Kwijlen bij treintjes

Wie alle facetten van de modelspoorhobby in één keer wil beleven, moet volgens Max Kooijmans naar Het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek komen. Op 29 januari opent het museum zijn nieuwe vestiging, die vijf keer groter is dan de kelder waarin het museum tot nu toe was gehuisvest.

4 January 2005 08:19Gewijzigd op 14 November 2020 02:04
Het verschil tussen H0 (1:87) en N (1:160), de schalen die in de modelspoorhobby het meest worden gebruikt.
Het verschil tussen H0 (1:87) en N (1:160), de schalen die in de modelspoorhobby het meest worden gebruikt.

Het bijzondere van het museum ziet de bezoeker al direct bij aankomst. „De modeltreinen bevinden zich in een echt station dat nog steeds in gebruik is”, zegt Kooijmans. „Iedere dag komt en vertrekt hier de Wadloper vanuit Stavoren.”

Bijzonder is ook dat het volgens Kooijmans om de grootste collectie modeltreinen ter wereld gaat. „Alle modellen van treinen die ooit in Nederland hebben gereden, staan hier tentoongesteld. Daarnaast veel internationale treinen, van het eerste blikken model met primitieve beschildering tot de modernste digitale treintjes. Het grootste deel van die modellen staat in de Kwijlzaal.”

„Op de begane grond komen de interactieve banen”, zegt Kooijmans. „Niet zoals het nu vaak gebeurt: je drukt op een knopje en er gaat wat bewegen. Bij ons krijgen de mensen een bedieningspaneel in de handen gedrukt en moeten ze maar zorgen dat de boel niet op elkaar botst.”

Voor de beginnende bouwer verzorgt het museum cursussen over het bouwen van huisjes, het koppelen van de baan aan de computer en het inbouwen van een digitale decoder in een analoge loc. Op de zolder kunnen belangstellenden dagelijks de verrichtingen van een modelbaanclub volgen.

Tegelijk met de opening op 29 januari wordt de Stichting Stoomtrein Fryslân geïntroduceerd. Voor die gelegenheid pendelt een stoomtrein tussen Workum en Sneek. Gegadigden voor een gratis historisch kaartje voor de trip kunnen zich op internet opgeven.

Schalen en spoorbreedtes

Schaalaanduiding(Schaal(Spoorbreedte (mm)(Opmerkingen

II of G(1:22,5(64(G van groot, meest gebruikt als tuinspoor

-(1:25(58(Schaal van Madurodam

I(1:32(45(Schaal van veel Siku-tractorminiaturen

0(1:45(32(De oudste schaal, nu vooral zelfbouw

H0(1:87(16,5(Populairste schaal

TT(1:120(12(Vooral in de voormalige DDR populair

N(1:160(9(N van negen millimeter, na H0 het geliefdst

Z(1:220(6,5(Kleinste schaal, vooral door Märklin gemaakt

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer