Israël klaagt vervalsers relikwieën aan
De Israëlische politie heeft woensdag vier Israëlische antiekhandelaars en -verzamelaars beschuldigd van vervalsing van antiquiteiten. Het viertal presenteerde oude voorwerpen als unieke vondsten uit de tijd van de Bijbel, terwijl dat in werkelijkheid niet zo was.
De vier zijn de verzamelaar Oded Golan en de handelaars Robert Deutsch, Sholomo Cohen en Faiz al-Amaleh. Zij worden verdacht van het maken van vervalsingen, heling en beschadiging van antiquiteiten.
Onder de bekendste vervalsingen van het viertal zijn een ivoren granaatappel uit de tempel van Salomo, een ossuarium dat de beenderen zou bevatten van Jezus’ broer Jacobus en een kleitablet met inscripties over het onderhoud van de Joodse tempel. Golan ontkent de tenlasteleggingen en beschuldigt op zijn beurt de Israëlische archeologische autoriteiten van het voeren van een hetze tegen de lokale antiekhandel.
Volgens de aanklacht bracht de bende inscripties aan op oude voorwerpen om hun waarde te vergroten, terwijl ze in feite de voorwerpen minder waard maakten door er teksten in te kerven. Nadat de inscripties waren aangebracht, werd een kopergroene oxidatielaag toegevoegd waardoor de voorwerpen in sommige gevallen duizenden jaren ouder leken dan ze in werkelijkheid waren. De vervalsingen leken zo echt dat gerenommeerde verzamelaars en deskundigen bij de neus werden genomen. Enkele stukken gingen van de hand voor honderdduizenden euro’s.
Het Israëlisch Museum maakte vorige week bekend dat de granaatappel, die het in de jaren ’80 van een anonieme verzamelaar kocht voor 400.000 euro, een vervalsing is. Over de echtheid van het knekelkistje van Jacobus ontstond wereldwijd een discussie. Israëlische experts concludeerden vorig jaar dat de tekst „Jacobus, zoon van Jozef, broer van Jezus” later op de ongeveer 2000 jaar oude lemen kist was aangebracht. De knekelkist was vermoedelijk wel 2000 jaar oud. Ook het kleitablet van de Joodse tempel uit ongeveer de negende eeuw voor Christus bleek uiteindelijk niet tegen wetenschappelijk onderzoek bestand.
Er zijn nog vele andere voorwerpen vervalst, waaronder kleitabletten met bijbelse gebeurtenissen, een stenen menora (zevenarmige kandelaar) en een stenen zegel dat zou hebben toebehoord aan Menassus, koning van Juda. Volgens Shuka Dorfman, directeur van de Israëlische dienst voor oudheden, is alleen nog maar het topje van de ijsberg ontdekt. „Dit betreft de gehele wereld. Dit gaat om miljoenen dollars”, zei Dorfman.