Ondernemers vrezen de rekening te krijgen
Ondanks de noodmaatregelen van het kabinet blijven er zorgen over het inkomen van burgers. Ondernemers zijn bang dat de rekening naar hen wordt doorgeschoven. Dat is de tendens in de reacties van maatschappelijke organisaties op de miljoenennota.
Vakbond FNV wil dat het wettelijk minimumloon naar 14 euro per uur gaat, waarbij de AOW en uitkeringen meestijgen. Het CNV vindt dat er te weinig aandacht is voor mensen met een middeninkomen. De vakbond wil dat werkenden meer geld overhouden. Het salaris moet met 5 tot 10 procent omhoog. De RMU noemt de verhoging van het minimumloon met 10 procent een belangrijke stap. Wel maakt de organisatie zich zorgen over mensen met een middeninkomen.
Huishoudens krijgen het in 2023 financieel minder zwaar. Dat concludeert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Volgens het Nibud zorgt vooral het plafond op de energieprijs ervoor dat huishoudens weer grip op hun uitgaven kunnen krijgen en betalingsachterstanden in kunnen lopen. Het Leger des Heils vreest ondanks het steunpakket toch een zware winter voor een grote groep Nederlanders. Volgens de organisatie komt dit omdat veel mensen pas in het nieuwe jaar iets van de financiële steun merken.
De miljoenennota is „een schraal verhaal” voor ondernemers, reageert brancheorganisatie INretail. „Het ontbreekt aan compensatie voor de forse loonkostenstijging waar de retail tegenaan loopt.” Ondernemers zijn bezorgd over „de extra lastenverzwaringen, de versnelde verhoging van het minimumloon en alle andere kosten die bedrijven op hun bord krijgen”, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. Doekle Terpstra, voorzitter van ondernemersorganisatie Techniek Nederland, vindt de verhoging van het minimumloon met 10 procent een slecht idee.
Bouwend Nederland mist de concrete uitwerking van de bouwplannen van het kabinet. Makelaarsvereniging NVM blijft zich grote zorgen maken over de verder vastlopende woningmarkt en de steeds groter wordende woningnood.
Het kabinet vergeet de lonen in de zorg, reageert zorgbrancheorganisatie ActiZ. „Het is het hoog tijd dat er meer loonruimte voor zorgmedewerkers komt.” Zorgverzekeraars vinden het belangrijk dat premies zo min mogelijk hoeven te stijgen. De maatregelen voor het compenseren van de energierekening volgend jaar zijn niet voldoende voor mensen die vanwege hun beperking of chronische ziekte extra energiekosten hebben. Dat stelt de netwerkorganisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte Ieder(in).
UNICEF maakt zich grote zorgen dat de armoede onder kinderen stijgt en dat de ongelijkheid toeneemt als de economische situatie in Nederland slechter wordt. Het kabinet gaat kinderopvang bijna helemaal vergoeden. Volgens de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) is dat goed nieuws voor mensen met de laagste inkomens. Jeugdzorg Nederland is teleurgesteld over de plannen van het kabinet. „De jeugd wordt opnieuw vergeten.”
Ondanks „alle beloftes” over toekomstperspectief voor boeren is nog steeds „compleet onduidelijk” wat de economische, sociale en culturele impact wordt van de kabinetsplannen voor bijvoorbeeld water, klimaat en stikstof, reageert LTO Nederland.
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) mist „structurele investeringen” in studenten. De bond zegt dat er een hogere basisbeurs nodig is om te zorgen dat studenten schuldenvrij kunnen afstuderen. Het kabinet zegt niets over de oplopende kosten voor middelbare scholen, klaagt koepelorganisatie VO-raad. De scholen zijn meer geld kwijt aan energie en door de inflatie. Reformatorische onderwijsorganisaties VGS en VBSO zijn blij dat het kabinet wil focussen op basisvaardigheden en ruimte wil geven aan studenten door het herinvoeren van de basisbeurs.
Politiebond ACP noemt het teleurstellend dat het kabinet geen gehoor geeft aan de oproep om 317 miljoen euro extra te investeren om de tekorten bij de politie weg te werken. De politie kampt met personeelstekorten. Dat geldt overigens ook voor Defensie, dat meer geld krijgt, maar te weinig personeel heeft.