Kosten jacquet predikant Gereformeerde Gemeenten niet aftrekbaar

beeld istock

Een predikant mag het jacquet dat hij op de preekstoel draagt niet opvoeren als aftrekpost omdat het geen werkkleding is.

Dat heeft de rechtbank Gelderland woensdag bepaald in een zaak die een predikant van de Gereformeerde Gemeenten had aangespannen.

De predikant kocht in 2013 een jacquet voor 354,95 euro. De inspecteur accepteerde de aftrek van de aanschafkosten niet. De predikant tekende daar bezwaar tegen aan. De rechter stelde in de zaak dat het jacquet ook geschikt is om tijdens andere gelegenheden te dragen en dus niet exclusief ambtskleding is.

De wet schrijft voor dat sprake is van werkkleding, als de kleding uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt is om tijdens predikantswerkzaamheden te worden gedragen; of zulke uiterlijke kenmerken heeft dat daaruit blijkt dat de kleding uitsluitend tijdens predikantswerkzaamheden gedragen kan worden.

De rechter stelt dat gekeken moet worden naar de objectieve kenmerken van het jacquet zelf. „Het is niet van belang dat eiser het jacquet zelf alleen draagt tijdens zijn werkzaamheden als predikant. Het gaat erom of het jacquet geschikt is om tijdens andere gelegenheden te worden gedragen. Dit is volgens de rechtbank het geval. Weliswaar wordt een jacquet tegenwoordig niet vaak meer gedragen, maar het is niet ongebruikelijk dat dergelijke kleding wordt gedragen tijdens onder meer huwelijksfeesten, begrafenissen en andere formele gebeurtenissen. Dit betekent dat het jacquet niet alleen tijdens de predikantswerkzaamheden kan worden gedragen en het dus geen werkkleding is.”

De predikant kan de kosten zodoende niet in aftrek brengen, concludeert de rechter in de uitspraak van woensdag.