Glaszetter Verloop: Isoleer met driedubbel glas
Nu de gasprijzen door het dak gaan, zoeken steeds meer huishoudens en bedrijven naar manieren om de kosten te drukken. Dat merken ze bij glashandel Verloop in Krimpen aan de Lek. „De vraag naar dubbel- en driedubbelglas is ongekend hoog.”
De glashandel is een echt familiebedrijf. Vader Frans (58) begon in 1996 met een eenmanszaak. „Dat was hard werken”, blikt hij terug. „Vaak zat ik ‘s avonds nog berekeningen te maken. Toen zeiden mijn drie zonen al regelmatig tegen mij: Wij willen later ook bij u in de zaak werken.”
Zo gebeurde ook: de drie zonen van Frans werken, in verschillende functies, al vele jaren in het bedrijf. Inmiddels is de onderneming gegroeid naar vijftien medewerkers. Daarnaast heeft de glashandel een lijntje met enkele zzp’ers.
De taakverdeling binnen het bedrijf is scherp omlijnd. „Dat zorgt ervoor dat we efficiënt ons werk doen”, vertelt zoon Maarten (33). Hij maakt prijsberekeningen voor de klanten en plant opdrachten in. Frans omschrijft zichzelf als een man van de praktijk. Hij komt bij klanten thuis, voert metingen uit en adviseert over de beglazing.
Isoleren
Steeds vaker raadt Frans aan om voor driedubbelglas te kiezen. Woningen uit de jaren tachtig of jonger, zijn hier vaak goed voor geschikt. Maarten legt uit: „De u-waarde van dit glas is 0,5. Bij enkelglas is dat 5,8 en bij oud dubbelglas 3,0. Hoe dichter bij de 0, hoe minder er warmte door het glas heen verloren gaat. Wil je goed isoleren, kijk dan naar je beglazing.”
De totale kosten voor driedubbelglas vallen grofweg zo’n 35 procent hoger uit ten opzichte van dubbelglas. Maar met de hoge gasrekeningen is dat sneller dan ooit terugverdiend, aldus Maarten. „Mits de rest van de woning ook goed is geïsoleerd, want warmte kan ook door de muren verloren gaan”, weet hij.
De glaszetter koopt het glas in, precies op maat, bij een glasbewerkingsbedrijf. Maarten: „Wij monteren het glas op de eindbestemming, dat kan een particulier zijn, maar ook een groot project.”
Het bedrijf voert grote opdrachten uit voor aannemers. Zo heeft de glaszetter een glazen overkapping voor een metrostation van de RET geplaatst. „Dat glas moest bestand zijn tegen de klappen en schoppen van rellende voetbalhooligans. Die overkapping is nog altijd puntgaaf”, vertelt Maarten. Frans: „We zijn namelijk gespecialiseerd in specialistisch werk.”
De klantenportefeuille bestaat voor 70 procent uit zakelijke klanten. De opdrachten kunnen qua kosten die de glashandel rekent, behoorlijk uiteenlopen. „Om een beetje een beeld te schetsen: die variëren van 10.000 euro tot een half miljoen”, licht Maarten toe.
Daarnaast plaatst het bedrijf per week in zo’n tien huishoudens glas. „De vraag naar dubbel- en driedubbelglas is ongekend; er wordt non-stop gebeld”, signaleert Maarten. „Vroeger rekenden we in de winter lagere prijzen dan in de zomer, omdat het in dat seizoen het rustigst was. Nu merken wij niets meer van die seizoensgebonden effecten.”
Raamfolie
Ondanks de grote vraag kan het bedrijf aan meer dan voldoende glas komen. Het probleem zit ’m meer in de arbeidskracht. Met het huidige personeelsaantal is het aantal orders namelijk niet bij te benen. Maarten: „Na een bestelling kunnen we acht tot twaalf weken later het glas plaatsen. Vroeger zat daar vier tot zes weken tussen.”
Frans raadt aan om voor kwaliteit te kiezen. Isolerende raamfolie kan een tijdelijke oplossing zijn, maar heeft de nodige nadelen, legt hij uit. Zo kan er tussen het glas en de folie vocht en viezigheid komen.
Ook kunststof voorzetramen raadt Frans af. Ze zijn gevoelig voor krassen en de u-waarde ervan is onbekend. Maarten: „Zeker in vergelijking hiermee is driedubbelglas echt een wondermiddel.”
Het glasbedrijf rekent ook voor de toekomst op drukke tijden. Er moeten namelijk veel woningen bijkomen en gerenoveerd worden. Die moeten zijn voorzien van goed en duurzaam glas. Maarten: „Het zal alleen van de politiek afhangen hoe snel dit gebeurt. Den Haag wil snel bouwen, maar stikstof- en CO2- regelgeving verhinderen dat.”
> rd.nl/dezaak