Politiek

Netto weinig overhouden aan euro extra salaris zit Kamer dwars

Den Haag. Het zit meerdere partijen in de Tweede Kamer dwars dat werknemers er netto weinig aan overhouden als ze extra gaan werken of salarisverhoging krijgen.

6 October 2022 11:07
De bewindslieden van het ministerie van Financiën debatteren met de Tweede Kamer over de Miljoenennota en de begroting van het ministerie van Financiën. beeld ANP, Phil Nijhuis
De bewindslieden van het ministerie van Financiën debatteren met de Tweede Kamer over de Miljoenennota en de begroting van het ministerie van Financiën. beeld ANP, Phil Nijhuis

Tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen (AFB) die woensdag en donderdag worden gehouden, spraken verschillende financieel woordvoerders hun zorgen uit over de marginale belastingdruk, zoals dat in vaktaal heet. Kamerleden verwijzen met regelmaat naar situaties waarin iemand die één euro extra gaat verdienen, daar onder de streep soms maar twintig cent aan overhoudt.

„Op de dag van de leraar kunnen we concluderen dat een dag extra werken lonender is voor de overheid dan voor die leraar of lerares zelf”, concludeerde SGP-Kamerlid Stoffer.

De hoge marginale belastingdruk steekt ook CDA-Kamerlid Van Dijk „als een graat in de keel.” Zij wil dat het kabinet in de resterende tweeënhalf jaar situaties van „extreme marginale druk” gaat aanpakken. Aan het eind van de huidige kabinetsperiode mag er geen inkomensvoorbeeld meer zijn waarin de marginale druk hoger is dan 60 procent, geeft Van Dijk staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) als doelstelling mee.

„De doelstelling is duidelijk”, merkt Kamerlid Omtzigt op, „maar dit kabinetsbeleid gaat precies de andere kant op.” De voormalig CDA’er wijst erop dat mensen met een inkomen van 110.000 euro nog het meest overhouden aan een uur extra werken. Voor hen ligt het marginale tarief op 49,5 procent, terwijl dat voor een modaal salaris hoger ligt.

Voor bijvoorbeeld een eenverdiener met een bruto-inkomen van 45.000 euro en twee jonge kinderen, ligt dat percentage op 87 procent, blijkt uit tabellen bij het Belastingplan.

Partijen zijn het erover eens dat er op de lange termijn een grondige herziening van het belastingstelsel nodig is. Om op korte termijn werken meer lonend te maken, dringen VVD en D66 aan op een voltijdsbonus.

Pleister

„Een pleister”, taxeerde CU-Kamerlid Grinwis het voorstel. Hij wijst VVD-Kamerlid Heinen erop dat het probleem er vooral in zit dat fiscale aftrekposten, zoals de arbeidskorting, door de jaren heen steeds zijn verhoogd. Ook afgelopen zomer besloot het kabinet daartoe, in voorbereiding op de begroting voor 2023. Als dat nu het werkelijke probleem is, betoogde Grinwis, „is dan een voltijdsbonus niet gigantisch het paard achter de wagen spannen?”.

Ook SGP-Kamerlid Stoffer heeft bedenkingen bij het voorstel van VVD en D66. Hij vraagt zich af of het kabinet de samenleving, het maatschappelijk middenveld en vrijwilligersorganisaties niet te snel overslaat in deze tijd van achtereenvolgende crises. Wat de SGP betreft moet de overheid vrijwilligers meer in stelling brengen. Bijvoorbeeld door de voltijdsbonus te veranderen in een vrijwilligersbonus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer