Binnenland

Opkomst op adaptatietop Rotterdam stelt Afrikaanse leiders teleur

Afrikaanse regeringsleiders zijn verontwaardigd over de afwezigheid van veel westerse collega’s op een top in Rotterdam die draait om de gevolgen van klimaatverandering voor Afrika. „Voor Europese leiders was het makkelijker geweest om hierheen te komen dan voor ons, maar waar zijn ze?”, vroeg de Senegalese president Macky Sall zich hardop af. „Ik moet eerlijk zeggen: ik ben een beetje teleurgesteld.”

ANP
5 September 2022 11:04Gewijzigd op 5 September 2022 12:55

Ook president van de Democratische Republiek Congo, Félix Tshisekedi, zei het jammer te vinden dat amper westerse leiders aanwezig zijn op de top. „Zij zijn immers de grootste vervuilers”, zei hij. De Ethiopische president Sahle-Work Zewde sloot zich daar via een videoverbinding bij aan.

Later op de dag neemt premier Mark Rutte wel deel aan de besprekingen over klimaatadaptatie. Met die term wordt bedoeld dat landen zich aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering, zoals toenemende droogte, meer extreem weer en overstromingen. Onder de deelnemers zijn ook het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Kristalina Georgieva, en de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans.

Diverse sprekers benadrukten dat Afrikaanse landen buitensporig worden getroffen door de snelle verandering van het klimaat. Dat beaamt ook Patrick Verkooijen, de Nederlandse algemeen directeur van het Global Center on Adaptation waar de conferentie wordt gehouden. „Afrika draagt maar 3 procent bij aan klimaatverandering, maar ondervindt daar wel de grootste gevolgen van.” Precies daarover hebben Afrikanen „een gevoel van onrechtvaardigheid”, zei president Tshisekedi.

Verkooijen benadrukt dat miljardeninvesteringen nodig zullen zijn om de impact van klimaatverandering het hoofd te bieden. „Dat is ook in ons eigen belang”, zei hij erbij. Verkooijen wijst er bijvoorbeeld op dat klimaatverandering zal leiden tot grotere vluchtelingenstromen. Nu al kraakt het Nederlandse asielsysteem in zijn voegen, zoals de chaos in Ter Apel de afgelopen weken liet zien.

Om Afrika beter te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering is een plan opgesteld dat onder meer voorziet in het klimaatbestendiger maken van de landbouw en infrastructuur. Voor 2025 hopen Afrikaanse landen daar 25 miljard euro aan investeringen voor los te krijgen. De helft leveren ze zelf, voor de andere helft doen ze een beroep op geïndustrialiseerde landen. Voor de Senegalese president Sall is dat geen liefdadigheid, maar „een vergoeding” voor het veroorzaken van de problemen.

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers sprak op de bijeenkomst zijn bewondering uit voor de ambities die Afrikaanse landen laten zien. Ook hij vindt dat „meer actie” nodig is, maar hij deed geen nieuwe toezeggingen. De extreme droogte van dit jaar laat zien dat ons land zelf ook nog iets bij te leren heeft op het gebied van adaptatie, aldus Harbers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer