Kerk & religie

Rapport christenadvocaten: Europa beschermt bekeerde ex-moslim te weinig

Ex-moslims die zich tot het christendom bekeren, hebben vaak te maken met vormen van vervolging. Europese landen doen vaak te weinig om de rechten en vrijheden van deze groep te garanderen.

10 October 2022 15:57
beeld EPA
beeld EPA

Dat is de conclusie van een rapport over de vervolging van christelijke ex-moslims in Frankrijk en Europa, opgesteld door het Europees Centrum voor Recht en Gerechtigheid (ECLJ), een in 1998 opgericht netwerk van christenadvocaten.

Jaarlijks bekeren tussen de 4000 en 30.000 Franse moslims zich tot het christen volgens het ECLJ. Het centrum sprak met verschillende Franse, Belgische en Oostenrijkse organisaties die evangeliseren onder moslims. Daarnaast sprak het met ruim twintig bekeerlingen.

Deze voormalige moslims getuigen dat „veel” christenen van islamitische herkomst zich verschuilen. „Ze zijn voorzichtig in hun publieke geloofsuitingen of zijn bewust niet lid van een kerk.” Volgens het ECLJ is het vandaag de dag in Frankrijk voor moslims „moeilijk en gevaarlijk hun religie te verlaten.”

Vervolging

Bijna alle bekeerlingen lijden volgens het rapport aan „sociaal dood-zijn”. Een van de mensen met wie het centrum sprak, spreekt zijn familie al 28 jaar niet meer. Andere vormen van vervolging, volgens het ECLJ zo geclassificeerd, zijn verbale agressie, uitstoting uit 
de familie of zelfs moord. Veel bekeerlingen zeggen slachtoffer te zijn van geweld door broers of neven.

Zo’n 70 procent van bekeerlingen is vrouw. Volgens het rapport is de tweederangs positie van de vrouw ten opzichte van de man binnen de islam een verklaring voor dit percentage. „Vrouwen hebben meer redenen om de islam te verlaten.”

Onbegrip

Hoewel het ECLJ-onderzoek zich vooral richtte op Frankrijk keek het ook naar andere Europese landen. Volgens de niet-gouvernementele organisatie komen verklaringen van andere Europeanen overeen met de Franse getuigenissen. Met name verbale bedreigingen zijn gemeengoed.

Veel bekeerlingen ervaren dat christelijke gemeenschappen hen niet goed verwelkomen. Dat leidt volgens het ECLJ tot „groot verdriet en onbegrip” onder ex-moslims. Volgens bekeerlingen nodigen autochtone christenen hen weinig uit voor gezamenlijke maaltijden en worden bekeerlingen eerder als „ex-moslims” dan als „volledig christen” gezien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer