BuitenlandMidden-Oosten

Israël en Libanon sluiten „historisch” akkoord over zeegrens

Israël en Libanon hebben gezegd een akkoord te zullen sluiten over een zeegrens die de vredige exploitatie van gasvelden in de oostzijde van de Middellandse Zee mogelijk maakt.

Alfred Muller
11 October 2022 13:08
Yair Lapid. beeld EPA, Maya Alleruzzo
Yair Lapid. beeld EPA, Maya Alleruzzo

De overeenstemming werd met de hulp van de Amerikaanse bemiddelaar Amos Hochstein bereikt. Het kantoor van de Libanese president Michel Aoun verklaarde dinsdag dat het aan de voorwaarden van Libanon voldoet en „zijn rechten op natuurlijke schatten” waarborgt. De Libanese militie Hezbollah heeft gezegd zich bij de beslissing van de regering neer te leggen.

De Israëlische premier Yair Lapid zei eveneens dat het akkoord aan alle veiligheidseisen en economische eisen van Israël tegemoetkomt. Het gaat volgens hem om een „historische prestatie” die miljarden toevoegt aan de economie.

Beide landen waren het oneens over de afbakening van de maritieme zones. De afspraken bepalen dat Israël het Karish-gasveld kan exploiteren en Libanon het Kana-gasveld. Israël zal een vergoeding krijgen voor het deel van Kana dat in de Israëlische zone ligt.

Vijanden

Israël krijgt nu de mogelijkheid gas te winnen uit Karish zonder het risico te lopen dat het pro-Iraanse Libanese Hezbollahleger aanvalt. Het zwaar verpauperde Libanon krijgt nu de rust die het nodig heeft om investeringen aan te trekken en de economie te ontwikkelen.

De gasopbrengsten zijn bestemd voor binnenlands gebruik en voor export naar Europa. Het Griekse bedrijf Energean gaat het gas winnen voor Israël, en de Franse multinational TotalEnergies voor Libanon. Energean begint met het testen van leidingen en TotalEnergies gaat aan de slag zodra het akkoord is gesloten.

Het Israëlische kabinet moet woensdag het akkoord goedkeuren. Ook zal de regering het akkoord voorleggen aan het parlement, de Knesset.

De Israëlische oppositieleider Benjamin Netanyahu heeft zijn afkeuring over het verdrag uitgesproken. Hij heeft zelf jarenlang geprobeerd een deal te bereiken, maar is daar niet in geslaagd. Rechtse organisaties hebben een petitie ingediend bij de rechtbank om het akkoord te verbieden.

Israël en Libanon zijn vijanden van elkaar en ze sluiten het akkoord met de Verenigde Staten. Het gaat niet om een vredesverdrag en evenmin is zeker of er andere economische deals zullen volgen.

Beide landen zijn het ook oneens over de grens op het land. De VN hebben daar in 2000 een demarcatielijn bepaald, die niet de status heeft van grens waarmee beide landen akkoord gaan.

Een vredesakkoord is nog ver weg. Libanon bevindt zich in de greep van het pro-Iraanse Hezbollahleger en daarmee bevindt dat land zich in de door Teheran geleide sjiitische as. Iran beschouwt Israël als een aartsvijand die moet verdwijnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer