Koninklijk Huis

Rouwbetoon en protest in Verenigd Koninkrijk

Massaal rouwbetoon en stil protest. Het is er in het Verenigd Koninkrijk allebei na het overlijden van koningin Elizabeth II.

Redactie Koninklijk Huis
16 September 2022 08:18
Mensen staan in de rij voor het Parlement en de Big Ben om hun respect te betuigen aan de Britse koningin Elizabeth II, in het Palace of Westminster in Londen, Groot-Brittannië.  beeld EPA, Olivier Hoslet
Mensen staan in de rij voor het Parlement en de Big Ben om hun respect te betuigen aan de Britse koningin Elizabeth II, in het Palace of Westminster in Londen, Groot-Brittannië. beeld EPA, Olivier Hoslet

Voor Westminster Hall in Londen, waar de vorstin staat opgebaard, was de wachtrij donderdagavond bijna acht kilometer lang; de wachttijd was minimaal 11,5 uur. Mensen krijgen een polsbandje om hun positie in de rij niet te verliezen als ze naar het toilet gaan of iets gaan drinken.

Koning Charles III en koningin Camilla bezoeken deze vrijdag Wales. Daar houden tegenstanders van de monarchie een stil protest. Vakbonden en voorstanders van een onafhankelijk Wales riepen op tot de betoging bij het kasteel in hoofdstad Cardiff. „We moeten praten over de toekomst van Wales en hoe we willen dat ons land eruitziet”, aldus activist en oud-volksvertegenwoordiger Bethan Sayed.

Een dag rust

Media constateren dat Charles als koning in eerste instantie een goede indruk maakt, maar dat zijn temperament soms bovenkomt: een wild gebaar als een pennenbakje aan de kant moet en duidelijke ergernis als een pen lekt. Een psycholoog kwam gelijk met een verklaring: de enorme druk waaronder de nieuwe vorst de afgelopen week heeft geleefd.

Donderdag had de 73-jarige koning voor het eerst een dag rust. Hij had op zijn landgoed Highgrove House in Gloucestershire een „privédag voor reflectie.” In de gedetailleerde planning voor de periode na de dood van de koningin, Operation London Bridge, was al opgenomen dat Charles een rustdag zou hebben.

Diana

Zijn jongste broer, prins Edward, en diens vrouw Sophie bekeken de bloemen die rouwende Britten hebben achtergelaten bij de kathedraal van Manchester. Kroonprins William en prinses Catherine deden dat bij Sandringham, een landhuis van de koninklijke familie. William zei daar dat hij woensdag, in de processie achter de kist van koningin Elizabeth, moest terugdenken aan 1997, toen hij achter de kist van zijn moeder Diana door Londen liep, waarbij ze ondanks hun verdriet hun gezicht in de plooi probeerden te houden.

Buitenlandse gasten

In de anglicaanse kathedraal in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, is donderdag een dienst gehouden om koningin Elizabeth te herdenken. Inmiddels is bekend dat koning Charles zondag in Buckingham Palace een receptie houdt voor de buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders die naar de begrafenis van zijn moeder komen. Bij de rouwdienst in Westminster Abbey worden zo’n tweeduizend gasten verwacht. Onder hen zijn de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron, de Australische premier Anthony Albanese en de Canadese premier Justin Trudeau. Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zullen naar Londen afreizen.

Er zijn duizend uitnodigingen naar het buitenland gestuurd, voor zowel de begrafenis als de receptie. Na donderdag, als de deadline voor het accepteren van de uitnodiging is verstreken, wordt een definitieve stoelindeling gemaakt. Er zijn naar verluidt uitnodigingen gestuurd naar bijna alle landen. Syrië, Venezuela, Afghanistan, Rusland, Wit-Rusland en Myanmar zouden in ieder geval niet welkom zijn.

Buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders krijgen voorafgaand aan de begrafenis nog de gelegenheid om in Westminster Hall afscheid te nemen. De kist van Elizabeth staat daar sinds woensdag. Belangstellenden kunnen daar dag en nacht langslopen, tot de dag van de uitvaart.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer