terugkeren uit risicogebieden vindt de PvdA-voorman bovendien veel te vrijblijvend.

Belangrijkste momenten