„Kabinet wil grondwaterpeil veenweidegebieden verhogen”
Het kabinet wil de komende jaren het grondwaterpeil in de veenweidegebieden verhogen om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te verminderen. Ook elders in het land gaat het grondwaterpeil omhoog.
Dat staat volgens De Telegraaf in plannen die het kabinet vrijdag naar buiten brengt. De krant baseert zich op Haagse bronnen. De verhoging van het grondwaterpeil raakt vooral melkveehouders in het Groene Hart en de noordelijke provincies. Zij zullen volgens een bron binnen de coalitie hun bedrijfsvoering moeten aanpassen, omdat op drassige landen niet met zware trekkers gewerkt kan worden. Ook zal de kwaliteit van het grasland achteruitgaan.
Als veen droogligt, gaat het oxideren (rotten). Daarbij komt CO2 vrij. Verhoging van het grondwaterpeil remt dat proces af. Een andere reden voor de maatregel is het tegengaan van bodemdaling, wat leidt tot het verzakken van huizen.
Volgens De Telegraaf wil het kabinet in overleg met de boeren kijken welke mogelijkheden er zijn om op de maatregel in te spelen. Boeren zouden bijvoorbeeld hun bedrijf kunnen verplaatsen of beëindigen. Wie doorgaat zal zijn bedrijfsvoering moeten aanpassen.
Het kabinet presenteert vrijdag een reeks maatregelen om de stikstofcrisis te lijf te gaan. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat in op de problematiek van de zogeheten PAS-melders, de voortgang van de gebiedsprocessen in de provincies, de recente uitspraak van de Raad van State over de bouwvrijstelling en de dinsdag uitgelekte regeling om duizenden boeren uit te kopen. Landbouwminister Piet Adema schets hoe hij Nederlandse boeren perspectief denkt te geven.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat komt met een plan om de water- en bodemkwaliteit in Nederland te verbeteren. De verhoging van het grondwaterpeil is daar volgens De Telegraaf onderdeel van. Ook wordt een plan gemaakt voor kustgebieden, onder meer met het oog op verzilting.
Minister Adema wilde woensdagavond op een bijeenkomst met boeren in het Overijsselse Zwartsluis niet op de nieuwe maatregelen vooruitlopen, omdat die vrijdag eerst nog in de ministerraad worden besproken. Wel maakte hij duidelijk dat hij met boeren in de veenweidegebieden wil bekijken wat daar in de toekomst nog wél kan.
Uitkoopregeling
Uit een rondgang van de NOS langs de provincies bleek woensdag dat in het hele land zeker 700 boeren willen worden uitgekocht, maar dat zij wachten op een geschikte uitkoopregeling. Volgens de provinciebesturen en brancheorganisatie LTO is er snel een oplossing nodig, want het is de vraag hoelang de boeren zullen wachten.
Of de boeren die zich tot nu toe bij de provincies hebben gemeld ook echt zullen stoppen is nog niet zeker, maar interesse is er in elk geval. Woensdag lekte uit dat het kabinet van plan is om bedrijven die veel stikstofneerslag op kwetsbare natuur veroorzaken een stopbonus wil bieden tot 120 procent van de waarde van de boerderij.