Binnenland

Land Rovers in een miniatuurwereld

Land Rovers, Hans Versteeg (63) uit IJsselmuiden heeft er zo’n 200 van, in miniatuur. Sinds tien jaar maakt hij daarbij diorama’s: landschappen en bouwwerken. Ook kleinzoon Stan is er druk mee.

23 September 2022 17:02
Hans Versteeg en kleinzoon Stan van Dam met hun diorama's. beeld RD, Anton Dommerholt
Hans Versteeg en kleinzoon Stan van Dam met hun diorama's. beeld RD, Anton Dommerholt

Een echte Land Rover bezit Versteeg niet. „Veel te duur. In aanschaf maar ook qua onderhoud. Ik kan zelf niet sleutelen en garagekosten zijn bij deze auto’s veel te hoog.” Miniatuur­modellen heeft hij daarentegen volop. Van allerlei types en kleuren. En met diverse afmetingen. Schaal 1:43 komt veel voor in de vitrinekast. Maar ook 1:24, 1:87 en afwijkende maten als 1:35 staan er.

De voorliefde voor de Land Rovers ontstond zo’n twintig jaar geleden. „Jarenlang gingen we met het gezin naar Engeland op vakantie. Daar kom ik met mijn vrouw nog elk jaar. De eerste jaren kocht ik Dinky Toys, en dan vooral de Engelse autootjes. Later werden het vooral miniatuur-Land Rovers. De echte Land Rovers heb je in Engeland volop. Ik vind ze prachtig. De oude modellen van vlak na de oorlog zijn spartaans. Ze staan vaak bij boerderijen. De modellen van tegenwoordig zijn voor de meeste mensen onbetaalbaar.”

Al ruim voor zijn eerste bezoeken aan Engeland, toen Versteeg 18 jaar was, overleed zijn vader. „Hij liet een garage vol met gereedschap achter, wat ik van hem erfde. Daarmee ging ik aan een boot klussen. Later ging ik ook schilderen en bijvoorbeeld keukens plaatsen.” Met het buiten de deur klussen is Versteeg, die magazijnmedewerker is bij een bedrijf in Badhoevedorp, dit jaar gestopt.

Corona

In de wintermaanden had Versteeg doorgaans niet zo veel klussen te doen. Onderhoud aan woningen kwam vooral neer op de zomermaanden. Zo’n tien jaar geleden kwam hij op het idee om in de winter diorama’s te maken. „Ik wilde daar mijn Land Rovers in plaatsen.” In coronatijd stak hij extra tijd in zijn hobby. „We konden nergens op bezoek. De tijd die overbleef, besteedde ik aan de diorama’s.” Inmiddels heeft hij elf diorama’s, kleine en iets grotere. „De kleine exemplaren kosten een paar uur. Maar aan de grootste heb ik een hele winter avond aan avond gewerkt. Daarna had ik hem nog niet af.”

In de jaren dat het echtpaar in Haarlem woonde, maakte hij zijn diorama’s aan de keukentafel. „Die was de hele winter bezet.” Dat laatste was overigens geen probleem, omdat de kinderen de deur uit waren. Bijna een jaar geleden wist een dochter haar ouders over te halen om naar IJsselmuiden te verhuizen, waar zij zelf met haar gezin woont. In februari betrokken de Versteegs een huis met een garage. Daar ontstaan nu de diorama’s. Een voordeel: de keukentafel is weer vrij.

Zijn vrouw Wilma vindt de hobby van haar man overigens prima. „Soms denk ik: moet je nu weer spullen kopen? Maar aan de andere kant is het wel gezellig dat hij zo veel thuis bezig is.” Versteeg heeft namelijk geen contact met andere bouwers. Hij ziet het vooral als een hobby waar hij zelf mee bezig is, dus hij hoeft er niet de deur voor uit.

