„Herstart” platform religieus erfgoed

Onder meer als gevolg van de sluiting van kerken staat de toekomst van „religieus erfgoed” op het spel. De foto toont de Magnuskerk in het Drentse Anloo. Mensen kunnen de kerk huren voor „gepaste activiteiten.” beeld RD, Aanton Dommerholt

Het platform Toekomst religieus erfgoed maakt, na een „pauze” van een klein jaar, een „herstart.”

Dat schrijft Frank Strolenberg van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in een woensdag verspreide nieuwsbrief van het platform. Dit bouwt voort op het project Agenda Toekomst Religieus Erfgoed dat in december 2016 na twee jaar werd afgesloten. „Op dit moment wordt verkend hoe een volgende stap in de samenwerking er uit kan komen te zien”, aldus Strolenberg. Gesprekspartners zijn kerkelijke en burgerlijke gemeenten, het Utrechtse Museum Catharijneconvent, de Bond Heemschut, Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen in Nederland (VBMK), het Nationaal Restauratiefonds, de provincies en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De in Amersfoort gevestigde rijksdienst heeft het digitale platform toekomstreligieuserfgoed.nl geactiveerd. „Vanaf heden zullen er geregeld nieuwe berichten op worden geplaatst.”

De website meldt onder meer dat de Brabantse Open Kerkendag zaterdag en zondag veel publiek heeft getrokken. Meer dan tweehonderd kerken openden die dagen hun deuren. Aanleiding was dat steeds meer bedehuizen moeten sluiten.