Nog altijd geen pand voor kerk in Madrid
De evangelische zigeunergemeente Filadelfia in Madrid, wier onderkomen begin vorig jaar door de stads- autoriteiten werd gesloopt, heeft nog altijd geen ander pand waar zij kan samenkomen.
Negentien jaar had de 250 leden tellende gemeente diensten in de -zeer eenvoudige- kapel gehouden. Op 8 januari 2004 kwam daar een abrupt einde aan toen de autoriteiten van de Spaanse hoofdstad de afbraak van het gebouw eisten. Volgens de Amerikaanse nieuwsdienst Compass Direct waren, behalve ambtenaar José Manuel Verzal, zo’n tachtig politieofficieren en 31 politiewagens bij de ontruiming betrokken.
De dakloosheid van de gemeente heeft intussen haar tol geëist, aldus voorganger ds. Jesus Jimenez tegenover Compass. „De onmogelijkheid om bijeen te komen legt een zeer zware druk op de gemeente. Mensen komen niet meer, anderen hebben hun band met ons verloren.”
De frustratie van ds. Jimenez wordt nog vergroot door het feit dat het stadsbestuur de Filadelfia-gemeente had beloofd binnen zestig dagen na de uitzetting voor een nieuwe plaats van samenkomst te zorgen. Deze belofte bleef tot op heden onvervuld.
De zaak illustreert de ongelijke behandeling die Spaanse protestanten ondervinden, aldus advocaat Mariano Blazquez, uitvoerend secretaris van de Federatie van Protestantse Religieuze Entiteiten in Spanje (Ferede). „Wij zijn ervan overtuigd dat als deze kerk het onderkomen was geweest van een rooms-katholieke zigeunergemeente, zij nooit was afgebroken.”
Volgens Blazquez is het de eerste keer in de geschiedenis van de Spaanse democratie dat zoiets gebeurt zonder enige juridische basis „en uiteraard ook zonder dat er een alternatieve locatie wordt aangeboden. En dit overkomt een zigeunergemeente. Hier is dus niet alleen de vrijheid van godsdienst in het spel, deze actie heeft ook iets racistisch en wellicht zelfs xenofobisch in zich.”
Het is zeker niet voor het eerst dat de autoriteiten een Filadelfiagemeente sluiten, zegt Enrique Blanco, districtscoördinator van de Filadelfiakerk in de regio Madrid. „Op sociaal en politiek niveau hebben wij altijd met blokkades te maken. Ontmoetingsruimten kosten ons een vermogen. En na enkele maanden komt de politie en worden ze gesloten. Wij doen het papierwerk, de kapel heropent, en een paar maanden later sluit de politie deze opnieuw.”
De kapel was „een prachtige plaats van samenkomst.” Voormalige buren vertelden Blanco en ds. Jimenez dat zij de sluiting betreuren, omdat in de jaren dat de kapel er stond de criminaliteit was afgenomen.
De charismatische Filadelfiakerken, sinds 1960 in Spanje aanwezig, bestaan vrijwel geheel uit etnische zigeuners. Het is de snelst groeiende christelijke denominatie in het land. Telde de kerk veertig jaar geleden nog 31 lokale gemeenten, inmiddels zijn dat er 600.
Kerkgroei leidt in Spanje echter niet automatisch tot meer rechten voor protestantse kerken, weet Blanco intussen. „Hoewel we in een democratie leven, is er van godsdienstvrijheid eigenlijk geen sprake. De protestanten in Spanje genieten zeer weinig voorrechten. Wij hebben niet dezelfde vrijheid als de Rooms- Katholieke Kerk.”