Wall Street kent grootste dagverlies sinds half juni
Wall Street kende maandag zijn grootste dagverlies sinds half juni, terwijl de rentezorgen weer de kop op staken na hints van een aantal beleidsmakers van de Federal Reserve op verdere stevige renteverhogingen. De brede S&P 500-index zakte meer dan 2 procent en ook de andere beursgraadmeters in New York gingen hard omlaag.
De Fed heeft de rente al twee keer op rij met 0,75 procentpunt verhoogd in de strijd tegen de hoge inflatie en beleggers hadden juist gehoopt dat de centrale bank mogelijk wat gas zou terugnemen. Op Wall Street vertaalde dit zich in een min van 2,1 procent voor de S&P 500 op 4137,99 punten. De bekende Dow-Jonesindex zakte 1,9 procent tot 33.063,61 punten en techbeurs Nasdaq ging 2,6 procent lager de handel uit op 12.381,57 punten.
De verwachting dat de Fed de rente met forse stappen zal blijven verhogen, zette ook de euro onder druk. De Europese eenheidsmunt werd maandag zelfs iets minder waard dan de dollar, op 0,9943 dollar. Door beleggers wordt nog met spanning uitgekeken naar wat centralebankpresident Jerome Powell later deze week gaat zeggen over mogelijke toekomstige rentestappen. De Fed houdt eind deze week het jaarlijkse symposium over het economische beleid in Jackson Hole.
Bij de bedrijven trok Ford (min 5 procent) de aandacht. Het autoconcern heeft van een Amerikaanse jury te horen gekregen dat het meer dan 1,7 miljard dollar moet betalen vanwege een ongeval in 2014, waarbij een echtpaar uit Georgia om het leven kwam. Ook maakte Ford bekend 3000 banen te schrappen om kosten te besparen en zo de overstap naar elektrische auto’s te versnellen.
Signify Health won op zijn beurt dik 32 procent. Volgens persbureau Bloomberg hebben onder meer webwinkelconcern Amazon en de gezondheidszorgbedrijven UnitedHealth Group, CVS Health en Option Care Health een bod gedaan op het Amerikaanse zorgplatform.
Occidental Petroleum leverde verder ruim 3 procent in. De olieproducent steeg vrijdag nog bijna 10 procent nadat bekend werd dat het investeringsbedrijf Berkshire Hathaway van beursmiljardair Warren Buffett toestemming heeft gekregen van toezichthouders om maximaal de helft van de aandelen in Occidental te kopen. Zakenkrant The Wall Street meldde echter dat Berkshire op dit moment Occidental niet volledig wil overnemen.
De olieprijzen gingen omlaag, maar de prijsdaling zwakte in de loop van de dag wel flink af. Saudi-Arabië overweegt namelijk de olieproductie wat te verminderen. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 90,23 dollar en Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 96,63 dollar per vat.