18620047.JPG
Garage met pompstation. beeld RD, Anton Dommerholt

De bouw van een diorama begint voor Versteeg met het uitkiezen van een Land Rover die hij erin wil plaatsen. Daarna zoekt hij een ondergrond waarop hij het wil maken: het deurtje van een IKEA-kastje, een broodplank of, zoals bij zijn laatste creatie, een boomschors. Daar bovenop bouwt hij een decor. Dat kan een woonhuis zijn, een oude fabrieksloods of een garage. De nieuwste, met de boomschors, kostte minder tijd dan andere exemplaren. Versteeg laat het diorama zien. Op de schors is zand vastgeplakt. Er staan twee Land Rovers op die aan een woestijnrace meedoen. Ze passeren juist het wrak van een legervoertuig.

Steentjes

Een ander diorama toont een schuur. Stukje voor stukje zijn steentjes van ongeveer 2 bij 4 millimeter op elkaar geplakt. Een werkplaats ziet er al even gedetailleerd uit. Minuscule gereedschappen hangen aan de muren. Een derde exemplaar toont een garage met diverse Land Rovers die keurig in het gelid staan. Pal naast de garage heeft Versteeg een autokerkhof nagemaakt. Schijnbaar achteloos staan kapotte auto’s in een hoek. Een takelwagen, een aanhanger met auto-onderdelen en een stapeltje banden completeren het geheel.

Voor het bouwen van de diorama’s gebruikt Versteeg geen tekeningen. „Ik meet het ook niet allemaal na. Het is nattevingerwerk. Maar het moet natuurlijk allemaal wel redelijk goed kloppen.”

Veel materiaal koopt Versteeg op rommelmarkten. Losse wieltjes, miniatuurgereedschapjes uit modelbouwdozen en heel wat andere kleine materialen. „Wanneer ik een poppetje zie dat ik goed kan gebruiken, koop ik de auto, haal het poppetje eruit en verkoop de auto weer door.” Heel specifieke onderdelen koopt Versteeg in een modelbouwshop. Treinritten naar zijn werk leveren hem ook handig materiaal op: koffiestokjes. „Als ik op het station van Amsterdam koffie koop, neem ik vaak een paar stokjes extra mee.”

Priegelwerk

In zijn diorama’s verwerkt Versteeg onder andere mdf. Het dunne plaatmateriaal is geschikt voor het priegelwerk. Dun karton is handig om dakpannen van te maken. En ook zand gebruikt hij vaak. „Dat past bij een Land Rover, omdat het een terreinwagen is.” Bij het kiezen van materiaal kijkt Versteeg goed wat bij het type auto past. Het decor rond een auto van een terreinrace vraagt om ander materiaal dan een auto die in een garage staat.

Houtlijm, pincetten en mesjes zijn de belangrijkste middelen bij het bouwen van de decors. Maar ook beiteltjes, klemmetjes, een loep en een airbrushspuit zijn onmisbaar.

Welke adviezen geeft Versteeg aan iemand die wil beginnen met het maken van diorama’s? „Kijk vooral goed om je heen naar wat anderen doen. Op internet zijn ook genoeg bouwtips te vinden. En let op de prijzen. Met goedkoop materiaal kun je al heel veel bereiken.”

Kleinzoon

De hobby is inmiddels ook overgeslagen op kleinzoon Stan van Dam (11). Hij was blij toen zijn opa en oma naar IJsselmuiden verhuisden, waar hij zelf ook woont. De leerling van groep 8 kreeg op zijn zesde verjaardag van zijn opa een diorama. Dat heeft natuurlijk een mooie plek op zijn kamer. „Het is een garage waar auto’s worden gemaakt.”

Stan laat een bouwwerk zien dat hij zelf heeft gemaakt. Niet op de manier waarop zijn opa dat doet, maar een bouwdoos die in de winkel is gekocht. Het is een huisje met gras ervoor. Bij het huisje staan een Volkswagen Kever en een Land Rover Discovery in schaal 1:87. „Ik ga nu een moeilijkere proberen”, zegt Stan. Hij toont een Land Rover van schaal 1:35 van vredesmacht IFOR. „Het is leuk om te prutsen en iets moois te bouwen. Ik maak nu eerst bouwdozen.” En gaat hij daarna net als zijn opa uit zijn hoofd diorama’s in elkaar zetten? „Dat weet ik niet. Dat is wel moeilijk.” Aan zijn opa zal het in elk geval niet liggen. Die zal het prachtig vinden als Stan regelmatig langskomt.

Meer over
Achterkrant

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer